Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V nominaci na šampionát je Jágr i Ručinský, ze zámoří přiletí Pavelec

Sport

  20:54aktualizováno  21:22
BRNO - Slavní veteráni Jaromír Jágr i Martin Ručinský jsou v nominaci na mistrovství světa v Praze. Přiletí i brankář Ondřej Pavelec. Po výhře 3:2 v nájezdech nad Finskem to v Brně oznámil trenér Vladimír Růžička.

Trenér národního týmu Vladimír Růžička. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Tým opouštějí jen dva hráči: útočníci Tomáš Zohorna a Michal Birner. Zbytek mužstva zůstává a k němu přibudou další jména: petrohradský útočník Roman Červenka, litvínovský Martin Ručinský, Jakub Klepiš z Třince a také Ondřej Pavelec s Jiřím Tlustým.

Trenéři reprezentace měli už v pátek v Brně k dispozici šest posil z NHL: útočníky Jakuba Voráčka, Jaromíra Jágra, Tomáše Hertla a Martina Erata a obránce Jana Hejdu s Michalem Jordánem.

K nim nyní přibyly další dvě jména z Winnipegu, který vypadl v 1. kole Stanley Cupu. Z trojice českých hokejistů Jets nepřiletí jen Michael Frolík.

„Nemá kontrakt v NHL,“ uvedl Růžička.

Pavelec s Tlustým by se měli k mužstvu připojit příští týden.

Trenéři si zatím nechávají širší kádr, než se jim nakonec vejde na soupisku. Na ní mohou zapsat celkem tři brankáře a 22 hráčů do pole, před prvním zápasem na ni musí figurovat minimálně dva brankáři a 15 hokejistů v poli.

„Hráčů je trochu víc, zatím budeme mít šestnáct útočníků a devět obránců. V průběhu budeme hráče dopisovat,“ informoval Růžička, který tak bude nejspíš škrtat až podle případných dalších posil z NHL.

V prvním kole Stanley Cupu spolu ještě hrají jednotlivé série detroitský Petr Mrázek s Markem Židlickým vs. Ondřej Palát z Tampy, montrealský Tomáš Plekanec vs. ottawský Milan Michálek a vancouverský Radim Vrbata vs. Jiří Hudler z Calgary.

V Chicagu působí bek Michal Rozsíval, v St. Louis Zbyněk Michálek s Dmitrijem Jaškinem a v Islanders brankář Michal Neuvirth - toho však Růžička nejspíš neosloví.

Ručinský s Klepišem se k týmu připojí po finále extraligy, které skončilo až ve čtvrtek vítězstvím Litvínova v sedmém zápase v Třinci. Veterán Ručinský, jenž nyní slaví doma v Litvínově titul, se k národnímu mužstvu připojí navzdory pokročilému věku (44 let) i zdravotnímu stavu, jenž po dlouhém play off není ideální.

Zranění naopak nepustilo třineckého beka Rostislava Kleslu a litvínovský gólman Pavel Francouz se do nominace nevešel kvůli příletu Pavelce.

Mužstvu podle očekávání neopouští veterán Jágr, který se zatím napevno nevyjádřil, zda hodlá reprezentovat i na MS. Po pátečním zápase s Finy a následné tiskovce je to však stále jasnější.

„Jarda samozřejmě zůstává. Je to kvalitní hráč, který nám hodně pomůže, rozhodně na sebe soustředí pozornost. I teď bylo vidět, že na kotouči je strašně silný,“ řekl České televizi asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Hokejisté dostali po dvou výhrách nad Finskem volno, v pondělí se sejdou k finálnímu kempu v Praze.

Mistrovství světa začíná za týden, v pátek 1. května. Češi se v prvním duelu střetnou se Švédskem. Finále se hraje o 16 dní později.

Širší nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Praze (1.-17. května)

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)

obránci: Vojtěch Mozík (Plzeň), Petr Čáslava (Pardubice), Michal Kempný (Kometa Brno), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.), Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.), Michal Jordán (Carolina/NHL), Jan Hejda (Colorado/NHL)

útočníci: Lukáš Radil (Pardubice), Michal Vondrka (Sparta), Dominik Simon (Plzeň), Jakub Klepiš (Třinec), Martin Ručinský (Litvínov), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Radek Smoleňák (MODO/Švéd.), Jaromír Jágr (Florida/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Martin Erat (Arizona/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Roman Červenka (Petrohrad/KHL)

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.