Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

SLEDUJTE NEJAKTUÁLNĚJŠÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MISTROVSTVÍ SVĚTA!
17:59
13:15
Zajímavost
Celková návštěvnost na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice překročí při dnešním večerním semifinále tři miliony diváků. Už před koncem turnaje se stane třetím nejnavštěvovanějším šampionátem v historii. VÍCE ČTĚTE ZDE!
12:10
ARG
Navzdory vyřazení argentinské fotbalové reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa možná postaví trenérovi Diegu Maradonovi v jeho vlasti pomník. Navrhuje to zákonodárce Juan Cabandié, podle kterého by měla socha uctít legendárního hráče jako ikonu argentinské popkultury. "Argentinci dokázali, že pokud jde o Maradonu, nejsou výsledky důležité. I když jsme vypadli ve čtvrtfinále světového šampionátu po debaklu, tisíce lidí vyrazily do ulic, aby uvítaly jeho a jeho 23 hráčů," citovala agentura AP Cabandiého, který připomněl nečekané vřelé přijetí národního mužstva po porážce 0:4 s Německem, která ukončila účinkování favorizovaného týmu na turnaji.
12:02
Zajímavost
Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice pomalu vrcholí, už jen tři zápasy a bude znám nový šampion. Který z fotbalistů podle vás přispěl svému týmu k úspěchu největší měrou? LN pro vás vybrali nejlepších jedenáct hráčů turnaje - který vás z nich zaujal nejvíce? VÍCE ČTĚTE A V ANKETĚ HLASUJTE ZDE!
11:47
URU
Trenér uruguayských fotbalistů Oscar Tábarez si není jistý svou budoucností u týmu, který dovedl po 40 letech do semifinále mistrovství světa. Po semifinálové prohře 2:3 s Nizozemskem zkušený kouč uvedl, že má stále problémy dohodnout se s vedením svazu na tom, zda má zůstat. "Nemohu říci, zda zůstanu. Nezávisí to na mě," prohlásil Tábarez na tiskové konferenci. "Musíme počkat na další kroky a na to, zda budou splněny určité podmínky. Vše závisí na tom, jestli budu cítit, že mohu tým posunout ještě dál," dodal. Třiašedesátiletý Tábarez trénuje uruguayskou reprezentaci již podruhé. Před dvaceti lety dovedl národní tým na mistrovství světa v Itálii.
11:22
URU

Zklamaní a spokojenost zároveň zavládly mezi Uruguayci poté, co jejich tým prohrál v semifinále fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice s Nizozemskem 2:3. Většinou oceňují skutečnost, že se mužstvo dostalo až do mezi nejlepší čtveřici a mnozí dokonce i úterní zápas berou jako vítězství.

  • Fanoušci Urugaye po zápasem s Nizozemskem.

    Fanoušci Urugaye po zápasem s Nizozemskem. / Autor: Reuters

10:44
Zajímavost
Symbol fotbalového mistrovství světa v JAR vuvuzely našly v Peru nové uplatnění. Dvě drogové dealerky schovávaly v dlouhých plastových trumpetách marihuanu. Policie podle agentury Reuters obě ženy zadržela v úterý před školou v Limě ve chvíli, kdy se snažily prodat sto malých balíčků marihuany ukrytých ve vuvuzelách.
10:11
Zajímavost
Dá se říct, že Maurice Meyer by byl ochotný udělat prakticky cokoli, aby získal vstupenku na finále fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Dvaatřicetiletý jihoafrický podnikatel z Nelspruitu uplaval 60 metrů přes Krokodýlí řeku v rámci soutěže, v níž pretorijská rozhlasová stanice nabízí jako výhru lístek na nedělní finále fotbalového mistrovství světa. Uchazeči o něj musí udělat cokoli, co porotce ohromí dostatečně na to, aby jim vítězství přiřkli. Výsledky budou vyhlášeny ve čtvrtek. "Doslechl jsem se o té soutěži v rádiu a pomyslel jsem si: 'Ne, člověče, všechny ty příběhy ostatních jsou chabé'," řekl Meyer agentuře AP. "A pak už se mi v hlavě zrodil ten nápad. Naštěstí jsme na žádné krokodýly nenarazili," dodal. Krokodýlí řeka protéká severovýchodní částí JAR v blízkosti Nelspruitu a své jméno nedostala náhodou; nebezpeční krokodýli v ní skutečně žijí.
09:59
NIZ
Nizozemský záložník Demy de Zeeuw putoval po vítězném semifinále na mistrovství světa s Uruguayí do nemocnice v Kapském Městě, kde mu lékaři spravovali zaražené zuby. Obavy, že mu soupeřův obránce Matin Cáceres tvrdou ránou kopačkou do obličeje některou z kostí zlomil, se nenaplnily. Do nedělního boje o titul by tak měl být v pořádku.
08:55
NIZ
Fanoušci v Nizozemsku mohutně slavili postup svých fotbalistů do finále mistrovství světa, v Haagu se to však neobešlo bez výtržností, kvůli nimž bylo zatčeno jedenáct lidí. Při oslavách na náměstí Jonckbloetplein házeli podle agentury SID na policisty kameny, dělbuchy a další předměty. Jinde se obešly radovánky bez problémů. V několika městech na počest fotbalistů uspořádali ohňostroj. V Utrechtu a Amsterodamu naskákali fanoušci radostí do vodních kanálů, po nočním vítězství 3:2 nad Uruguayí se příznivci "oranjes" smočili i v centrum Rotterdamu. Oslavy tak byly umírněnější než po vítězství nizozemských fotbalistů nad Japonskem v základní skupině, po kterém bylo v zemi zatčeno 44 osob. Fanoušci svěřenců Berta van Marwijka mají během mistrovství světa v JAR častý důvod k oslavám, protože tým vyhrál všech šest dosavadních zápasů.
08:30
Zajímavost

