Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

S trochou sebevědomí můžeme porazit kohokoliv, tvrdí Nový. Obranu chválil

Sport

  6:09
PRAHA - Tříbodová povinnost splněna. Čeští hokejisté v utkání s Francií (5:1) výrazně zapracovali na kritizované defenzivě a soka přehráli i nebojácnými výpady směrem dopředu. „Jsme na správné cestě,“ těší Milana Nového.

NÁRAZ. Florian Chakiachvili se ve středním pásmu střetl s Romanem Červenkou. foto:  Michal Šula, MAFRA

Dvojnásobný mistr světa a držitel šesti zlatých medailí z československé extraligy si utkání užíval přímo z hlediště. „Byl jsem se na nás podívat poprvé a zrovna taková hezká premiéra. Asi jsem přinesl kus štěstí.“

Legendární hokejista Milan Nový.

Národní tým se proti outsiderovi prezentoval dynamickou hrou plnou šancí. Klíčový odstup si vybudoval v závěrečné periodě, během utkání ještě několikrát nastřelil brankovou konstrukci. „Je vidět, že se sehráváme. Bude to dobré,“ míní Nový.

Lidovky.cz: Jak zápas proti Francii hodnotíte?
První polovina byla těžká. Mužstvo určitě mělo v hlavě předchozí porážky a vědělo, že se musí zvednout. Výsledek 5:1 nakonec ani není podstatný. Hlavní je, že se kluci sehráli a hráli skvěle zodpovědně. Teď si jen přejme, ať to tak šlape dál.

Lidovky.cz: Francouzi však hodně kousali, zkraje třetí třetiny dokonce sahali po vyrovnání.
Já jsem čekal, že to bude boj. Francie není žádný trpaslík, nahoru už jdou všichni. Vemte si Švýcary, Bělorusko nebo Norsko. Kdybychom zápas podcenili, byl by to problém. Ale tleskám, zvládli jsme to skvěle. Jakmile dal Jarda Jágr třetí gól, věděl jsem, že je hotovo.

Lidovky.cz: Jaromír Jágr se kromě gólu dokonce zastal i mladšího spoluhráče při pošťuchované před brankou. Pro něj netypická role, že?
Jo, to se mi hrozně líbilo! A říkal jsem si: Proč ne? Jarda na to má skvělé fyzické předpoklady. Měl by si zjednat respekt jako všichni ostatní.

MS v hokeji 2015

Lidovky.cz: Kdo vás ještě zaujal?
Parádně hrál Ondra Němec, před ním smekám klobouk. Mít jako bek tři na body na zápas, z toho dva góly, je naprosto úžasná bilance. Důležitý byl pro nás taky výkon brankáře Ondry Pavelce, ten pochytal spoustu šancí. Lidi si sice řeknou, že Francie není žádný soupeř. Jenže vemte si, že na mistrovství prohrála poprvé takhle vysokým rozdílem. Bylo to těžké utkání jako všechny ostatní.

Lidovky.cz: Trenéři před zápasem znovu proházeli složení útoků. Myslíte, že ofenziva v tomhle složení šlape?
Sobotka s Červenkou předvedli nadstandardní výkon. Měli skvělý pohyb, stříleli, nabízeli se. Takže z tohoto pohledu ano. Je důležité, že základní věci už nám fungují bez problému. Hodně se zlepšila i obrana, nebylo v ní tolik chyb. Líbil se mi Krejčík, kterého předtím odstavili, protože se mu nepovedl jeden zápas. Teď ale hrál hodně slušně. Je to mladý kluk, místo v sestavě si zaslouží.

Lidovky.cz: Češi mají na závěr základní skupiny papírově slabší soupeře. Může to být výhoda?
Rozhodně. Já doufám, že teď všechny zápasy zvládneme. Do čtvrtfinále tím pádem půjdem v dobré pohodě, což by bylo ohromně důležité. Ono je víceméně jedno, jestli dostaneme Rusko, Ameriku nebo někoho jiného. S trochou sebevědomí a podporou diváků můžeme porazit kohokoliv. Jen hrát zodpovědně vzadu a přidat nějaké góly.

OSTRÝ HIT. Český obránce Ondřej Němec si počíhal na Antonia Roussela.
PŘITAŽENÍ. Florian Chakiachvili atakuje Jaromíra Jágra.