Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Němci zaskočili Američany a slaví triumf. Slováci padli a jsou blízko vyřazení

Sport

  18:00aktualizováno  22:00
PETROHRAD - Hokejisté Německa porazili v utkání základní skupiny B mistrovství světa USA 3:2. Na první dva góly Němců dokázali Američané odpovědět, zápas dlouho směřoval do prodloužení, ale v čase 59:27 rozhodl obránce Korbinian Holzer. Němci tak vystřídali svého soupeře na třetím místě tabulky a mají blízko k postupu do čtvrtfinále.

Německá radost po výhře nad Amerikou. foto: ČTK/AP

Duel rozehráli lépe Němci, už po 61 odehraných vteřinách se proti pravidlům provinil Wideman a jeho podražení potrestal úspěšně dorážející Hager.

Německá radost po výhře nad Amerikou.
Německá radost po výhře nad Amerikou na MS.

V 11. minutě sice gólman Greiss přečkal závar před brankou, ale následná hra ve čtyřech na obou stranách sedla lépe Američanům - Compher načasoval dokonale přesnou přihrávku před brankoviště na McCabea a ten vyrovnal. Němci ale přispěchali s odpovědí už za dvě a půl minuty, kdy napřáhl Ehrhoff a propálil Condona.

Šok: čeští hokejisté nečekaně padli s Dány v nájezdech. Podruhé v historii

V nástupu do druhé třetiny měli Američané k dispozici ještě 36 vteřin přesilovky, což jim stačilo na vyrovnání. Z kruhu pro vhazování vypálil talentovaný Matthews a trefil se přesně k tyči. Obrat mohly přinést šance Larkina a aktivního Matthewse, ale Greiss v těchto chvílích čaroval.

Mistrovství světa v hokeji v Rusku

Skupina A - Moskva:

Švýcarsko - Švédsko 2:3 po sam. náj. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Andrighetto (Schneeberger), 45. Hollenstein (Blum. Ambühl) - 32. Sundström (Omark, Nygren), 51. Nyquist (Larsson, Rosén), rozhodující nájezd Burakovsky. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 9:8. Využití: 1:2. Diváci: 8214.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Weber, Blum, Grossmann, Schneeberger, Marti - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Ambühl, Walser - Schappi, Andrighetto, Hollenstein - M. Wieser, D. Wieser, Walker - Martschini. Trenér: Patrick Fischer.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Lindholm, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Burakovsky - Norman, Sjögren, Lundberg - Ritola. Trenér: Pär Marts.

Skupina B - Petrohrad:

Německo - USA 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Hager (Schütz, Boyle), 14. Ehrhoff (Schütz, Hager), 60. Holzer (M. Goc) - 11. McCabe (Compher, Murphy), 21. Matthews (Nelson). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Wehrli - Fluri (oba Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:1. Diváci: 4798.

Německo: Greiss - Reul, Müller, Holzer, Ehrhoff, Boyle, Akdag, Ankert - Kink, M. Goc, Seidenberg - Noebels, Draisaitl, Macek - Schütz, Hager, Gogulla - Reimer, Kahun, Flaake. Trenér: Marco Sturm.

USA: Condon - Murphy, McCabe, Warsofsky, Skjei, Wideman, Hanifin, Santini - Maroon, Larkin, Foligno - Nelson, Matthews, Vatrano - Motte, Compher, Hendricks - Schroeder, Hinostroza, Wood - Fasching. Trenér: John Hynes.

Slovensko - Finsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 32. M. Koivu (Lindell, Aho), 32. Pihlström (Sallinen, Pokka), 47. Barkov (Hietanen, Jaakola), 60. J. Jokinen (Hietanen, Barkov), 60. Laine (Barkov). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Kilian (Nor.), Ritter (USA). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 5679.

Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák - Jurčo, Réway, Bakoš - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček - Cehlárik, Marcinko, Skalický - Daňo, Bartánus. Trenér: Zdeno Cíger.