Kdyby Češi po druhé světové válce nevyhnali ze země sudetské Němce, mohl kapitán německého fotbalového mužstva Phillip Lahm místo úspěšné jedenáctky Německa dirigovat hru českého týmu.

  • Philipp Lahm mohl být kapitánem české reprezentace, jeho prarodiče žili v Sudetech.

    Philipp Lahm mohl být kapitánem české reprezentace, jeho prarodiče žili v Sudetech. / Autor: ČTK

07:00
SPA
Brankář Iker Casillas považuje středeční semifinále světového šampionátu proti Německu za nejdůležitější zápas v historii španělského fotbalu. Staví ho výš než předloňské finále Eura, v němž jeho tým porazil stejného soupeře 1:0 a získal titul mistrů Evropy. CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE!
08:17
ARG
Fotbalová legenda Diego Maradona údajně dostal nabídku trénovat Neapol, v jejímž dresu zářil jako hráč. Podle argentinské televizní stanice Tyc Sports už vedení italského klubu současného kouče argentinské reprezentace kontaktovalo.
22:25

Světový šampionát v Jižní Africe vrcholí, znám už je i první finalista. Těmi se stali Nizozemci díky hubené výhře 3:2 na Urugayí. Utkání rozhodly dva slepené góly v rozmezí 70. až 73. minuty.

  • Uruguay - Nizozemsko (Radost Robbena)

    Uruguay - Nizozemsko (Radost Robbena) / Autor: Reuters

22:00
NIG
Ke zrušení zákazu startů nigerijských fotbalistů na mezinárodních akcích prý prezidenta afrického státu nepřinutily jen hrozby sankcí od FIFA, ale přesvědčili ho také fanoušci. Goodluck Jonathan prý vyslyšel jejich prosby na internetové sociální síti Facebook. "Vyslyšel jsem vaše hlasy," napsal na webu Jonathan. "Přečetl jsem si vzkazy a vzal jsem je v potaz, když jsme s vládou řešili, jestli trest pro reprezentaci zrušíme," dodal státník, který si profil na Facebooku založil pouhé dva dny před tím, než reprezentaci potrestal.
16:20
NIZ
Mezinárodní fotbalová federace FIFA shání ubytování pro fotbalisty Nizozemska, kteří měli hotel v Johannesburgu zarezervovaný jen do 5. července. Nyní se do něj nemohou vrátit, protože je plně obsazený jinými hosty. "Není to tak, že po semifinále zůstaneme bez střechy nad hlavou. FIFA pro nás hledá jiné ubytování," řekla mluvčí nizozemského týmu Martine Brugginková večerníku NRC Handelsblad.
15:26
Nizozemský fotbalista Wesley Sneijder prý trenéra Argentiny Diega Maradonu a bývalého kouče Brazílie Carlose Dungu za idioty neoznačil. Podle záložníka Interu Milán byla jeho slova v rozhovoru v magazínu Helden zkreslena. "Moc se omlouvám za špatnou interpretaci mých slov," uvedl šestadvacetiletý Sneijder v prohlášení na stránkách Interu. Bývalý hráč Realu Madrid měl v rozhovoru prohlásit, že radši bude mít na lavičce schopného trenéra, jako je Bert van Marwijk, než párek idiotů Maradona a Dunga. VÍCE ČTĚTE ZDE!
15:11
ARG
Argentinští fotbalisté odmítli audienci u prezidentky Cristiny Fernándezové-Kirchnerové. Po vysoké prohře 0:4 s Německem ve čtvrtfinále mistrovství světa si prý takovou poctu nezaslouží. "Myslím, že se rozhodli špatně. Všichni si pozvání zaslouží a já na ně počkám. Ať žije Argentina," citoval sedmapadesátiletou prezidentku server BBC.
14:57
SPA
Španělským fotbalistům by mohl v semifinále mistrovství světa proti Německu chybět záložník Cesc Fábregas. Kapitán Arsenalu, který na šampionátu naskakuje do hry z pozice střídajícího hráče, si během pondělního tréninku poranil nohu, ale dnešní rentgen neodhalil žádnou zlomeninu. Třiadvacetiletý záložník si už předtím ve čtvrtfinále s Paraguayí pohmoždil rameno. Hned po zápase ale ohlásil, že je v případě potřeby připraven v semifinále nastoupit pod injekcemi tišícími bolest.