Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Češi nastoupí proti Norsku s Voráčkem a Francouzem. Sobotka bude hrát v neděli

Sport

  11:30
PAŘÍŽ (OD NAŠEHO ZPRAVODAJE) - Čeští hokejisté nastoupí do odpoledního utkání proti Norsku i s Jakubem Voráčkem v sestavě. Kapitán národního týmu se už cítí po lehkém otřesu mozku dobře. V brance dostane podruhé příležitost Pavel Francouz. V pátek dorazí do Paříže Vladimír Sobotka a k prvnímu zápasu naskočí v neděli proti Francii.

Jakub Voráček, který nedohrál pondělní duel s Finskem do zápasu s Norskem nastoupí. foto: ČTK

Voráček trénoval bez omezení, o jeho startu se rozhodne. Sobotka nakonec přiletí

„Voras by měl být v pořádku. Ve středu se po tréninku cítil dobře. Sice jsem s ním dneska ještě nemluvil, ale pokud se nic nezměnilo, tak není problém a půjde do zápasu,“ pravil reprezentační manažer Martin Ručinský.

ONLINE reportáž sledujte ZDE:

Ten se spolu s trenéry rozhodl po delším váhání povolat Vladimíra Sobotku, jenž by po vyřazení St. Louis ze Stanley Cupu už pár dní k dispozici, jelikož v klubu prošel výstupní lékařskou prohlídkou.

Proč jeho nominace tak dlouho trvala? Proč trenéři váhali?

Předpokládaná sestava:

Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Pastrňák, Jan Kovář, T. Zohorna - Voráček, Plekanec, Červenka - Řepík, R. Hanzl, Birner - Hyka, Horák, Vrána - Radil.

„O Vláďu jsme měli zájem, protože je to výborný hráč, který nám může pomoct. Ale byli jsme v situaci, kdy máme na soupisce jen dvě volná místa, takže jsme museli zvážit všechna pro a proti,“ vysvětluje Ručinský.

Rozhodujícím impulzem nakonec byl zdravotní stav Petra Holíka.

Ten sice do Paříže dorazil, jelikož se překvapivě stihl dát zdravotně dohromady, ale po pár trénincích na ledě zjistil, že není úplně stoprocentní.

„Zranění žebra ho limituje v osobních soubojích.“ Holík přesto v dějišti turnaje zůstane, jelikož k němu trenéři chtějí být féroví.

MS v hokeji 2017, Finsko vs. Česko: Roman Horák, a finský brankář Joonas...
MS v hokeji 2017, Finsko vs. Česko: Petr Mrázek v akci.

Sobotka do Paříže dorazí v pátek, první trénink s týmem absolvuje v sobotu a v neděli naskočí do utkání s domácí Francií.

V tu chvíli zbude na soupisce už jen jedno volné místo, které nejspíš zůstane neobsazené až do čtvrtfinále pro případ, že by se někdo zranil.

Výhry Čechům příliš nesvědčily

Zajímavostí na statistice vzájemných zápasů s Nory na mistrovství světa je fakt, že Češi v devíti případech z dvanácti vyhráli, jen v roce 2000 (4:0) však Češi později dosáhli na titul mistrů světa.

MS v hokeji - Jakub Voráček.

Naopak v roce 1996 Češi s Nory překvapivě remizovali 2:2, což bylo jejich jediné zaváhání na turnaji, který suverénním způsobem vyhráli.

V roce 2010 pak v základní skupině dokonce prohráli 2:3. Hned po zápase přišel legendární proslov Jaromíra Jágra a Češi senzačně opět došli pro zlaté medaile.

V roce 2013 i loni naopak Češi Nory přehráli vysoko 7:0 a poté v obou případech vypadli ve čtvrtfinále.

Zdá se tedy, že výhra nad Nory Čechům v historii příliš nesvědčila, naopak výpadek jim pomáhal zpravidla k mistrovskému titulu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!