Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jágr je fit, do sestavy se vrací i Klepiš. Třináctým útočníkem bude Hertl

Sport

  12:50
PRAHA - Do čtvrtfinále proti Finsku půjdou čeští hokejisté v plné síle. Do hry se vrací Jaromír Jágr, jenž odstoupil ze zápasu proti Švýcarsku, a po pětizápasové pauze také Jakub Klepiš. Ze základní sestavy naopak vypadl Radek Smoleňák a jako třináctý útočník začne zápas Tomáš Hertl.

Český fyzioterapeut Pavel Kolář v diskuzi s Jaromírem Jágrem. foto:  Michal Šula, MAFRA

Klepiš nedohrál druhý zápas turnaje proti Lotyšsku, v němž si po nárazu na mantinel pochroumal rameno. 

Od té chvíle byl útočník Třince na marodce a nemohl pomoci týmu v dalších zápasech. Do čtvrtfinále od 20:15 však konečně naskočí a rovnou v první formaci s Jakubem Voráčkem a Vladimírem Sobotkou.

„Je v pořádku, jinak bychom do sestavy nedávali. Cítí se dobře a je připraven na sto procent. Ale v zápase se může přihodit cokoliv,“ okomentoval stav českého útočníka asistent Ondřej Weissmann.

Útočné formace na čtvrtfinále

Voráček - Sobotka - Klepiš
Jágr - Novotný - Červenka
Erat - Kovář - Vondrka
Simon - Koukal - Zaťovič
Hertl

Do zápasové sestavy se tentokrát nevešel útočník Radek Smoleňák a pouze jako třináctý útočník začne zápas dosud stabilní člen útočných formací Tomáš Hertl.

„Variant jsme vyzkoušeli spoustu, tahle nám připadala jako nejlepší. Uvidíme, jak to bude vypadat v zápase,“ uvedl kouč Weissmann.

Může se stát, že hlavní trenér Vladimír Růžička začne míchat složení formací v průběhu utkání a že Hertl naskočí třeba po první třetině.

Jak už fyzioterapeut Pavel Kolář oznámil ve středu, v utkání nebude chybět ani Jaromír Jágr, jenž kvůli problémům s tříslem odstoupil z posledního zápasu proti Švýcarsku.

„Doufám, že je to dobrý,“ poznamenal k 43leté opoře českého týmu Weissmann.

Weissmann: Finům máme co vracet, snad je porazíme

Dopolední rozbruslení sledovali také čeští „špióni“ Marek Malík a Jakub Petr, kteří přivezli Růžičkovi poznatky o finské hře z Ostravy.

Úterý proto hráči věnovali taktické přípravě u videa. „Pouštěli jsme si toho strašně moc, ale nechtěli jsme zamotat hráčům hlavu,“ řekl Weissmann.

Důležité především bude znepříjemnit čtvrteční duel finskému brankáři Pekkovi Rinnemu: „Góly dostával většinou ze stran, z dorážky nebo když někdo cloní. Musíme před ním mít pořád hráče a z každé pozice zkoušet střílet.“

MS v hokeji 2015

Ve čtvrtek se hráči soustředili hlavně na přechod středního pásma.

„Nesmíme ztrácet kotouče, tak aby Finové nechodili do brejkových situací. V protiútocích je podporují i obránci, kolikrát se stává, že jezdí třeba čtyři na dva. Musíme se na to dát pozor. Hrát jednoduchý, důrazný hokej a co nejrychleji se dostat k nim do třetiny,“ radí Weissmann.

„Nálada v týmu je bojovná, doufám, že si kluci věří a utkání zvládneme, i když to bude těžké. Ale čtvrtfinále je vždycky složité. Finům máme co vracet a byl bych rád, kdybychom je porazili,“ připomněl Růžičkův asistent loňskou porážku v semifinále mistrovství světa v Minsku.

Čas odplaty by měl nastat za podpory nadšených fanoušků v Praze od 20.15.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...