Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Čech u videa pomohl Slovákům. Gól Dánů na 4:3 měl platit

Sport

  11:17
KOLÍN NAD RÝNEM - Parádní finiš předvedli hokejisté Slovenska v úterním zápasem mistrovství světa proti Dánům. Ještě ve 42. minutě prohrávali 0:3, nakonec ale dokázali srovnat na 3:3 a byť prohráli po samostatných nájezdech, mohou slavit možná klíčový záchranářský bod do tabulky skupiny A. Jenže neměli mít ani ten...

MS v hokeji 2017, Slovensko vs. Dánsko: kotouč po střele Jakobsena míří do slovenské branky. foto: Reuters

Na konci druhé části hry zvyšovali Dáni už na 3:0 a se Slováky to vypadalo všelijak. Jenže gól do šatny naše východní sousedy do kolen nesrazil. Naopak.

„Julo přišel, zabouchl dveře od šatny a křičel na nás, že z brány dobře vidí, jak hrajeme. Že musíme hrát více srdcem,“ přiblížil dění ve druhé pauze ve slovenské šatně obránce Martin Gernát, kdy své spoluhráče pořádně sjel gólman Julius Hudáček.

„Je dobré, že se umíme vrátit do zápasu. Třetí třetina byla ukázková. Bohužel se ale na takovém turnaji nemůže stát, že necháme soupeře tak odskočit. Za takového stavu už musí padnout nějaká slova a něco se musí stát, aby něco fungovalo,“ přidal svůj pohled na věc kouč Zdeno Cíger.

MS v hokeji 2017, Slovensko vs. Dánsko: Jakobsen právě střílí na Hudáčka, kotouč se následně i s obráncem Mikušem dostane do branky.

Slováci skutečně zapnuli, ve 42. minutě snížili, byť se dánský brankář zlobil, jelikož mu zavadila hokejka soupeřova hráče o lapačku ve chvíli, kdy od modré střílel Gernát, gól ale správně platil. Stejně jako další dvě branky Slováků, kteří v 52. minutě srovnali skóre na 3:3.

Jenže více už nestihli. A za bod za prohru v samostatných nájezdech mohou vděčit českému video-rozhodčímu Pavlu Halasovi. Ten totiž v 54. minutě chybně neuznal gól Jakobsena v oslabení.

Důvod? V době, kdy kotouč přejel brankovou čáru, byla její konstrukce již mimo vymezené území. Jenže dle nových pravidel platících tři sezony měl být takový gól přesto uznám. Bylo totiž naprosto zřejmé, že kotouč by se dostal do branky i kdyby zůstala na svém místě.

Pravidlo 98 o dosažení gólu ve chvíli, kdy je branka mimo pozici mluví následovně:

Pokud bránící hráč posune svoji vlastní branku a tým soupeře dosáhne gól, gól bude uznán za předpokladu, že:

1. soupeř právě střílel předtím, než byla branka posunuta

2. hlavní rozhodčí rozhodne, že by pul vnikl do branky, kdyby branka zůstala ve své normální pozici.

Jak je vidět z videa, oba tyto body zmíněná situace splnila. Ostatně věděli to i sami Slováci. Bod „I“ v této dané situaci totiž převažuje nad bodem „VI“.

09.května 2017 v 22:33, příspěvek archivován: 10.května 2017 v 11:19

Kompletní znění pravidel. Není zde nic o tom, že musí být branka zasazena alespoň v jednom kolíku. https://t.co/fDvmcT5dMp

„Nebyl jsem si jistý, jak to bude. Zkusil jsem se zapřít do brány, naštěstí vyskočila a gól neuznali, i když jsem byl na 90 procent přesvědčený, že ho uznají,“ naznačil sportovně brankář Hudáček.

„Při tom rozhodování jsem se modlil ke všem svatým,“ uznal po zápase před novináři Juraj Mikuš, který chybou na modré čáře Jakobsena do brejku pustil a následně se snažil skokem do brankoviště situaci zachránit, místo toho ale zabránil Hudáčkovi kotouč zachytit před brankovou čarou.

Zdá se, že příště budou stačit modlitby místo ke všem svatým k českému rozhodčímu Pavlu Halasovi. Ten se mimochodem dopustil chyby při posuzování sporné gólové situace také před čtyřmi lety v souboji Francie s Lotyšskem.

Tehdy jeho pochybení díky opakovaným záběrům na kostce nad ledem zachránili muži v pruhovaném na ledě, kteří jeho rozhodnutí zvrátili. Dánové se podobné „pomoci“ nedočkali a Slováci mohou v případě večerní výhry nad domácí Němci dokonce pomýšlet i na boj o postup do čtvrtfinále...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...