Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

SOUHRN: Slováci se trápili s Dánskem, Amerika je zatím suverénní

Sport

  14:56aktualizováno  23:28
PRAHA - Slovensko mělo při premiéře na MS potíže, Švýcaři překvapivě podlehli Rakousku a Amerika má plný počet bodů. To jsou základní údaje z šesti duelů druhého hracího dne šampionátu, v jehož závěru se představili i Češi. A úspěšně: Lotyšsko porazili 4:2.

NEFALŠOVANÁ RADOST. Slovenský útočník Milan Bartovič oslavuje vstřelenou branku do sítě Dánska. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

SKUPINA A

Češi v euforii, poprvé na MS slaví

Pořadatelská země si připsala první vítězství. Češi v pátek prohráli se Švédskem po nájezdech, proti Lotyšsku už ale zaváhání nedopustili. Znovu však zaspali v úvodu: prohrávali 0:1 i 1:2.

Utkání rozhodly přesilové hry. Baltský celek využil jednu, Češi tři. Znovu se trefil útočník Jaromír Jágr, poprvé na šampionátu skóroval Jakub Voráček. (více o utkání čtěte ZDE).

Česko - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Německo srazilo Francii minutu před koncem

Remíza by byla zaslouženější, v kolonce střel svítil po utkání údaj 26:25 pro pozdějšího vítěze. Němci o svém tříbodovém triumfu nad Francií rozhodli v čase 59:00 během přesilové hry.

Když na trestnou lavici usedl Sacha Treille, známý ze svého působení v české extralize, rozjásal německé příznivce v hledišti útočník Patrick Reimer. Teď ale čeká jeho parťáky těžší soupeř – v neděli změří síly s Kanadou.

Francie - Německo 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 51. Fleury (S. da Costa, Janil) - 13. Wolf (Rieder, Hager), 60. Reimer (Hager). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Gofman - Lazarev (oba Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 5:2, navíc Hager (Něm.) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 14.903.

Švýcarsko ztratilo výhru v závěru

Rakušané porazili vícemistry světa poprvé po 18 letech a jako nováček elitní kategorie se postarali o překvapení. Švýcaři vedli třikrát o gól, ale nakonec padli 3:4 po samostatných nájezdech, byť drželi těsný náskok ještě 50 sekund před koncem základní hrací doby.

Atraktivní utkání před 14 tisíci diváky v O2 areně rozhodl v dovednostní disciplíně Konstantin Komarek. Rakušané přitom naposledy porazili švýcarského soka v kvalifikaci na olympijské hry v Naganu.

Švýcarsko - Rakousko 3:4sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Du Bois (Fiala, Almond), 26. Ambühl (Josi), 52. Bieber (Almond, Grossmann) - 23. T. Raffl (Pallestrang), 44. Lebler (Herburger), 60. M. Raffl (T. Raffl, Schumnig), rozhodující sam. nájezd Komarek. Rozhodčí: Kubuš (SR), Piechaczek (Něm.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 13.953.

SKUPINA B

Amerika přehrála Norsko, ale měla namále

V pátek překvapili Finsko, den nato američtí hokejisté přidali další vítězství a s plným počtem bodu jsou na prvním místě neúplné „ostravské“ skupiny. Proti evropskému soupeři měl výběr USA co dělat, ale povinnost nakonec splnil.

Skóre duelu otevřeli Seveřané již v sedmé minutě utkání, ovšem Amerika duel otočila a zvítězila 2:1. Rozhodující branku vstřelil Brock Nelson z New Yorku Islanders.

Norsko - USA 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Ask (Tollefsen, M. Olimb) - 13. Lewis (Vesey), 26. Nelson (Krug, Lewis). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Šindler - Tošenovjan (oba ČR), Mills (Kan.). Vyloučení: 6:5, navíc Hendricks (USA) 10 min. Bez využití. Diváci: 6301.

Slováky dotlačilo k vítězství zaplněné hlediště

Tým českého kouče Vladimíra Vůjtka, v jehož sestavě chyběli útočníci Tatar a Jurčo z Detroitu, kteří jsou na cestě do dějiště šampionátu, byl od úvodu aktivnější. První branku utkání však vsítili v prostřední části Dánové.

Slováci se poprvé radovali v závěrečné dvacetiminutovce. A to hned třikrát. Soupeř však vždy našel odpověď a drama dotáhl do nájezdů, v nichž zajistil výhru favorita Marko Daňo.

Slovensko - Dánsko 4:3sn (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodující sam. nájezd Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 50. Hardt (Madsen), 58. Nielsen. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Bělorusko vydřelo výhru nad Slovinskem

V premiéře obou týmů na turnaji sice Slovinci dokázali v polovině první třetiny už po 34 vteřinách odpovědět na vedoucí gól soupeře, ale svěřenci amerického kouče Davea Lewise poté odskočili na dvoubrankový rozdíl, což se ukázalo jako rozhodující. Vítězný gól si připsal kapitán Alexej Kaljužnyj.

Bělorusko - Slovinsko 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Stas (Korobov, Gavrus), 13. A. Kosticyn (Stas, Gavrus), 24. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn), 60. Kitarov - 11. Jeglič (Tičar). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Carnathan (USA), Semjonov (Est.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5995.

Autoři: ,