Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Machovský dovolenou rušit nemusel. A reprezentaci vzal okamžitě

Sport

  12:30
Neplánovat může být někdy výhodné. Třeba proto, že člověk najednou nemusí stornovat dovolenou, když se mu splní sen. „Žádná totiž nebyla - od konce sezony jsem stihl jet jen na dva dny domů, do Opavy. A pak jsem se už vracel,“ říká hokejový gólman Matěj Machovský. A to gólman reprezentační: opora Plzně je náhle členem národního týmu s reálnou nadějí na účast na MS v Moskvě.

Plzeňský gólman Machovský nyní smutnit rozhodně nemusí. foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vše je jinak jen tři dny poté, co se reprezentační kouč Vladimír Vůjtek nejprve trochu podřekl, ale pak odkryl plány: „Na šampionát pojedou tři gólmani, co máme.“

To tehdy byli Pavel Francouz, Dominik Furch a Jakub Kovář. Jenže trenér míní - a život mění. Kovář, nejstarší z tria z KHL, tým opustil z rodinných důvodů, jeho manželka by měla rodit v průběhu turnaje.

„Trenér mi v neděli zavolal s tím, že se Kovy omluvil a jestli můžu přijet. Řekl jsem mu, že tohle se neodmítá,“ líčil Machovský.

Bylo by nefér tvrdit, že na něj místo jen zbylo - na to má za sebou příliš dobrou sezonu, Plzeň dotáhl v extralize až k bronzu. Ale také je pravda, že ti, kdo stáli v seznamu nad ním, odpadali.

„Byl tím, kdo chytal nejdéle, proto jsme se tak rozhodli,“ uvedl Vůjtek. „Měli jsme v úvaze i Sedláčka, ale strašně dlouho nestál v brance, tak jsme od toho upustili.“

Jakub Sedláček z Rigy nebyl v permanenci. Jakub Štěpánek z Bernu se omluvil kvůli zdraví. Totéž před ním oznámil Ondřej Pavelec z Winnipegu. Kovář má rodinné důvody.

Ruská mise se tak otevírá pro dvaadvacetiletého muže s iniciálami MM. „Probrali jsme i možnost, že bych jel jako třetí gólman. Určitě se bude čekat, jestli někdo přijede z Ameriky. Ale pokud se tak nestane, je dost možné, že bych se na šampionát podíval,“ těší se Machovský.

V NHL stále z play-off mohou vypadnout Mrázek a Neuvirth, jenže... „Definitivu, že nepojedou, nám nikdo nedal. Ale jsou indicie, že mají určité problémy,“ uvedl Vůjtek.

A tak Machovský místo zařizování dovolené může zažít vrchol kariéry. „Klubový úspěch je fajn, ale reprezentace je další level, kam bychom se všichni chtěli z klubů dostat,“ říká. „Přes týden jsem nebyl na ledě, první trénink bude těžký. Ale snad se do toho dostanu rychle a podívám se i do branky.“

A také na šampionát? Šanci má.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!