Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mohli jsme dokázat ještě víc, tvrdí smutný slovenský trenér Weiss

Sport

  19:10
DURBAN - Se vztyčenou hlavou mohou opustit světový šampionát v Jihoafrické republice slovenští fotbalisté, pro které dnes turnaj skončil po osmifinálové porážce 1:2 s Nizozemskem. Řekl to jejich trenér Vladimír Weiss starší, v němž se však mísí i pochybnosti, zda Slováci v JAR neměli ještě na větší úspěch. I tak podle Weisse mužstvo zasluhuje ocenění. Favorizovaní Nizozemci byli rádi hlavně za postup, ve čtvrtfinále se prý musejí hodně zlepšit.

Nizozemsko - Slovensko (trenér Weiss) foto: Reuters

Weiss po prohře nevypadal zdrceně. "Vyhrál lepší tým, ale my se loučíme se vztyčenou hlavou. Po těžkém zápase s výborným soupeřem se nemáme za co stydět," řekl kouč, jehož tým ve skupině překvapil tím, že postoupil na úkor obhájců titulu z Itálie. Weisse po utkání s Nizozemskem mrzelo hlavně neproměnění dvou velkých šancí Slovenska za stavu 0:1, kdy Stocha a Vitteka vychytal nizozemský brankář.

Čtěte více

"Velká škoda, šance Stocha možná byla zlomovým okamžikem celého utkání," uvedl Weiss. Slovensku podle něj dnes citelně chyběl distancovaný záložník Zdeno Štrba. Při ohlédnutí za celým šampionátem ve Weissovi převládla spokojenost. "I když jsme mohli dokázat možná ještě trošku víc. Kdo ví, kdy se zase na takovou akci podíváme. Proto si musíme vážit toho, co jsme v Jihoafrické republice dosáhli," řekl Weiss.

V nizozemském táboře po výhře vládla spíše umírněná radost, hráči si uvědomovali, že herně nijak neoslnili. "Hlavní je, že jdeme dál. Dnes to od nás nebylo to nejlepší, ale možná ten náš opravdu perfektní zápas teprve přijde. Ve čtvrtfinále musíme hrát každopádně mnohem lépe," prohlásil autor první nizozemské branky Arjen Robben.

Ten dnes poprvé na šampionátu vyběhl v základní sestavě a hned se střelecky prosadil. "Bylo to fantastické. Po takovém zranění hned dokázal dát tak krásný gól," těšil se trenér Bert van Marwijk z návratu své hvězdy, kterou o MS málem připravilo zranění stehenního svalu. Jinak ale měl Van Marwijk ke hře hodně kritických připomínek. "První poločas byl dobrý, pak se nám povedl i začátek druhé půle, klidně jsme mohli vést 4:0," pokáral Van Marwijk své hráče za zahozené šance.

"V kritické situaci nás musel podržet brankář Stekelenburg," připomněl Van Marwijk výborné zákroky nizozemského gólmana proti střelám Stocha a Vitteka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!