Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

1976, 1996... a 2016? ‚Věřím, že by titul zase mohl vyjít,‘ věří mistr světa Kučera

Sport

  11:00
PRAHA - Jen slova chvály a obdivu měl bývalý vynikající útočník a nyní trenér Jiří Kučera k výkonu a způsobu, jakým dokázali čeští hokejisté v pondělním večerním zápase na mistrovství světa v Moskvě porazit Švédsko 4:2.

Jiří Kučera věří, že Češi navážou na vítěznou dvacetiletku. foto: MAFRA - Martin Veselý

Francouz: Uvěřili jsme panu Vůjtkovi a od druhé třetiny jsme dominovali

Češi sice po první třetině prohrávali 0:2, ale následně severského soupeře výrazně přehrávali a připsali si třetí výhru na šampionátu. Mistr světa z roku 1996 věří, že svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka mají velkou šanci v Rusku výrazně uspět.

„Byl to výborný zápas. Mluví se o tom, že se vše zlepšilo od druhé třetiny, ale já si myslím, že i první třetina nebyla tak špatná. Nehráli jsme tam ale tak efektivně,“ řekl Kučera ČTK.

Michal Birner (uprostřed) slaví spolu s Michalem Řepíkem gól Jana Kováře.
Zklamaní švédští hráči

Padesátiletý kouč pět sezon v hráčské kariéře oblékal dres švédského týmu Lulea HF, takže severské pojetí hokeje dobře zná. U českých reprezentantů si cenil hlavně toho, že od druhé třetiny diktovali tempo a jejich obrat nebyl ani v nejmenším náhoda.

Obrat? Nebyla to žádná náhoda

„Někdy se stane, že za stavu 0:2 dáte náhodný gól a dostanete se do utkání. Ale tady si kluci za tím šli. Diktovali tempo, byli na puku, drželi je pod tlakem a nebyla to žádná náhoda. Celé to vyvrcholilo čtyřmi góly. Klobouk dolů, byly to parádní akce,“ uvedl Kučera, který naposledy trénoval prvoligové Litoměřice a nyní je bez angažmá.

Pastrňák: Co se dělo v kabině? Mluvili staří a my mladí museli poslechnout

Český tým je zatím v Moskvě s osmi body v čele skupiny a na jeho výkonech se příliš neprojevuje, že v kádru je hned třináct hráčů, kteří startují na vrcholné akci sezony poprvé. Podle Kučery to není až tak důležité za předpokladu, že jsou hokejisté psychicky v pohodě.

„Když jede někdo na mistrovství, musí mít nějakou kvalitu. Rozdíl je hlavně v tlaku, v hlavě. Ti kluci už mají něco za sebou, hráli za reprezentaci v sezoně, takže už nějaké zkušenosti mají,“ podotkl plzeňský rodák.

„Důležité je, že se vydařil první zápas. Kluci si začali více věřit, druhý otočili v závěru, třetí z 0:2. Kluci jdou nahoru... I když nemají takové zkušenosti, tak něco umí, a když hlava funguje, tak využívají svoje zkušenosti,“ vysvětlil.

Gólmani? Trenéři to vymysleli dobře

Reprezentace se navíc zatím může spolehnout i na brankáře Dominika Furcha a Pavla Francouze, kteří už se do hry dostali oba a oba předvedli velmi dobré výkony.

„Trenéři to dobře vymysleli. Každý může zasáhnout do každého zápasu. Samozřejmě, že když máte brankáře, který druhé převyšuje a třeba má zkušenosti z NHL, tak je to jasné a je jednička,“ ocenil Kučera rozhodnutí hlavního kouče Vladimíra Vůjtka a jeho asistentů.

Češi po parádním obratu porazili Švédy 4:2 a vrátili se na první místo

„Tady jsou ale kluci přibližně na stejné úrovni a každý má drobet jiný styl. Je dobré je držet v tom, že mohou kdykoliv naskočit,“ doplnil.

Česko se na MS zatím utkalo s Ruskem, Lotyšskem a Švédskem, nyní je čekají duely s papírově slabšími soupeři. Sérii čtyř dalších duelů odstartuje čtvrteční souboj s Norskem.

„Pamatuji, že i za nás to bylo stejné. My jsme vždy hráli radši proti silným týmům, jako jsou Rusové nebo Švédové. Teď (proti papírově slabším) to bude od začátku na nás a bude to o tom, jak se s tím vypořádáme. Hlavně musíme dát góly. Když se to nepovede, budeme pod tlakem,“ tuší Kučera.

Můžeme si vybrat lepšího soupeře

Přesto věří, že tým další utkání zvládne a do čtvrtfinále postoupí z prvního, nebo druhého místa.

„Pak bychom mohli mít relativně slabšího soupeře. I když slabšího jen v uvozovkách. Mužstva se vyrovnávají a čtvrtfinále je jen jeden zápas, ve kterém se může stát cokoliv. Rozehrané to máme ale velmi dobře,“ podotkl Kučera, který Čechům věří i v play off.

„Vzpomněl jsem si na dvacetileté dekády - 76, 96 a teď je 2016. Věřím, že by to mohlo vyjít,“ připomněl dva z českých a československých triumfů na světových šampionátech.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...