Finsko: Saros - Pokka, Lindell, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Kivistö - Laine, Barkov, J. Jokinen - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.

Zámořský výběr byl aktivnější rovněž ve třetím dějství, jenže Foligno a Fasching je do vedení poslat nedokázali a místo tří bodů nakonec zůstaly Američanům zcela prázdné ruce. Holzerovo nahození zápěstím proplachtilo skrze clonící hráče, přes něž Condon neviděl, a zajistilo výhru Němcům.

O vítězi skupiny rozhodne duel Kanada-Finsko

Finové ani v šestém vystoupení na turnaji neztratili, když dokázali porazit Slovensko 5:0, a v přetahované o první místo ve skupině mají opět navrch nad Kanadou, která je rovněž stoprocentní, ale odehrála zatím o zápas méně. Slováci už sedm třetin po sobě neskórovali, přesto mohou stále proklouznout do čtvrtfinále.

První třetina byla oboustranně hodně vlažná a oba gólmani dohromady v ní zasahovali pouze sedmkrát. Přesto byly k vidění tři velké příležitosti. Už ve čtvrté minutě mohl otevřít skóre Sallinen, gólman Július Hudáček byl už překonaný, ale zachránila ho pravá tyč. Jen chvilku poté si na něho nepřišel Mikaael Granlund, stejně dopadl na druhé straně i Bartánus.

Od druhé části již Finové povýšili svou hru na vysoký standard, který na turnaji dosud předváděli. Tečujícího Komarova i šanci Pihlströma sice ještě skvěle vychytal Hudáček a velkou možnost měl i Lušňák, jemuž sebral radost pohotový Saros, ale pak už se Finové prosadili.

Mikko Koivu střílel v přesilovce po ledě, patrně na teč pro své spoluhráče, ale puk nechtěně tečoval Daňo a zvedl ho pod horní tyč. Jen o 40 vteřin později si Pihlström dojel nahození od Sallinena a mezi betony Hudáčka, který nejspíš čekal pokus o blafák, zvýšil na 2:0.

Do té doby nadšeně bojující Slováci začali viditelně uvadat. A nakonec z toho byl stejný debakl, jaký inkasovali v předchozím souboji s Kanadou. Ve třetí třetině ukončil jejich marnou snahu nejprve v signalizované výhodě Barkov, v čase 59:45 se mezi střelce zapsal Jussi Jokinen a ještě 12 sekund poté vylepšil svou výtečnou bilanci na turnaji talent Laine.

Švédové byli pod tlakem

Švýcaři vědomi si bodového zisku Dánska v souboji s českým týmem začali aktivně a v první třetině byli trochu nečekaně aktivnějším týmem. Brankáře Markströma však dokázali překonat jen jednou, v 19. minutě otevřel skóre Andrighetto.

Berra držel čisté konto až do 32. minuty, kdy Sundström po šesti sekundách bleskově využil přesilovou hru. Už předtím se sice Švédové dvakrát prosadili, ale rozhodčí jejich góly neuznali - nejprve kvůli hře vysokou holí a poté kvůli předchozímu faulu.

Ve 46. minutě si však Švýcaři vzali vedení zpět. Švédové hráli v šesti a Hollenstein v početní výhodě nechytatelně tečoval Blumovu střelu. Přesilovky ovlivňovaly zápas i nadále. Švýcaři mohli zvýšit při dalších trestech soupeře, který hrál 17 sekund dokonce ve třech, třetí gól ale nepřidali.

A Seveřané je za to potrestali. Vyloučení Walsera zužitkoval sedmým gólem na turnaji Nyquist. Hráči ze země Helvétského kříže faulovali i nadále a dokonce 59 sekund museli hrát ve třech proti pěti, Švédové však rozhodnout nedokázali. Vítěze tak určily až samostatné nájezdy. V nich se ve skvělém světle předvedl Burakovsky, který překonal Berru dvakrát a zajistil Švédům bonusový bod.

Autor: