Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

12:33
O cenu pro nejlepšího mladého hráče mistrovství světa v Jihoafrické republice se ucházejí německý záložník Thomas Müller, Ghaňan André Ayew a Mexičan Giovanni Dos Santos. Toto trio vybrala technická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Vítěz bude oznámen stejně jako nejlepší hráč turnaje v pondělí.
12:19
Fotbaloví fanoušci, kteří kvůli problémům s leteckou dopravou přišli o semifinále mistrovství světa v Jihoafrické republice, dostanou finanční kompenzaci. Uvedla to výkonná ředitelka Jihoafrické správy letišť (ACSA) Monhla Hlahlaová s tím, že společnost na odškodnění vyčlenila 400 tisíc randů (asi milion korun).
11:32
NEM
Třetí místo na světovém šampionátu v JAR obsadí Němci. Předpověděla to věštecká chobotnice Paul, která doposud správně tipnula všechny výsledky německého mužstva na turnaji. Nejznámější obyvatel akvária Mořský svět v německém Oberhausenu dnes v živém televizním přenosu po chvilce váhání sáhnul po potravě v nádrži s německou vlajkou, a dal tak německým fotbalistům naději alespoň na obhajobu bronzových medailí z posledního mistrovství.
11:19
SPA
Několik členů španělské vlády vyslovilo obavy o osud chobotnice Paula, která v Německu neomylně věštila výsledky Němců na mistrovství světa ve fotbale a bude věštit také vítěze nedělního finále mezi Španělskem a Nizozemskem. Předseda španělské vlády José Luis Zapatero dokonce řekl, že pomýšlí na to, že Paulovi pošle ochranku.
10:47
NEM
Středeční semifinálový duel na fotbalovém světovém šampionátu v JAR mezi Německem a Španělskem byl nejsledovanějším pořadem v dějinách německé televize. Podle společnosti Media Control porážku svěřenců trenéra Joachima Löwa 0:1 vidělo 31,1 milionu Němců starších tří let. Nejvypjatější momenty zápasu sledovalo u obrazovek dokonce 32,88 milionu diváků.
9:53
SPA
Fotbalový obránce Carles Puyol, který svým gólem zajistil španělské reprezentaci výhru 1:0 v semifinále světového šampionátu proti Německu, zatím neví, zda bude po skončení turnaje v Jižní Africe v národním týmu pokračovat. Rozhodnout se chce po nedělním finále proti Nizozemsku.
9:44
NEM
Trenér Joachim Löw by měl vést německou fotbalovou reprezentaci až do mistrovství Evropy 2012. Podle informací deníku Bild se dohodl s prezidentem Německého fotbalového svazu Theem Zwanzigerem na nové dvouleté smlouvě, která mu údajně zaručuje i vyšší plat než současných 2,5 milionu eur ročně (63,5 milionu korun).
21:26
SPA
Španělští fotbalisté Sergio Busquets a Pedro Rodríguez přišli před středečním semifinálovým utkáním mistrovství světa proti Německu v hotelu o peníze. Dohromady jim z pokoje zmizelo 1800 eur (45 tisíc korun). Jednadvacetiletý Busquets přišel vedle 800 eur i o tašku s dalšími věcmi. Oeho o rok staršímu útočnému kolegovi z Barcelony se ztratilo přibližně 1000 eur, které neměl v trezoru.
18:31
Nedělní finále fotbalového světového šampionátu v Johannesburgu mezi Nizozemskem a Španělskem bude rozhodovat anglický sudí Howard Webb.
18:10
NIZ
Útočník Robin van Persie si schovává to nejlepší na konec, tvrdí trenér nizozemské reprezentace Bert van Marwijk. Podle něho hvězda Arsenalu ve finále světového šampionátu zazáří a předvede, proč si drží místo v základní sestavě, i když se dosud gólově prosadila jen jednou.
18:09
Sázkové kanceláře dávají před nedělním soubojem o titul na fotbalovém mistrovství světa větší šance úřadujícím evropským šampionům Španělům. Na jejich triumf, v němž jsou započítané i případné prodloužení a penalty, vypsali bookmakeři kurzy těsně pod hranicí 1,6:1, zatímco na Nizozemce je možné tipovat v rozmezí 2,1:1 až 2,5:1.
15:27
Přibližně tři stovky fanoušků se kvůli potížím s dopravou nedostaly na semifinále fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice mezi Německem a Španělskem. Dvě letadla s fanoušky na palubě totiž mezinárodní letiště v Durbanu odklonilo ve středu kvůli zpožděním na přistání v Johannesburgu.
15:28
SPA
Španělský fotbalista Pedro Rodríguez nečekaně nahradil v semifinále světového šampionátu proti Německu tápajícího kolegu z útoku Fernanda Torrese. Nakonec však mohl prožít nešťastný reprezentační debut v základní sestavě. Osm minut před koncem prováhal přečíslení dva na jednoho a po výhře 1:0 si oddychl, že tím Španěly nepřipravil o postup.
14:56
NEM

Útočníka německé fotbalové reprezentace Miroslava Kloseho trápí bolavá záda a možná zmešká sobotní zápas o 3. místo na mistrovství světa s Uruguayí. Kdyby nenastoupil, přišel by o šanci vyrovnat Ronalda na čele historické tabulky kanonýrů světových šampionátů.

  • Německo - Srbsko (Klose vidí červenou kartu).

    Německo - Srbsko (Klose vidí červenou kartu). / Autor: Reuters

14:38
NEM
Hluboce zklamaní ale vnitřně nezlomení jsou prý fotbalisté Německa poté, co přes Španělsko neprošli do finále světového šampionátu a stejně jako před čtyřmi lety na domácí půdě na ně čeká "jen" souboj o třetí místo. Německý kouč Joachim Löw své hráče po prohře povzbuzoval s tím, ať nepropadají skepsi, protože se prý před nimi rýsuje skvělá budoucnost. I když sám Löw neví, jestli u německé reprezentace bude po mistrovství pokračovat.
13:51
Zajímavost
Středeční semifinálové utkání fotbalového mistrovství světa, ve kterém zvítězilo Španělsko nad Německem 1:0, sledovalo na obrazovkách České televize 647.000 dospělých diváků. To znamenalo více než pětinu všech lidí, kteří se tou dobou dívali na televizi.
11:37
SPA
Španělským fotbalistům pomohla do finále mistrovství především četnost a přesnost přihrávek podpořená kvalitní obranou. Nizozemci zas podle statistických ukazatelů těží z výrazně lepších druhých poločasů, v nichž dali devět ze svých 12 branek.
11:13
Povedenými výkony v předchozích fázích světového šampionátu si němečtí fotbalisté vysloužili mnoho přirovnání ke slavným postavám německé minulosti. To, které použil jihoafrický novinář v listu Sowetan před středečním semifinálovým zápasem se Španělskem, však Němcům vyrazilo dech. Záložníka Bastiana Schweinsteigera totiž označil za nového vůdce s aurou Adolfa Hitlera. Za srovnání s nacistickým diktátorem se později omluvil. VÍCE ČTĚTE ZDE!
9:29
ITA
Ještě dříve, než se v semifinále fotbalového mistrovství světa mezi Německem a Španělskem rozhodlo o postupujícím do nedělního finále, přerušil průběh souboje fanoušek, který vběhl na hrací plochu. Svým činem protestoval proti skutečnosti, že do italského mužstva pro šampionát v Jihoafrické republice nebyl nominován útočník Antonio Cassano.
8:22
Zajímavost
Řadu kritiků oficiálního míče fotbalového mistrovství světa rozšířil mocný hlas. Podle výzkumu vědců amerického Národního úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) míč v rychlosti větší než 70 km za hodinu začíná být nepředvídatelný. Další nevýhodou balonu je podle NASA jeho váha, která činí 440 gramů. V kombinaci s nadmořskou výškou jihoafrických stadionů, z nichž se většina nachází výš než kilometr nad mořem, způsobuje hráčům problémy. VÍCE ČTĚTE ZDE!