Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

HVĚZDA POD LUPOU: Kovář setřásl nervozitu z Jágra a dostal ho do pohody

Sport

  23:45
PRAHA - Najít centra k Jaromíru Jágrovi, tomu se svou důležitostí před každým turnajem vyrovná snad jen volba brankářské jedničky. Před domácím šampionátem ukázal Vladimír Růžička na Jana Kováře. A mladý lídr proti Lotyšsku konečně naplno ukázal, že se mu z výsostné role kolena nerozklepala.

SMRTÍCÍ KOMANDO. Jan Kovář se raduje s Martinem Eratem, kteří dělají v útoku prostor Jaromíru Jágrovi. foto: ČTK

Málo s kým si Jágr vyhověl na ledě tak jako s Martinem Strakou. Nynější šéf Plzně Růžičkovi před mistrovstvím světa s parťákem pro hlavní hvězdu na dálku radil: „Nevidím vhodnější možnost než Honzu Kováře. Pro Jardu je dostatečně hokejově intelingentní, aby mu dokázal dát puk do jízdy, jak to potřebuje.“

KOVÁŘ PROTI LOTYŠSKU

  • body: 3 (1+2)
  • střely na bránu: 2
  • plus/minus: 0
  • čas na ledě: 18:44
  • počet střídání: 24
  • průměrná délka: 0:46 

Straka věděl, o čem mluví. Na křídle vedle Kováře vybojovali pro plzeňský hokej historicky první extraligový titul, Jágr zase vedle něj zářil v Pittsburghu, Naganu i na mistrovství světa.

Jak předpovídal, tak se i stalo. Vůdce elitního útoku Magnitogorsku, jehož členové i ve druhé sezoně pospolu ovládli kanadské bodování KHL, dostal pro mistrovství světa roli druhého centra. Vedle Jágra vyfasoval na křídlo také technicky vybaveného Klepiše.

„V hlavě to mám, ale člověk se tím nesmí moc trápit. Musím se snažit hrát svoji hru a nemyslet na to, že hraju s Jardou,“ řekl Kovář den před utkání se Švédskem.

Z kruhu pálí i rozdává

V prvním zápase se statisticky k žádnému z pěti českých gólů nepřimotal, ale na ledě se rozhodně neztrácel. Své možnosti však naplno ukázal až v sobotu proti Lotyšsku.

Po skvělém napadání s Jágrem se dostal do první velké šance zápasu, ale bekhendem ležícího brankáře Masalskise nepřekonal.

LÉTALY I PĚSTI. Hráči si nedarovali ani centimetr prostoru, do strkanice s...
ZMĚNA V BRANKOVIŠTI. Kouč Vladimír Růžička poklepává po zádech Alexandra...

Kovář dostal důvěru i v prvním přesilovkovém komandu. V něm zaujímal s Voráčkem pozici na kruhách a z role falešného obránce pod ostřelovačem Nakládalem především rozdával finální přihrávky.

A když nebylo komu, tak vypálil. To se mu nejlépe povedlo chvíli poté, co v české brance vystřídal Alexandra Saláka Ondřej Pavelec. Kovář si při početní výhodě počkal na vhodnou chvíli a z levého kruhu přesně trefil mezírku nad Masalskisovým pravým ramenem.

‚Jarda se mi tam konečně nemotal'

Po povedeném tříbodovém utkání dorazil Kovář mezi novináře v dobré náladě. Že nervozita z hvězdného spoluhráče opadla se snažil dokázat i úsměvy na jejich vzájemnou spolupráci: "Dnes už to bylo lepší. Včera jsem Jardu trefil do malíčku, ale teď už se mi tam před bránou tolik nemotal."

"Doufám, že to vydrží. V současném hokeji je těžké dát gól v situaci 5 na 5, zvlášť na tomhle velkém hřišti. Takže pokud nějaká přesilovka přijde, musíme z ní vytěžit maximum," pochvaloval si i Jágr.

Zdá se, že přesilové hry by mohly být hlavní českou zbraní. "Za dva zápasy jsme v nich dali pět gólů, takže asi nebudeme nic měnit. V hokeji je to alfa a omega. Je moc důležité, že se nám v nich daří. Musíme ale zlepšit defenzivu," shodl se Kovář s ostatními reprezentanty, kteří přišli mezi novináře.

Srovnáním dodal týmu klid. Na druhou třetinu se mu už navíc do útoku vrátil Jakub Klepiš, který musel do kabiny hned po prvním střídání a zaskakoval za něj Martin Zaťovič.

Růžička chtěl dát první formaci v přesilových hrách dostatek prostoru k sehrání pro důležitější zápasy. To se mu vyplatilo i v polovině utkání, kdy Kovář zrežíroval nejhezčí akci zápasu. Kombinací na jeden dotek dostal puk za bránu na Erata a ten z první nalil na 51. gól v reprezentaci hrající legendě. Jágr se touto trefou stal historicky nejstarším hokejistou, který kdy dal gól na mistrovstvím světa.

Letka s Kovářem byla i u třetí využité přesilovky. Střela 25letého centra se odrazila přesně na hůl Voráčka a ten pohotově doklepl na konečných 4:2.

Kovářovým úkolem bylo dostat Jágra do herní pohody. To se mu daří skvěle. Jágr dal v obou zápasech gól a pomalu přebírá vůdčí roli v týmu. 

Rozhodnutí s gólmanskou jedničkou už musel Růžička přehodnotit, volba Kováře jako Jágrova centra se mu ale zatím vyplácí náramně.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.