Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

1:20
SPA
"Viva Espaňa!" zní Madridem pokřik Španělů, který ještě dlouho neutichne, přinejmenším do nedělního finále. Je to totiž poprvé v historii, co si červený tým zahraje o fotbalový titul mistra světa. Ve středečním semifinále porazili španělští hráči Německo 1:0 a země právě prožívá naprostou euforii.
23:18
Důležité

Fotbalisté Španělska doufají, že poté, co dnes postoupili přes Německo poprvé v historii do finále mistrovství světa v Jihoafrické republice, v neděli zvládnou i poslední překážku v duelu s Nizozemskem. Němci, na které po čtyřech letech znovu zbude souboj o bronz, po prohře 0:1 uznali, že si soupeř postup do finále rozhodně zaslouží.

  • Španělsko - Německo (smutek německých fanoušků).

    Španělsko - Německo (smutek německých fanoušků). / Autor: Reuters

23:15
Zajímavost
Popová zpěvačka Shakira bude jednou z hvězd závěrečného ceremoniálu fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Oznámili to dnes organizátoři, kteří se prý slavnostní rozloučení s šampionátem na rozdíl od zahajovací show rozhodli pojmout moderněji. Podle předsedkyně organizačního výboru Jermaine Craigové, kterou citovala agentura AP, bude nedělní vystoupení na johannesburském stadionu Soccer City "mladistvější a o trochu více technologicky vyspělejší" než zahajovací slavnost s tradičními africkými prvky.
22:57
NIG
Potíže nigerijského fotbalu neberou konce. Nigerijský protikorupční úřad plánuje důkladné vyšetřování zaměřené především na působení bývalého šéfa fotbalového svazu a jeho zástupce ve funkcích. Sani Lulu a Amanze Ugbulam byli odvoláni krátce po neúspěchu národního týmu na světovém šampionátu v Jihoafrické republice. Mluvčí Komise pro finanční a hospodářskou kriminalitu Femi Babafemi však agentuře AP ve středu zároveň přiznal, že Lulu a Ugbulam nebudou jedinými vyšetřovanými osobami. Těmi dalšími mají být bývalý člen technické komise Taiwo Ogunjobi a současný generální sekretář Bolaji Ojo-Oba.
22:22
Důležité

Evropští šampioni jsou kousek od dalšího zápisu do historie světové kopané. Po semifinálové výhře 1:0 nad Německem, které zařídil v 73. minutě stoper Puyol, postoupili Xavi a spol. do finále MS. Poprvé v historii. Již nyní mají jisté stříbro a pokud v neděli porazí Nizozemsko, jako druhý tým v historii budou vládnout nejen evropskému, ale i světovému fotbalu.

  • Španělsko - Německo (španělská radost).

    Španělsko - Německo (španělská radost). / Autor: Reuters

21:27
SRB
Srbský reprezentační trenér Radomir Antič dostal od Mezinárodní fotbalové federace FIFA trest na čtyři zápasy za nevhodné chování po posledním utkání Srbska na světovém šampionátu proti Austrálii. Navíc musí zaplatit pokutu 14.000 švýcarských franků (255 tisíc korun). Pravděpodobným důvodem verdiktu FIFA je kritika sudích, kterou si trenér neodpustil po porážce 1:2 znamenající konec Srbska na turnaji. "Jsme rozčileni verdikty rozhodčích, které nás spolu s neproměněnými šancemi rozesmutnily," prohlásil tehdy s tím, že sudí jeho týmu odepřeli regulérní branku a pokutový kop. Disciplinární komise FIFA se o trestu usnesla už 3. července, ale důvod oficiálně nezveřejnila. Srbská fotbalová asociace se proti rozhodnutí odvolá.
21:19
Důležité
Po prvním poločase hrají v semifinále MS Španělé s Němci nerozhodně 0:0. Druhou půli SLEDUJTE V PODROBNÉ REPORTÁŽI ON-LINE ZDE!
20:48
NIZ
Nizozemský fotbalista Robin van Persie netají svůj velký obdiv k Diegu Maradonovi. Před nedělním finále světového šampionátu sní o tom, že ho po zápase spoluhráči vezmou s vítěznou trofejí na ramena podobně jako legendárního Argentince po titulu v roce 1986. Van Persie připustil, že o finále mistrovství světa od malička snil. "Byl jsem zvyklý sledovat ve finále jiné týmy, ale teď v něm budu já. Nevím, jaký je to pocit vyhrát finále, ale mám doma ve svém pokoji opravdu velkou fotku Maradony, držícího trofej pro světové šampiony. Spoluhráči ho nesou na ramenou a on se šťastně směje. Pokud vyhrajeme, chtěl bych si nechat udělat stejnou fotku," prohlásil Van Persie.
20:24
Důležité

SEMIFINÁLE ŠPANĚLSKO - NĚMECKO

  • Španělsko - Německo (španělská fanynka).

