Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česko - Švýcarsko 5:4. Češi v šíleném zápase rozhodli gólem do prázdné brány

Sport

  11:30aktualizováno  18:34
bratislava - Základní skupinu mistrovství světa na Slovensku zakončili čeští hokejisté výhrou v Bratislavě nad Švýcarskem 5:4. Při risku Švýcarů bez brankáře rozhodl střelou do prázdné branky obránce Jan Rutta. Češi tak na 99 procent budou hrát semifinále ve čtvrtek v Bratislavě, o jejich konečném umístění ve skupině B rozhodne večerní zápas mezi Švédskem a Ruskem.

Michael Frolík se proti Švýcarům trefil už pošesté. foto: ČTK

V oslabení hrajeme lépe než v pěti proti pěti. A víc bych střílel, říká Hadamczik

Švýcaři se prosadili jako první, kapitán Jakub Voráček se ale gólem a dvěma nahrávkami u zásahů Dominika Simona a Michaela Frolíka podepsal pod obrat na 3:1. 

Voráček zároveň stanovil nový český rekord, když za sedm zápasů nasbíral už 15 bodů díky třem gólům a 12 asistencím. Další branky Čechů zařídili Dominik Kubalík a Jan Rutta, který nakonec rozhodl při power play soupeře v čase 58:33.

Online reportáž si přečtěte ZDE

Svěřenci kouče Miloše Říhy nyní potřebují výhru Švédska nad Rusy 3:0, aby vyhráli skupinu. 

Druhé místo jim zůstane, pokud Švédové neporazí sbornou tříbrankovým rozdílem od skóre 5:2 a výše. Pak by český tým odsouvala minitabulka na třetí místo.

Český fanoušek v masce Fantomase.
Michal Řepík uniká Yannicku Weberovi.

Už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Kubalík, jehož vychytal Berra. Vzápětí se na druhé straně ocitl v totožné pozici Frick. 

V sedmé minutě moc nechybělo k tomu, aby prohřešek kapitána Voráčka potrestal zblízka zakončující Hischier. Před polovinou třetiny se hra na několik minut zastavila poté, co Jaškin při naražení Niederreitera rozbil plexisklo.

Ve 13. minutě Kovář skvěle počkal s přihrávkou Voráčkovi při přečíslení dvou na jednoho a hvězda Philadelphie nezaváhala. Další šance dokonat obrat měli ještě Vrána a Palát, ale skóre zůstalo vyrovnané.

Česko - Švýcarsko 5:4

Branky a nahrávky: 13. J. Voráček (Jan Kovář, Frolík), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 27. Frolík (J. Voráček, Simon), 29. D. Kubalík (Simon), 59. Rutta - 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Y. Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085.
Česko: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna.
Švýcarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora, R. Diaz - Andrighetto, Haas, Niederreiter - Fiala, Hischier, Hofmann - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Martschini, Kurashev, Scherwey - Rod.

Další jeho změna ale přišla po 38 sekundách druhé části: Haasem podražený Simon dostal puk do branky v pádu nohou. 

Sudí gól neuznali, ale Voráček ihned slavil. Vzápětí vybídl trenéry k výzvě a po přezkoumání na videu rozhodčí otočili - 2:1. Řepík nebyl daleko od toho, aby odrazem o Berru zvýšil.

Ve 27. minutě se dostal do sóla Frolík a chytře mezi betony přidal třetí gól. Berru v brankovišti nahradil český rodák Mayer. 

Scherwey po chvilce snížil, vzápětí se vyznamenal Bartošák proti Moserovi a na druhé straně Kubalík ve 29. minutě trefil přesně mezi Mayerovy betony. Poté Hischier při přesilovce minul v obrovské šanci kotouč.

Švýcaři dali hned zkraje třetí části najevo, že ještě nepovažují zápas za rozhodnutý a Scherwey druhým dnešním gólem po 107 sekundách snížil. 

Český tým měl po chvilce příležitost získat dvoubrankový náskok zpátky při vyloučení Josiho, jen díky Bartošákovi ale neinkasoval vyrovnávací gól z přečíslení dvou na jednoho.

Tlak Švýcarů sílil a uzamkli na dlouho český tým v pásmu i při hře pět na pět. Bertschy ale šanci nevyužil a vzápětí se provinil faulem. Haas mohl v oslabení vyrovnat, Bartošák byla ale opět proti. 

V 57. minutě už se Niederreiter nadvakrát přece jen prosadil, jenže Švýcaři chtěli s ohledem na tabulku a možnost zabojovat o druhé místo víc. Jejich risk s hrou bez gólmana ale potrestal Rutta.

Lotyši si zajistili pátou příčku

Hokejisté Lotyšska zdolali v souboji o konečné páté místo v základní skupině B na mistrovství světa v Bratislavě Norsko 4:1 a celkově skončili na turnaji desátí. 

Norsko - Lotyšsko 1:4

Branky a nahrávky: 16. T. Lindström (Holös, Martinsen) - 23. Indrašis (Balcers, Blugers), 47. Jaks (Balinskis, Indrašis), 48. Marenis (A. Kulda, Balcers), 55. Keninš (Indrašis). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Rantala (Fin.) - Lazarev (Rus.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 8965.
Norsko: Haukeland - Holös, Bonsaksen, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull, Kasastul - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Martinsen, T. Lindström, Reichenberg - Roest, K. Forsberg, Röymark - Haga, Trettenes.
Lotyšsko: Merzlikins - Cibulskis, Freibergs, Balinskis, Jaks, A. Kulda, Sotnieks, Zile - Balcers, Darzinš, Blugers - Roberts Bukarts, Indrašis, Keninš - Meija, Rihards Bukarts, Bičevskis - Batna, Dzierkals, Gegeris - Marenis.

Obrat z 0:1 zařídili brankami mezi 47. a 55. minutou Janis Jaks, Rihards Marenis a Ronalds Keninš. Norové obsadili 12. pozici.

V úvodním dějství neproměnili šance Meija a Indrašis a v 16. minutě při Batnově vyloučení šli do vedení Norové. 

Po Holösově přihrávce se trefil z levého kruhu přesně do protějšího horního rohu Merzlikinsovy branky Lindström.

Lotyši se dočkali v úvodu druhé části vyrovnání také v početní výhodě při Lesundově pobytu na trestné lavici. 

Balcers našel na levém kruhu Indrašise, který nedal šanci přesouvajícímu se Haukelandovi. Ve 33. minutě Norům pomohla tyč po Blugersově teči.

Ve 47. minutě tečoval Bonsaksen nešťastně Jaksův pokus a Lotyši otočili stav zápasu. 

Za 56 sekund zvýšil z úniku střelou na Haukelandovu vyrážečku Marenis. V 55. minutě se odrazil puk k levé tyči před odkrytou branku ke Keninšovi, který dovršil výsledek.

Tabulka:

1.Rusko6600029:318
2.Česko7600139:1418
3.Švédsko6500137:1415
4.Švýcarsko7400327:1412
5.Lotyšsko7300421:209
6.Norsko7200519:336
7.Itálie701065:482
8.Rakousko700169:401
Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...