Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

HVĚZDA POD LUPOU: Hity a genialita. Kapitán Voráček při premiéře obstál

Sport

  0:07
PRAHA - Pro Jakuba Voráčka to byl první velký zápas v roli kapitána. Jak v něm obstál? Lidovky.cz pro vás každý zápas Růžičkova výběru sledují přímo z O2 areny výkon jedné z českých hvězd.

ŠANCE KAPITÁNA. Jakub Voráček se dostal do bezprostřední blízkosti Jhonase Enrotha. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Hned na jeho první buly domácího mistrovství ukázal, že jako kapitán je nabuzen za tři další. Jen co spadl puk poprvé na led, počastoval jednoho ze soupeřů svižným krosčekem. Puk záhy letěl do útočného pásma a jako první byl u něj právě Voráček. Tvrdým hitem odhodil na tvrzené sklo rozehrávajícího švédského obránce, za což sklidil první aplaus od fanoušků.

Kapitán: Musíme něco spravit vzadu

„Zodpovědnost samozřejmě cítím, ale mně to nějak nevadí. Snažím se hrát to svoje, nechat každé střídání na ledě maximum. Po zápase i před ním je starostí trošičku větší, ale jsou starosti příjemné.“

Co se týká dění v kabině, pro ryšavé eso z Philadelphie se nic nezměnilo: „Já mluvím tak jako tak. S céčkem i bez něj.“

„Na první zápas na turnaji to nebylo špatné. Prvních deset minut jsme jako tým nehráli moc dobře, pak se to zvedlo. Já sám jsem byl spokojený s bruslením. To je pozitivum. Myslím, že jsme ukázali, že dopředu hrát umíme. Musíme něco spravit vzadu a bude to dobré.“

Z druhého střídání už odcházel rozmrzelejší. Když už to vypadalo, že se český tým vymanil z úvodního tlaku Švédů, jeho spoluhráč z prvního útoku Martin Erat poslal ve vlastním pásmu přihrávku na nic netušícího obránce Ondřeje Němce a z fatálního nedorozumění byl první gól v české síti.

Nešťastný úvod Voráčkovy formace pokračoval. První útok musel řešit svízelnou situaci i při třetím střídání. Při brejku Švédů ještě český kapitán stihl zastoupit jednoho z obránců a situaci dobruslit, ale vracející se Erat fauloval a při následné přesilovce odskočili Švédové do dvougólového vedení.

V polovině úvodní třetiny Voráček poprvé zahrozil zbraní, kterou později přispěl k nevídanému obratu. Z pozice od vlastní střídačky vyslal přesnou přihrávkou mezi švédské beky do samostatného úniku svého centra Vladimíra Sobotku, Jhonas Enroth ve švédské bráně byl ale připraven.

JE SNÍŽENO. Jakubové Voráček (vlevo) a Nakládal se radují z trefy na 1:2, kterou obstaral Jaromír Jágr.

Voráček neubíral na důrazu, vybojoval řadu ztracených puků. Ve 13. minutě si jeho útok díky aktivní hře zajistil přesilovku. V ní se nejprve Voráček dlouhým zpracováním připravil o dobrou střeleckou pozici, ale záhy ideálně nabil obránci Jakubu Nakládalovi. Jeho střelu ještě stihl tečovat Jaromír Jágr - 1:2.

Voráčkovy statistiky

  • body: 2 (0+2)
  • střel na bránu: 1
  • plus/minus: 0
  • čas na ledě: 21:34
  • počet střídání: 32
  • průměrná délka: 0:40

Zvláště při přesilovkách bylo cítit, že si Voráček po životní sezoně v NHL, kde skončil pátý v kanadském bodování, přivezl sebevědomí i do Prahy. Často si sjížděl do pozice falešného obránce nebo se nabízel v palebné pozici na kruhu, podobně jako to má ve zvyku třeba ruský snajpr Alexandr Ovečkin. Ve speciálním prvním přesilovkovém komandu vymýšlel nejvtipnější přihrávky.

Největší Voráčkova chvíle přišla sedm minut před koncem třetí třetiny. Za stavu 3:4, minutu po českém snížení, poslal znovu od vlastního mantinelu přesný pas mezi švédskou obranu. Adresátem byl tentokrát Červenka, který na Enrotha bekhendovou kličkou vyzrál.

Vzkazy fanoušků českým hokejistům

Aréna byla na spadnutí. Tři minuty před koncem navíc Češi dokonali nečekaný obrat. Jenže v čase 59:07 přišel šok - 5:5. Ještě před koncem třetí třetiny musel Voráček hasit hrozící pohromu hákováním a poslal tým do oslabení.

Jeho poslední velká chvíle přišla v nájezdech. Za stavu 1:0 pro Švédsko šel druhý na řadu a jako jediný ze tří domácích reprezentantů proměnil. Radost ale trvala jen pár vteřin. Švédové zvládli nájezdy lépe a z divokého a atraktivního duelu si odnesli o bod víc.

Jaký měl Voráček ze své premiéry pocit? Přečtěte si v boxu výše.

NEJDE TO. Jaromír Jágr utkání se Švédskem nedohrál, ve třetí třetině jej soupeř...
POKYNY. Trenér českých hokejistů Vladimír Růžička udílí taktické pokyny ze...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!