Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

8:0. Pod kanonádu s Itálií se podepsalo šest střelců, dvakrát se trefili Jaškin a Frolík

Sport

  19:50aktualizováno  23:26
Bratislava - Hladkou výhru si na MS v Bratislavě připsali hokejisté Česka. Ve svém čtvrtém utkání na turnaji porazili nejslabší tým šampionátu Itálii 8:0. Do listiny střelců se zapsalo hned šest českých hráčů, dvakrát se trefili Michael Frolík a Dmitrij Jaškin. Italové zůstávají bez vstřelené branky.

V utkání s Itálií si Češi s chutí zastříleli. foto: ČTK

Čeští hokejisté mají blízko k postupu do čtvrtfinále. Potvrdit ho může už v sobotu porážka Lotyšů v základní době s Ruskem.

utkání česko-itálie jsme sledovali živě

Při prvním startu na šampionátu v kariéře skóroval třiatřicetiletý útočník Milan Gulaš, jenž otevřel skóre v první třetině. Ve druhé části Češi rozhodli čtyřmi góly, které vstřelili Radko Gudas, Michael Frolík, Jan Kovář a Dmitrij Jaškin. Ve třetím dějství se prosadili ještě Dominik Simon a podruhé Jaškin s Frolíkem.

Čisté konto vychytal při prvním startu na letošním MS Pavel Francouz, stačilo mu 15 zákroků. Italové zůstávají v Bratislavě bez gólu, jejich čekání na radost z úspěšné střely v nejvyšším patře světového hokeje se protáhlo na více než 415 minut.

Pavel Francouz zasahuje.
Brankář Itálie Marco De Filippo Roia dostává první gól od Milana Gulaše z ČR...

Další utkání čeká výběr kouče Miloše Říhy v neděli, kdy nastoupí od 16:15 proti Rakousku, které zatím na turnaji rovněž nebodovalo.

ČR - Itálie 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Gulaš (D. Kubalík), 28. Gudas (Jaškin), 33. Frolík (Moravčík, Simon), 34. Jan Kovář (J. Voráček, Frolík), 35. Jaškin (Chytil, Řepík), 57. Simon (J. Voráček, Frolík), 58. Jaškin (D. Musil, Řepík), 58. Frolík (Kolář). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 9082.

Do české sestavy naskočil zpátky Chytil a vypadli bratři Zohornové. Francouz byl překvapivě prvním, kdo musel z obou gólmanů vytáhnout vážnější zákrok, když ho brzy prověřil Ramoser. Jinak měl ale obrovský favorit výrazně navrch - Češi vyhráli první třetinu na střely mezi tyče 15:2 a často to i při hře pět na pět vypadalo, že hrají přesilovku.

Ve třetí minutě Italové špatně vystřídali, ale trest v přesilovce nepřišel. Na začátku osmé minuty už padla vedoucí branka, když si Gulaš vyměnil puk s Kubalíkem a z kruhu parádně zavěsil pod horní tyčku. Chvilku nato přenechal Voráček puk rozjetému Moravčíkovi, ale toho vychytal strážce italské branky De Filippo Roia.

Kovář nabídl další příležitost po parádní stahovačce Kubalíkovi, ten ihned pálil, ale jen do levého betonu italského gólmana. Jihoevropané si pak málem dali vlastní gól. Na konci 15. minuty vyhrál De Filippo Roia další minisouboj s Kubalíkem. Při přesilovce provětral Vrána jeho lapačku a Řepík sestřelil bombou Marchettiho.

Druhá třetina začali opět šancemi Italů v podání Insama a Gandera, na druhé straně nevyužil Voráčkovu nahrávku Simon. Druhý gól přišel jako rána z čistého nebe: Gudas napřáhl ještě za červenou čárou, puk se před De Filippem Roiou odrazil a skončil překvapivě v síti. Následovala povedená pasáž Italů, kdy Delucův pokus tečoval na spojnici Jaškin.

VIDEO: Likvidační zákrok na Gudase. Ruce mě svrběly, ale chci jít příkladem, říká český obránce

Voráček pak sice nedosáhl na dlouhou hůl na puk a zakončil jen mimo, ale přišla skvělá pasáž, kdy se během 130 sekund prosadili Frolík po povedeném výpadu beka Moravčíka, Kovář a Jaškin. O vítězi zápasu tak bylo rozhodnuto. Další možnost měl ještě Řepík, ale italský brankář byl proti dalšími gólu za svými zády.

Ve třetí dvacetiminutovce Češi hodně polevili a skóre se změnilo až v samém závěru, kdy se v necelých dvou minutách prosadili ještě Simon, Jaškin a Frolík.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!