Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hokejovou arénu dostávají do varu i bubeníci. Ale nesmí fandit Česku

Sport

  7:10
PRAHA - Žádné pecky z nejnovějších hitparád, v O2 aréně zvolili organizátoři mistrovství světa kreativnější způsob, jak o přerušeních zabavit hokejové publikum. V rámci doprovodného programu dostává fanoušky do varu i parta profesionálních bubeníků z uskupení Groove Army.

Před halou i v ní. Oficiální bubeníci mobilizují fanoušky na další utkání. foto: Groove Army

Původně ani nedoufali, že by se přímo do arény dostali. „Najalo nás obchodní centrum Harfa s tím, abychom po zápasech odváděli fanoušky do jejich fanzóny. Měli jsme ale před arénou velký ohlas, až nás oslovil i organizační tým pořadatelů šampionátu, zda bychom se nechtěli starat o atmosféru i přímo na zápasech,“ vypráví pro Lidovky.cz šéf celého tělesa, který si říká Tokhi.

Jeho soubor čítá zhruba dvě desítky členů, od 18letých studentů - převážně z Konzervatoře Jaroslava Ježka - až po zkušené hudebníky třicátníky. Jedno je ale všechny spojuje, vzrušuje je dostávat lidi do varu.

Hokejisté už si ke svým podporovatelům vybudovali pouto. Na snímku s nimi...
Bubeníci jezdí pravidelně vítat i české hokejisty do jejich hotelu.

„Je to dřina. Jsme na každém zápase, do toho jezdíme vítat každý den českou reprezentaci do jejich hotelu Selský dvůr v Hostivaři,“ popisuje Tokhi. Ale nikdo neremcá. Právě na přístupu národního týmu lze ale prý dobře ilustrovat nadšení, které během turnaje všichni z jeho kamarádů prožívají. „Ze začátku se po nás při cestě do autobusu sotva ohlédli. Během týdne už se ale s námi začali bavit a posledně si nás i fotil pan Růžička,“ říká poctěně.

Paradoxně ne tak nadšení jsou z bubeníků někteří fanoušci v aréně. Nechápou, proč nepodporují český tým intenzivněji. „Jenže my oficiálně žádnému týmu fandit nesmíme, proto ani nechodíme na zápasy v českých dresech. Byli jsme do haly vpuštěni jako doprovodný program,“ vysvětluje Tokhi.

Bubeníci sklidili úspěch fanoušků už při prvním průchodu před začátkem MS

V okolí O2 areny panuje už od oběda parádní atmosféra. Takhle přivítali Lotyši ještě před startem jejich zápasu s Kanadou příchod českých bubeníků.

Posted by Lidové noviny SPORT on 1. květen 2015

Narážkám ale všichni bubeníci rozumí a ani se jim nediví. Vedle schizofrenie s povzbuzováním obou soupeřů jsou navíc handicapovaní tím, že mohou být aktivní pouze při přerušeních. Během deseti vteřin ale pomocí bubnů roztleskat 17 tisíc lidí není úplně snadné.

Čeští hokejisté si zatím povzbuzování od domácího publika nemohou vynachválit, nároční bubeníci jsou ale střízlivějšího názoru. „V posledním zápase tu bylo vážně extrémní ticho, což ale bylo způsobenou i předvedenou hrou na ledě. Celkově jsou ale Češi tišší než většina ostatních národů. Ti tu totiž mají jen opravdové fanoušky. Na české zápasy se dostane více zvědavců než pravých srdcařů. Měli byste vidět třeba Švýcary, to se teprve třásly tribuny!“ přidává postřeh nejmladší člen souboru.

Nechce tím prý české fanoušky urazit, naopak motivovat. Před klíčovými bitvami. Ta první přijde už ve čtvrtek, od 20:15 ve čtvrtfinále proti Finsku. A ve vyprodané hale budou znovu dunět i bubny nadšenců z Groove Army. 

Souboru se díky účinkování na MS povedlo uzavřít řadu spoluprací, naposledy s Dominikem Haškem

Začátek naší spolupráce s Dominikem a drinkem Smarty DRINKI :-)

Posted by Tokhi & the Groove Army on 13. květen 2015

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!