Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pastrňák se obětoval pro národ, teď na něj lidi hází špínu, zlobí se Voráček

Sport

  12:15
Paříž (Od našeho zpravodaje) - Před dvěma lety národní tým jako kapitán přes čtvrtfinále převedl, tentokrát ne. I proto útočník Jakub Voráček po porážce od Ruska 0:3 říkal: „Když nevyhrajete čtvrtfinále, je to neúspěch. Vždycky se to tak bralo a brát bude.“

Jakub Voráček stojí za Davidem Pastrňákem. foto: ČTK

‚Rusové vyhráli snadno. Žádná přehlídka českých šancí se nekonala‘

Proč to tentokrát nevyšlo?
Měli jsme dobrý začátek utkání, bohužel jsme nedali gól. I za stavu 0:2 jsme si vytvářeli šance, kdybychom dali kontaktní gól, mohl být zápas o něčem jiném. Posledních osm minut jsme museli hru otevřít a Rusové chodili do brejků. Když dali třetí gól, bylo po utkání.

Celý turnaj jste se trápili s efektivitou střelby, byla pod devíti procenty. Proč?
Hodnotil bych jenom čtvrtfinále, v něm jsme šance měli. Jenže góly jsme nedali a bez nich nejde vyhrát. Je pravda, že to asi bylo efektivitou.

MS v hokeji 2017, Rusko vs. Česko: klamaný český reprezentant David Pastrňák po...
MS v hokeji 2017, Rusko vs. Česko: David Pastrňák a Dmitrij Orlov z Ruska.

Zdálo se, že od stavu 2:0 si Rusové už zápas hlídali.
Od druhé třetiny bylo těžké se dostávat k jejich brance. Mohli si dovolit hrát víc vzadu. Ale my jsme dobře bruslili, prvních patnáct minut lépe než oni. Škoda mé tyčky v přesilovce na konci první třetiny. Kdyby se puk odrazil do brány, mohl to být jiný zápas. V přesilovkách jsme měli šance, ale je to jen o gólech. Když je v nich nedáte, nemůžete přesilovky hodnotit úspěšně.

Cítil jste frustraci, když gól nepřicházel?
Když se snažíte a snažíte a gól stejně nemůžete dát, je to trošku frustrující. Nemůžete ale vyhrát s nulou.

MS v hokeji - Jakub Voráček.

Jak hodnotíte celý turnaj?
Je úplně jedno, jak na turnaji hrajete. Když nevyhrajete čtvrtfinále, je to neúspěch. Vždycky se to tak bralo a brát bude.

Měl tým potenciál na víc?
To, ať zhodnotí jiní - média, experti. Pro mě je to těžké. Chtěl jsem vyhrát medaili pro Českou republiku. Chtěl jsem dosáhnout úspěchu, zvlášť když jsem nosil céčko na dresu. Ale čtvrtfinále jsou zrádná. Zažil jsem mistrovství, kdy jsme hráli dobře, jenže ve čtvrtfinále vypadli. I to, kdy se nehrálo dobře, a udělal se titul. Fakt je to o tom jednom zápase.

Hodně fanoušků bylo optimistických, když vidělo, kolik přijelo hráčů z NHL.
No jo... Když ale vidím, jaký je tlak na Pastu (Pastrňáka). Každý od něj čekal dva góly za zápas. Ale je mu 21 let. Když čtu některé diskuse, je mi smutno. Má podepsat smlouvu za 30 milionů dolarů, jede sem bez ní. Riskuje, obětuje se pro národ, ale každý na něj hází špínu a kope do něj. To se mi nelíbí.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...