Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V klíčové partii ‚o všetko‘ Slováci v závěru selhali. ‚Musíme doufat, že nám někdo pomůže,‘ věří Sekera

Sport

  11:30
Košice (Od našeho zpravodaje) - Z bouřící haly zase během chvíle vyprchala veškerá radost. Po dvou německých úderech se Steel Arena proměnila v síň slovenských nářků. Domácí hokejisté se ve středu pozdě večer v závěru utkání znovu nechali oloupit o všechny tři body a na mistrovství světa se ocitli v zapeklité situaci.

Radost německých hokejistů z výhry v klíčovém zápase byla nezměrná. foto: Reuters

Slováci jsou na pokraji vyřazení z domácího MS. Budeme ale v plusu, hlásí organizátoři

Diváci si dlaněmi zakrývali tváře. Nevěřícně kroutili hlavami. I nějaké ty slzy se v očích objevily. „Je tohle možné? Není to jen noční můra?“

Ještě v 59. minutě vedli Slováci nad Němci 2:1, probojovali se blizoučko k vytouženému triumfu. Jenže pak selhali a v klíčové partii „o všetko“ podlehli 2:3.

V čase 59:33 rozhodl Leon Draisaitl, superstar Edmonton Oilers.

Slovenský hokejista Tomáš Tatar.

Z jiskřivé slavnosti může být brzy tryzna. Ani případná vítězství ve zbylých utkáních s Francií, Brity a Dány totiž nezaručí Slovákům postup do čtvrtfinále šampionátu.

„Taková porážka se těžko bude házet za hlavu,“ konstatoval rozhněvaný a zdrcený kapitán Andrej Sekera. „Ale nemůžeme se vzdávat. Musíme třikrát vyhrát a doufat, že nám někdo pomůže.“

Ta víra je ovšem dosti vetchá. Vzhledem k tabulce a dalšímu programu je pravděpodobné, že z košické skupiny do play off zamíří Německo, USA, Finsko a Kanada.

Přitom se ve středu nezdálo, že Slováci prožijí další hokejový horor. Po srdcervoucí porážce 5:6 s Kanadou, kterou 1,8 vteřiny před koncem trefil kanonýr Mark Stone, se obdivuhodně oklepali a v úporné bitvě s Němci otočili z 0:1 na 2:1.

Skoro to vypadalo, že reagují na objednávku z tribun. Před přesilovkou pěti proti třem se ozvalo tradiční: „Teraz to príde!“

A vzápětí prosvištěla Sekerova pumelice k tyči. Načež burácení „Ešte jeden!“ bez zbytečného prodlení následoval zásah Libora Hudáčka.

Schopper a Hudáček v souboji.

Pod dohledem vítězky nedávných prezidentských voleb Zuzany Čaputové, kterou na stadionu přivítal vřelý aplaus, měli výraznou převahu v držení puku i ve střelách na branku.

Jenže pak najednou zavládlo zlověstné ticho... Po odvolání německého gólmana dokonale vypálil z levé strany Markus Eisenschmid. Kotouč břinkl o horní tyčku a spadl za čáru.

Úplný zmar a šok nastal po Draisaitlově průniku po pravém křídle a jeho prudké ráně švihem. Další naprosto zpackaná koncovka...

„Proč nám závěry nevycházejí? Nevím. Kdybych to věděl, něco s tím uděláme,“ pravil nakvašeně brankář Marek Čiliak.

„Každý z nás musí vědět, kolik času v utkání zbývá a podle toho hrát,“ láteřil Sekera. „Němci se rvali celých šedesát minut, my jsme bohužel polevili.“

„Když je potřeba vyhodit puk kolem mantinelu, zblokovat střelu nebo nepropadnout, prostě to musíme udělat,“ řekl Hudáček. „Je pro mě nepochopitelné, že jsme to nezvládli.“

Na tento puk Marek Čiliak nedosáhl. Slovensko nestačilo na Němce poměrem 2:3.
Slovenský kapitán Andrej Sekera vstřelil první gól svého týmu.

„Jsme strašně zklamaní,“ konstatoval Matúš Sukel. „Je nám moc líto fanoušků.“

Vyřízení hráči se po rozhovorech s reportéry sklesle kolébali po gumových pásech do kabiny a jejich nejoddanější příznivci opět vycházeli z haly do košické noci s dušemi obtěžkanými smutkem.

Autor: