Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V souboji velmocí zvítězilo Rusko, Američany porazilo 4:3 a postupuje do semifinále

Sport

  15:47aktualizováno  19:05
BRATISLAVA/KOŠICE - Hokejisté Ruska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Bratislavě Spojené státy americké 4:3 a po loňském šestém místě se dostali popáté za posledních šest let mezi nejlepší čtyři týmy. Jejich soupeře pro sobotní semifinále určí až večerní čtvrtfinálové zápasy, s jistotou to nebudou Kanada a Česká republika.

Šťastní ruští hokejisté. foto: Reuters

ZÁPAS RUSKO-USA JSME SLEDOVALI ŽIVĚ

Shodně třemi body za gól a dvě asistence k výhře přispěli útočník Nikita Gusev a obránce Michail Sergačov. Američané bronz z loňského šampionátu v Dánsku neobhájí, v semifinále budou chybět teprve podruhé za pět let.

Sborná, která jako jediná na turnaji v základní skupině neprohrála a neztratila ani bod, se ujala vedení už po 67 sekundách hry. Po Sergačovově střele se puk odrazil do brankoviště a do prázdné branky jej doklepl Gusev.

V páté minutě mohl zvýšit Dadonov, ale z dorážky bekhendem trefil horní tyč. V polovině úvodní části vytěsnil Schneider lapačkou opět na horní tyč střelu Guseva a Werenski puk odvrátil z brankoviště. V další příležitosti se ocitl Kovalčuk.

Saša Ovečkin operuje před americkou bránou.
Útočník Kirill Kaprizov slaví branku do americké sítě.

Rusko - USA 4:3 (2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Gusev (Sergačov, Kučerov), 16. Sergačov (Gusev), 42. Kaprizov (Gusev, Sergačov), 48. Grigorenko (Malkin, Dadonov) - 23. Skjei (Kane, Gaudreau), 46. Hanifin (Hughes), 58. DeBrincat (Kreider). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gouin (Kan.) - Malmqvist (Švéd.), Ondráček (ČR).

Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - Barabanov.

USA: C. Schneider - R. Suter, Werenski, Martinez, Skjei, Q. Hughes, Hanifin, Fox, Wolanin - P. Kane, C. White, DeBrincat - J. van Riemsdyk, Eichel, J. Gaudreau - Kreider, J. Hughes, Vatrano - Glendening, Keller, Kunin.

V 15. minutě už Rusové při Gaudreauově vyloučení zvýšili. Směr Sergačovovy střely změnil nešťastně hokejkou Eichel a puk zapadl k pravé tyči do americké branky. Zvýraznit náskok mohl Ovečkin, ale na Schneidera nevyzrál. Na druhé straně prověřili Vasilevského Kane a vzápětí Jack Hughes. V přečíslení se podařilo zastavit Kaneovu přihrávku Gavrikovovi.

Američané ve druhé třetině otevřeli hru a gólman Schneider měl napilno, ale všechny šance ruského výběru dokázal zlikvidovat. Navíc už ve 23. minutě vystřelil Skjei a jeho tečovaná rána skončila v síti. Chvilku na to jeli DeBrincat s Kanem dva na jednoho, jenže slibnou situaci nedokázali zakončit. Schneider na druhé straně zachránil proti Ovečkinovi a Orlovovi.

Výborný zákrok krátce po polovině zápasu předvedl i Vasilevskij při Eichelově ráně. Zvýšit mohli také Dadonov a znovu Ovečkin, Schneider byl ale opět připraven. Po výborné akci Američanů ještě před druhou přestávkou zakončoval do odkryté branky Keller, ale Vasilevskij se bleskově přesunul.

Po 91 sekundách třetí třetiny vrátil Rusku dvoubrankový náskok v přesčíslení po Gusevově přihrávce Kaprizov. Další gól sborné mohl přidal po individuální akci Kučerov.

Ve 46. minutě našel Jack Hughes Hanifina, který z pozice mezi kruhy zamířil přesně nad levé rameno Vasilevského. Za 69 sekund ale vrátil sborné dvoubrankové vedení Grigorenko, který se dostal sám před Schneidera a zamířil přesně k levé tyči. Další příležitost Američanů nevyužil Eichel, na druhé straně mohl pojistit náskok Grigorenko.

Necelé tři minuty před koncem snížil po Kaneově přihrávce DeBrincat. Gól platil i po prohlídce videa po trenérské výzvě Ruska kvůli předešlému kontaktu Kreidera s Vasilevským. Sborná ale už těsný náskok udržela.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...