Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Nejvlastenečtější sport. Hokej berou Rusové jako skutečnou válku. I Putin

Evropa

  12:00
MOSKVA/PRAHA - Hokej je tradičně v Rusku nejen sportem, ale také společenskou událostí a každý úspěch bývá oslavován jako vítězství ve skutečné válečné bitvě. Zvláště poté, co se k lásce k němu vyznal sám prezident Vladimir Putin.

Richard Jarůšek ujíždí svému ruskému soupeři. foto: Reuters

„Ruská sborná do toho! Národní garda ti přeje vítězství!“ Tímto heslem začíná svérázný videoklip, který na podporu ruských hokejistů natočila nedávno Vladimirem Putinem vytvořená bojová struktura.

Po zuby ozbrojení těžkooděnci se za zvuku dramatické hudby prolínají s hokejovým týmem tak, že vzniká analogie mezi sportovním utkáním a skutečným bojem. Oba týmy, vojenský i hokejový, mají jako bojovou zástavu ruskou státní vlajku. Jakoby byl hokej také bojem o život.

Putin na zahájení chyběl

Na důležitosti hokeji přidal i fakt, že si ho zamiloval i prezident Putin. V roce 2011 se rozhodl naučit se bruslit a o tři roky později již v exhibičním utkání se zkušenými hráči a za jejich někdy až zoufalého přispění střílel jeden gól za druhým, zatímco ruské hokejové hvězdy se před ním kácely na led.

Vášnivý hokejista Putin ale včera na zahajovacím ceremoniálu chyběl. I když má podobné akce rád, omluvil se z něj nečekaně už v dubnu – má prý neodkladné povinnosti v Soči. A tak ho včera musel zastoupit předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv.

Šampionát je v Rusku vnímán jako událost mimořádného významu, a proto všichni doufají, že se po 30 letech a předchozích dvou pokusech, kdy se sborné na domácím MS nepovedlo zvítězit, tentokrát budou radovat. I proto, že hokej nutně potřebuje finanční injekci a zlato by mu zásadně pomohlo.

Peníze chybějí

V dubnu na zasedání Rady pro rozvoj fyzické kultury asportu Putin označil hokej za „sport číslo jedna“. Jen krytých stadionů je v Rusku prý málo. Přizvukoval mu jeho přítel a šéf ruského hokeje Arkadij Rotenberg, sportovní boss a jeden z nejbohatších lidí v zemi. Podle něj je hokej „nejvlastenečtějším sportem v Rusku“.

Ovšem jak zdůraznil prezident, vlastenectví nestačí – chybějí peníze. Navrhl, aby talentované děti „zrodin se skromným příjmem“ byly adresně podporovány ze zdrojů mimo státní rozpočet. Lze to chápat jako pobídnutí přítele Rotenberga a dalších oligarchů, kteří obvykle zajišťují významná sportovní klání včetně olympiády.

Rotenberg, který je na černém sankčním seznamu osob nežádoucích v EU i USA kvůli podpoře anexe části ukrajinského území, pak poukázal na to, že hokejoví trenéři nemohou dostávat platy nižší než učitelé ve školách. Vládní ekonomové si nyní lámou hlavy, jak vyhovět rozkazu lídra v době ekonomické krize, kdy není ani na výplaty v podnicích, natož na ukojení obrovských finančních požadavků nejlepších hráčů, kteří si zvykli na americký životní standard.

Ruský fanoušek během zápasu s Českem
Dominik Furch zasáhl po střele ruských hráčů.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...