    Španělsko - Německo (španělská fanynka). / Autor: Reuters

19:40
FRA
Obránce William Gallas prohlásil, že na neúspěšném vystoupení francouzských fotbalistů na mistrovství světa nese vinu trenér Raymond Domenech. Podle dvaatřicetiletého stopera nebyl schopný komunikovat s hráči a může i za to, že se tým rozhodl bojkotovat trénink. "Samozřejmě, že za fiasko někdo může. A to je trenér, který byl opravdovým problémem týmu. Vázla komunikace, Domenech nebyl otevřený žádné diskusi," uvedl bývalý kapitán Arsenalu pro francouzský kulturní týdeník Les Inrockuptibles. "Náš názor neměl žádnou váhu, a tak ho prostě všichni přestali říkat. Já taky. Jen jsem poslouchal, co mi říkal," řekl.
17:10
NIZ
Nizozemští fotbalisté už našli hotel, ve kterém se v Johannesburgu ubytují před nedělním finálovým utkáním mistrovství světa. Původně měla výprava bydlení rezervované jen do 5. července, a tak hledala narychlo jiný hotel. Nizozemci ve čtvrtfinále překvapivě vyřadili Brazilce a postup do semifinále byl zřejmě i nad plán domácího fotbalového svazu. Problémy s ubytováním nakonec pomáhali řešit i zástupci FIFA, která jinak týmům zajišťuje ubytování v dějišti zápasu den před utkáním a den po něm. Svěřenci Berta van Marwijka postoupili do finále díky úternímu vítězství nad Uruguayí. Pro zemi je to první finále od roku 1978. O zlato se utkají s vítězem dnešního souboje Německa a Španělska.
16:31
Zajímavost
Vuvuzely, které už neodmyslitelně patří k zápasům fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice, příští rok na světovém šampionátu ragbistů slyšet nebudou. Novozélandští funkcionáři se rozhodli trumpety vydávající otravný zvuk na stadionech zakázat.
16:12
Důležité

Ve fotbale nemáte nikdy nic jistého, ale před dnešním druhým semifinále mistrovství světa významně vzrostla pravděpodobnost, že si fanoušci užijí skutečný gólový festival.

15:33
Zajímavost
Organizátoři fotbalového mistrovství světa stále nevědí, kdo po nedělním finále předá trofej novým šampionům. Hlavním adeptem zůstává bývalý prezident v Jihoafrické republiky Nelson Mandela, jeho účast na finále je však kvůli zdravotním problémům nejistá.
14:52
Zajímavost
Německý fanoušek, který je podezřelý z vraždy dvou Italů po hádce kvůli fotbalu, se sám přihlásil na policii a k činu přiznal. Mluvčí španělské policie oznámila, že dvaačtyřicetiletý Němec se objevil na policejní stanici v Palmě de Mallorca. Nyní je ve vyšetřovací vazbě.
14:16
NIZ
Větší disciplinovanost pomohla podle kouče Berta van Marwijka fotbalistům Nizozemska k postupu do finále světového šampionátu v Jižní Africe. Bývalý trenér Feyenoordu Rotterdam a Borussie Dortmund si pochvaluje, že naučil ofenzivní hvězdy lépe bránit a pracovat pro tým. VÍCE ČTĚTE ZDE!
13:36
Zajímavost

Nejdivočejší fotbalová ulice v Jihoafrické republice je Long Street v Kapském Městě. Bary jsou namačkané jeden vedle druhého a stejně tak se dusí v zakouřených místnostech davy fanoušků. Stačí, aby po ulici prošel jeden s německou vlajkou a veranda klubu Zula exploduje.

  • Prostitutka (ilustrační foto).

    Prostitutka (ilustrační foto). / Autor: Reprofoto

13:15
Zajímavost
Celková návštěvnost na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice překročí při dnešním večerním semifinále tři miliony diváků. Už před koncem turnaje se stane třetím nejnavštěvovanějším šampionátem v historii. VÍCE ČTĚTE ZDE!
12:10
ARG
Navzdory vyřazení argentinské fotbalové reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa možná postaví trenérovi Diegu Maradonovi v jeho vlasti pomník. Navrhuje to zákonodárce Juan Cabandié, podle kterého by měla socha uctít legendárního hráče jako ikonu argentinské popkultury. "Argentinci dokázali, že pokud jde o Maradonu, nejsou výsledky důležité. I když jsme vypadli ve čtvrtfinále světového šampionátu po debaklu, tisíce lidí vyrazily do ulic, aby uvítaly jeho a jeho 23 hráčů," citovala agentura AP Cabandiého, který připomněl nečekané vřelé přijetí národního mužstva po porážce 0:4 s Německem, která ukončila účinkování favorizovaného týmu na turnaji.
12:02
Zajímavost

Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice pomalu vrcholí, už jen tři zápasy a bude znám nový šampion. Který z fotbalistů podle vás přispěl svému týmu k úspěchu největší měrou? LN pro vás vybrali nejlepších jedenáct hráčů turnaje - který vás z nich zaujal nejvíce?

  • Španělsko - Paraguay (Villa se raduje).

    Španělsko - Paraguay (Villa se raduje). / Autor: Reuters