Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Růžička odmítl KHL, u reprezentace zůstane bez ohledu na výsledek

Sport

  11:16aktualizováno  12:50
PRAHA - Opět měl řadu nabídek z KHL a vypadalo to, že tentokrát už vábení z východu neodolá. Vladimír Růžička se však nakonec rozhodl, že zůstane doma a ještě jeden rok povede hokejovou reprezentaci, v níž mu končila smlouva po letošním mistrovství světa v Praze.

Vladimír Růžička. foto: ČTK

„Domluvili jsme se na podmínkách nového kontraktu na jeden rok. Ani to nebolelo,“ oznámil šéf svazu Tomáš Král, který Růžičku přesvědčil.Charismatický kouč totiž veřejně vyhlašoval, že u národního týmu nechce pokračovat, pokud na šampionátu nezíská medaili.

Jenže pro vedení českého hokeje by bylo v květnu těžké shánět kvalitního trenéra. A když Král vyšel Růžičkovi vstříc s tím, že se souběžně bude moci věnovat práci v Chomutově, došlo k dohodě. Pro bývalého dlouholetého slávistu rázem nemělo smysl odcházet do Omsku, který o něj hodně stál.

„Chtěl jsem se rozhodnout až po mistrovství světa, ale nabídku jsem dostal už teď. Tomáš (Král) mi říkal, že nemůžou čekat až do května. Stále říkám, že národní mužstvo je pro mě na prvním místě,“ řekl Růžička.

„Letos jsme si chtěl trošku odpočinout a dělat jen národní mužstvo. Abych stál osmkrát na střídačce, jako se mi to zatím stalo v této sezoně, je pro mě málo. Já potřebuju každodenní rutinu, být na ledě a něco trénovat.“

Na kemp pozval osmnáct hráčů, šest z Plzně

Růžička mezitím nominoval první výběr před mistrovstvím, který se zúčastní přípravného kempu. Je v něm osmnáct hráčů: deset z extraligy, šest z KHL a po jednom z Finska a Německa.

„Příprava bude podobná jako minulou sezonu. Mužstvo se bude postupně doplňovat. Závěrečná nominace na mistrovství světa bude po utkáních s Finskem a necháme si asi nějaké hráče otevřené,“ řekl Růžička s ohledem na vývoj v NHL.

Nominace:

  • Brankáři: Jan Lukáš (Sparta Praha), Matěj Machovský (Plzeň)
  • Obránci: Jakub Jeřábek, Vojtěch Mozík (oba Plzeň), Lukáš Kovář (Vítkovice), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.)
  • Útočníci: Jakub Lev, Dominik Simon, Jan Schleiss (všichni Plzeň), Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba Vítkovice), Roman Horák, Robert Kousal (oba Podolsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Martin Růžička (Čeljabinsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.)

V týmu se překvapivě objevuje brankář Jan Lukáš, který je po návratu z hostování v Kladně až čtyřkou Sparty. V reprezentaci bude vypomáhat při trénincích, 24. března by se měl k týmu připojit Jakub Kovář z Jekatěrinburghu.

Největší hvězdou v týmu bude Jiří Novotný z Jaroslavle a Martin Růžička z Čeljabinsku.

První ze série přípravných zápasů čeká národní tým 3. a 4. dubna v Lillehammeru, kde se utká s Norskem. Následně přijdou souboje se Slovenskem, ve Švédsku a proti Finsku. Poté je na programu už mistrovství, které začne 1. května.

„Vím, že bude hodně sledované. I zápasy před šampionátem. Stávající sezona je výjimečná, všichni jsou ve velkém očekávání. To je pro nás velká výzva a uděláme maximum pro to, abychom uspěli,“ řekl Růžička.

Autoři: