Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nedisciplinovanost? Proti těžším soupeřům se nám může vymstít, říká bývalý útočník Vlasák

Sport

  20:29
PRAHA - Důležitou výhru českých hokejistů nad Francií okomentoval pro server Lidovky.cz bývalý útočník Tomáš Vlasák, majitel zlatého hattricku z let 1999, 2000 a 2001. „Nebyl to bůhvíjaký výkon. Za stavu 1:1 ale bylo vidět, že kluci věří, že utkání do vítězného konce dotáhnou.“ Jak prožívá celý turnaj a ve kterém zápase mu byl výkon Jandačových svěřenců nejsympatičtější?

Antonin Manavian z Francie (uprostřed) v pádu. foto: Reuters

Proti Francii mužstvo zvítězilo 5:2. Jak byste ohodnotil jejich výkon?
Francouzi do utkání vstoupili dobře. Prvních pět minut měli dvě nebo tři gólové šance, kdy nás gólman Francík (Pavel Francouz, pozn, red.) podržel. Od té první využité přesilovky jsme se uklidnili a převzali jsme otěže zápasu. I když Francouzi na začátku druhé třetiny z přesilovky vyrovnali, tak bylo důležité, že jsme na to hned odpověděli. Když jsme odskočili na 3:1, tak už Francouzům docházely síly a my ten zápas až do konce kontrolovali.

Páté vítězství pro Česko v řadě. Proti Francii se dvakrát trefil Řepík

Hráči v utkání vyfasovali poměrně dost trestů. A to si ještě rozhodčí Plekancova faulu nevšimli...
To ano, ale myslím, že dva z těch potrestaných zákroků spočívaly v tom, že jsme chtěli získat puk a hokejka se svezla do obličeje protihráče. Samozřejmě hráč je za hokejku zodpovědný, ale nemyslím, že šlo o nějakou velkou nedisciplinovanost. Prostě se to stalo a musíme si na tu hru holí dát pozor. V zápasech s těžšími soupeři by se nám to nemuselo vyplatit.

Na druhou stranu ale týmu vycházely přesilovky. Ze tří využil dvě.
Je dobře, že jsme je proměnili. Hráli jsme jednoduše. Když jsme měli šanci a šli na bránu, tak jsme ji využili. Měli jsme hráče před bránou, což je důležité, aby gólman neviděl. Pak ta rána ani nemusí být velká. Když ji gólman nevidí nebo ji vidí až na poslední chvíli, tak je strašně těžké na to zareagovat.

Působí na Vás mužstvo sehraněji v porovnáním se začátkem turnaje?
Myslím, že ano, že si to sedá. Ačkoliv to nebyl bůhvíjaký výkon, tak na tom týmu i za stavu 1:1 bylo vidět, že věří, že utkání do vítězného konce dotáhne. Tou jejich hrou se jim to podařilo. Dva góly dal Řepík, na čemž je vidět, že máme hráče, kteří to utkání umí rozhodovat.

Tomáš Vlasák v dresu Slavie

Zmínil jste Michala Řepíka. Byl pro Vás on hráčem utkání?
Michal dal dva góly, ale určitě bych vyzdvihl i výkon Francíka. V bráně působil velmi jistě a na začátku utkání nás velmi podržel. Puky mu nevypadávají. To byl také jeden ze základních kamenů úspěchu.

K týmu se připojil Vladimír Sobotka. Ve třetí třetině tam měl pár zajímavých momentů. Jak na Vás působil?
Je to velmi kvalitní hráč. Byl tam ve dvou šancích, které sice neproměnil, ale už to, že se do nich dostane, značí, že pro tým bude platný. Zápas od zápasu bude lepší.

Když pomineme toto utkání, tak jinak Francie na turnaji neprohrála více než o jeden gól. Finsko dokonce porazila vysoko 5:1 a s Kanadou hrála vyrovnaně. Něco takového Vy nepamatujete...
Tehdy to byly jednoznačné zápasy. Je to jasný důkaz toho, jak se hokej vyrovnává. Francouzi navíc hrají doma, kde je žene publikum. I proto do toho dávají všechno. Ale myslím, že postupem turnaje jim síly ubývají a na obrat v zápase pak už scházejí.

Jak vidíte šance týmu na medaili?
Podle výkonů, které jsem viděl, bych řekl, že na medaili určitě šanci mají.

V tuto chvíli je postup do čtvrtfinále prakticky jistý a hráče čeká poslední zápas, který by jistě bylo optimální vyhrát...
Určitě. Na psychiku je dobré jít do čtvrtfinále s pocitem, že jsme uhráli dobré výsledky a předvedli dobrou hru. Uvidíme, jak se ta skupina zamíchá a kdo bude naším soupeřem do čtvrtfinále.

David Pastrňák otevřel proti Francii skóre.
Pavel Francouz ve spolupráci s Radko Gudasem likvidují francouzskou šanci.

Jak turnaj prožíváte? Dáváte při utkání našeho mužstva průchod emocím?
Koukám se synem, jehož nejoblíbenější hráč je Vláďa Sobotka. Takže když se dozvěděl, že přijede na turnaj, byl jako na trní. Fandíme a přejeme klukům, ale já osobně se na to dívám spíš z hlediska výkonů a hry celkově.

Ve kterém ze zápasů Vás tedy výkon našich nejvíce oslovil?
Paradoxně jsme jeden z nejlepších zápasů hráli proti Kanadě. I když jsme prohráli, tak ten tým byl hodně sympatický. Ale i to otočení zápasu s Finy... Od prvního gólu bylo vidět, že když do toho kluci šlápnou, tak s námi budou mít všichni velký starosti.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...