Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté zvládli první přípravu bez obtíží, v Norsku nedostali gól

Sport

  21:10
LILLEHAMMER - Čeští hokejisté porazili v prvním přípravném zápase před mistrovstvím světa Norsko 4:0. V duelu, který byl součástí Euro Hockey Challenge, se gólově prosadili Vladimír Svačina, Jan Kolář, Vojtěch Mozík a Martin Zaťovič. Brankář Jakub Kovář udržel v Lillehammeru čisté konto.

Ilustrační foto. foto: MAFRA - Petr Lemberk

Národní tým nastoupil k úvodnímu přípravnému duelu před blížícím se vrcholem sezony po téměř třítýdenní přípravě. Hned od začátku byli Češi aktivní a brankář Haugen byl v neustálé permanenci. V polovině první třetiny hráli hosté 72 sekund v pěti proti třem, gól však vstřelit nedokázali, i když Lev a Simon se dostali do slibných příležitostí.

Ve 13. minutě mohl otevřít skóre Jan Kovář, Haugen však i jeho gólovou šanci zlikvidoval. Bezbrankový stav se tak změnil až o čtyři minuty později, kdy se u levé tyčky prosadil důrazný Svačina.

Kovář v brance mrznul

Zatímco gólman Dinama Minsk si v první části připsal 14 zákroků, jeho protějšek Jakub Kovář po většinu času před brankou mrznul. V 8. minutě ale svým prvním zákrokem zlikvidoval velkou šanci Börresena.

V 25. minutě si vytvořila sérii příležitostí Romanova formace, druhý gól českého týmu ale přidat nedokázala. Vzápětí měl vyrovnání na hokejce Stene, Jakub Kovář ale jeho pokus vyrazil.

Více práce měl i nadále Haugen, kterému v polovině zápasu pomohla při Radilově střele tyč. Brankovou konstrukci nastřelil v početní výhodě také Krejčík, až sekundu po skončení norského trestu se prosadil obránce Kolář.

Ideální šanci zvýšit vedení měli Češi v další dvojnásobné početní výhodě, tentokrát dlouhé 1:52 minuty. Opět se ale proti bránící trojici neprosadili.

Ve třetí části Norové přidali, snažili se duel zdramatizovat, ale český tým pozorně bránil a do velkých šancí soupeře nepouštěl. Gólman Jakub Kovář, který před čtyřmi lety v nedalekém Gjöviku debutoval v reprezentaci, navíc chytal spolehlivě.

V 52. minutě mohl tým kouče Vladimíra Růžičky uklidnit Martin Růžička, i kvůli faulu Espelanda však ideálně nezakončil. V následné přesilové hře se od modré čáry trefil Mozík a o české výhře nebylo pochyb. Poslední slovo měl Zaťovič, který v 58. minutě upravil na konečných 4:0.

Norsko - Česko 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Utkání Euro Hockey Challenge v Lillehammeru:

Branky a nahrávky: 17. Svačina (Simon), 33. Kolář, 53. Mozík (Jeřábek, Koukal), 58. Zaťovič (Jan Kovář). Rozhodčí: Solem, Hansen - Aasum, Waldejer (všichni Nor.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 984.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...