Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

HVĚZDA POD LUPOU: Bažant týmu je poklad, za který se i Jágr porve

Sport

  20:51
PRAHA - Od středečního zjištění, že bude nastupovat v útoku s Jaromírem Jágrem, neslýchá dotazy na nic jiného. Jak nejmladší hráč českého kádru na mistrovství světa mimořádnou výzvu zvládl? Přímo z arény jsme tentokrát detailně sledovali výkon Dominika Simona.

V ZÁPALU BOJE. Jaromír Jágr se ve druhé třetině dostal do divoké šarvátky před brankou, kdy bránu Dominika Simona. foto: ČTK

„Nesmím si připouštět, že hraju s Jardou Jágrem,“ opakoval před utkáním s Francií teprve dvacetiletý útočník extraligové Plzně, ve kterém Češi následně zvítězili 5:1.

Simon proti Francii

  • body: 1 (0+1)
  • střely na bránu: 3
  • plus/minus: +1
  • čas na ledě: 12:25
  • počet střídání: 19
  • průměrná délka:0:39

Zpočátku mu to ale nebylo nic platné. Puky mu při zpracování poskakovaly na hokejce, přihrávkami se nepřesně zbavoval odpovědnosti až příliš brzy. Plná aréna a fakt, že na ledě musí hledat hrající legendu, mu lehce svazovaly ruce. Nepřesnou zadovkou ve vlastním pásmu nabídl Francouzům ojedinělou šanci.

Po pár nervóznějších střídáních už ale po ledě létal tak efektivně, jako minulá tři utkání ve čtvrté lajně. Neunáhloval se, dokázal si najet do volného prostoru, aby mohl od svého režiséra dostávat pasy do volného prostoru. Přesně tak, jak se to po něm chtělo.

Ve 36. minutě se dostal k nebezpečnému zakončení, za což ho jeli frustrovaní Francouzi ztrestat. K drobnému benjamínkovi se sjeli ve čtyřech a uštědřili mu pár nepříjemných šťouchanců. V tu chvíli se český bažant dočkal nebývalé pocty.

OSTRÝ HIT. Český obránce Ondřej Němec si počíhal na Antonia Roussela.
RUCE NAHOŘE. Jaromír Jágr vstřelil na MS svůj třetí gól.

Jindy diplomatický Jágr nevydržel pohled na nebývalou přesilu a jel spoluhráče agresivně bránit. Rozrazil hlouček a vrhl se na dvorního provokatéra Antoinea Roussela, který ho na oplátku chytl pod krkem.

Roussel přitom vyhlašoval už před utkáním, že zkusí největší domácí hvězdu vyvést z míry. „Poděkoval jsem mu. Když se vás zastane takový hráč, tak to potěší,“ liboval si Simon. 

MS v hokeji 2015

„Od Jardy to bylo skvělé. Ten Roussel je známej sviňák, zaútočil na nejmladšího a možná i nejmenšího hráče. Je potřeba, abychom stáli v takových chvílích při sobě,“ přitakal jen o rok starší Tomáš Hertl.

Klapající spolupráce nejmladšího a nejstaršího hráče na ledě se dočkala i zaslouženého gólového vyústění. Ve 45. minutě, za stavu 2:1, ukázal Simon velký přehled, když v jízdě za francouzskou brankou našel mezi kruhy Jana Kováře. 

Střelu českého centra ještě dokázal gólman Hardy vyrazit, ale jen na hůl příhodně stojícího Jágra. O2 arena explodovala nadšením a oslavovala už třetí Jágrův zásah na turnaji.

‚Nervózní jsem nebyl. Jarda to nechtěl’

"Jaké to bylo? Obrovský zážitek. Snažil jsem se na to od začátku nemyslet a myslím, že jsem moc nervózní nebyl. Kluci mi to usnadnili, Kovy (Jan Kovář) i Jarda (Jágr) hráli skvěle. Jarda mi dával nějaké pokyny i během zápasu. Bylo to potřeba, hráli jsme spolu poprvé, tak abychom se nesjížděli na jednom místě. Je to výborný spoluhráč. Určitě to není žádný kritik, naopak povzbuzuje. Nechce, aby nikdo vedle něj byl nervózní."

Dominik Simon po výhře nad Francií

Od stavu 3:1 většina týmu polevila, svěží přímočarost byla ta tam. 

Jako jeden z mála, kdo nesklouzl k mazáckému profesorování, zůstal právě Simon.

Celý přesun Simona k Jágrovi bylo vlastně takové malé minské déjà vu. I na minulém šampionátu dělal levé křídlo Jágrovi nemladší hráč kádru - tehdy také dvacetiletý již zmíněný Hertl. 

„Trošku jsme se o tom bavili. Řekl jsem mu, ať hraje v klidu a to se mu dařilo. I na tu jeho drobnou postavu se dokáže skvěle držet na puku a s Jardou si vyhovět. Celý turnaj hraje výborně a hrozně mu to přeju,“ chválil ho Hertl.

Nespokojený však zůstává Vladimír Růžička. Ne speciálně s Jágrovou lajnou, ale se sehranností útoků obecně. Rozhovor s hlavním trenérem po výhře nad Francií si přečtěte ZDE.

Nehledě na to zůstává Simon nejpříjemnějším českým překvapením na turnaji. I za to si vysloužil posun do druhého útoku ke svému vzoru z dětství. A životní šancí rozhodně nechce pohrdnout.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!