Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Pamatujete na Nagano? Taky nás všichni předem odepisovali,‘ říká trenér Vojta

Sport

  8:30
PRAHA - Dobrý pocit ze hry českých hokejistů po dosavadních dvou zápasech na světovém šampionátu v Rusku má kouč Zdeněk Vojta. Nic na tom po úvodní páteční výhře nad domácí sbornou (2:0) nezměnila ani ztráta bodu v sobotním utkání s Lotyšskem, kde současný metodik a regionální trenér Českého svazu ledního hokeje působil.

Budou se Vladimír Vůjtek s Josefem Jandačem radovat jako Ivan Hlinka se Slavomírem Lenerem. foto: ČTK/AP

Češi budou mít na MS jen tři hráče z NHL. Sekáč odjel po otřesu mozku domů

„Pět bodů je výborný vstup do turnaje a určitě více, než se čekalo. Proti Rusku to byl super výsledek, s Lotyši trošku trápení, ale důležité bylo, že i tak jsme dokázali vyhrát,“ řekl ČTK třiapadesátiletý Vojta, jenž na klubové úrovni naposledy vedl Kladno.

Potěšilo ho, jak svěřenci kouče Vladimíra Vůjtka v základní skupině A v Moskvě na body dosáhli.

„Líbí se mi, že kluci hrají bruslivý hokej a snaží se pořád hýbat, to je jeden ze základních klíčů k tomu, aby to byl úspěšný turnaj,“ řekl Vojta. „Líbila se mi také obětavost v osobních soubojích. Zatím to byl hokej, jak má vypadat,“ dodal.

U Lotyšů dozrává generace z NHL

Pozitivní dojem nijak nesráží ani ztracené vedení 2:0 a nakonec těžce vydřená výhra 4:3 v samostatných nájezdech proti Lotyšsku.

„Vždy se o nich mluvilo jako o ruském hokeji. Ale teď tam dorůstá ta generace, pro kterou už tohle neplatí. Spousta kluků už tam má navíc nějaké zkušenosti ze zámoří,“ zmínil Vojta.

Česká radost, lotyšské zklamání.
Lotyšští fanoušci slaví.

„Kaspars Daugavinš si zahrál s Jardou Jágrem v Bostonu. Jsou tam Zemgus Girgensons, Ronalds Keninš, na svou šanci v NHL čeká mladý Abols.“

„Freibergs hraje v nižších soutěžích, ti všichni mají zkušenosti s tím, jaký se hraje hokej v Kanadě a jak se k němu přistupuje. Teď se to jenom projevuje. A když pak ještě zachytá gólman, jako zachytal proti nám Masalkis, nejsou vůbec snadným soupeřem,“ uvedl Vojta.

Že nezískáme medaili? Podívejte na Nagano

Nevylučuje, že i Lotyši se mohou jednou dočkat velkého úspěchu. „Stalo se to Švýcarům, že vyskočili, tak proč ne jednou i Lotyši? Může se to na jednom turnaji sejít. Kvalitní hráči tam určitě jsou,“ řekl s tím, jak moc se hokej vyrovnává.

„Vždyť loni chybělo málo, aby Lotyšsko sestoupilo,“ zavzpomínal na loňský dramatický duel s Francií, po němž nakonec zůstal „černý Petr“ Rakousku.

Další ruské trápení. Od Kazachů dostali čtyři góly, přesto nakonec vyhráli

„Ten největší rozdíl mezi týmy je v tom, že zatímco Kanada může postavit osm skvělých týmů, Rusové čtyři a my dva, tak Lotyšsko jen jeden. Ten výběr není až tak široký,“ podotkl Vojta.

Českému týmu věří i do dalšího průběhu turnaje. „Že v těch prognózách a v očích veřejnosti nemáme mít šanci na medaili? Pamatujete na Nagano?“ uvedl Vojta.

„Tam jsme si také měli jet akorát pro výprask. Čím více jste odepisovaní, tím více si věříte a chcete dokázat opak. Je to i o něco jednodušší, když nehrajete s vědomím přehnaného očekávání,“ dodal.

Autor: