Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Senzace dokonána. Finští hokejisté se s týmem bez hvězd stali mistry světa

Sport

  20:15aktualizováno  22:35
PRAHA - Hokejisté Finska porazili ve finále mistrovství světa v Bratislavě Kanadu 3:1 a potřetí v historii slaví titul. Dvěma góly se na tom podílel kapitán Marko Anttila, třetí přidal Harri Pesonen. Výborný výkon podal brankář Kevin Lankinen, který si připsal 43 úspěšných zákroků. Zápas jsme sledovali v podrobné online reportáži.

Finové se radují ze zisku titulu mistrů světa. foto: Reuters

Růžička: Velká škoda, měli jsme na zlato. V klíčových zápasech nás ale trápí koncovka

Finové, jejichž tým tvořili více než z poloviny hráči z domácí nejvyšší soutěže, navázali na triumf z předchozího světového šampionátu na Slovensku před osmi lety a vůbec poprvé dokázali ve finálových bojích na vrcholné akci Kanadu porazit. 

Online reportáž ze zápasu si přečtěte ZDE

Předešlé tři vzájemné souboje o titul prohráli.

První výraznou šanci otevřít skóre měl v 6. minutě Kaski, který měl výhodu trestného střílení po faulu Chabotta na Sallinena. Obránce Lahti, jenž na turnaji nevstřelil ani jeden gól, ale trefil jen beton brankáře Murrayho.

Finové se po osmi letech a opět v Bratislavě stávají novými mistry světa.
Smutek kanadských hokejistů.

I díky tomu se v 11. minutě mohla dostat Kanada do vedení. Obránce Theodore využil práce Manthy a zakončil akci střelou nad Lankinenovu lapačku. Zámořští hráči byli střelecky aktivnější, Myers ale trefil jen tyč.

Nejúčinnější přesilovkou se na šampionátu mohli pochlubit Kanaďané, ve finále ale v početní výhodě udeřili Finové. 

Kanada - Finsko 1:3

Branky a nahrávky: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 9085.
Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila.

Ve 23. minutě potrestal faul střelce první branky zápasu kapitán Seveřanů Anttila, jenž potvrdil, že v play off se mu daří. Skóroval i ve čtvrtfinále a semifinále.

Finové výrazně ožili a dokázali soupeře častokrát zatlačit do obrany. Murray ale chytal stejně jako jeho protějšek výborně. Za oběma se ale ve druhé třetině rozezněla branková konstrukce, blízko gólu byli Anttila a Dubois.

Střelecky aktivní Anttila se ale nakonec druhého gólu ve finále dočkal. Prosadil se přesně 20 minut po své první trefě. 

Kanaďané měli následně drtivý tlak, Larkinen byl v neustálé permanenci, ale místo vyrovnání přišla další finská branka, o kterou se postaral Pesonen.

Favorizovaní zámořští hráči pak riskovali při power play, zápas už ale nezdramatizovali. Kanaďané tak nedosáhli na 27. titul, kterým by vyrovnali rekord Rusů, získali ale jubilejní 50. medaili.

Konečné pořadí MS:

1. Finsko, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. Česko, 5. Švédsko, 6. Německo, 7. USA, 8. Švýcarsko, 9. Slovensko, 10. Lotyšsko, 11. Dánsko, 12. Norsko, 13. Velká Británie, 14. Itálie, 15. Francie, 16. Rakousko.

Francie a Rakousko sestupují do Divize I, mezi elitou je nahradí Kazachstán a Bělorusko.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...