Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

12:45
SPA
Španělský záložník Cesc Fábregas dostane na bolest v pohmožděném ramenu tišící injekci, které mu mají umožnit start ve středečním semifinále fotbalového mistrovství světa proti Německu. Třiadvacetiletá hvězda londýnského Arsenalu, která se zranila v sobotním čtvrtfinále proti Paraguayi, by jinak zřejmě skončila na týmové marodce. Fábregas si uvědomuje, že bez pomoci lékařů to nepůjde. "Je to bolestivé, ale když na to jste připraveni, dá se to zvládnout docela v pohodě," řekl Fábregas, který sice na MS naskočil do hry jako střídající žolík z lavičky jen ve třech zápasech, ale kouč Vicente del Bosque si jej i tak hodně cení.
10:40
ITA

Italský fotbalový brankář Gianluigi Buffon se v neděli podrobil operaci vyhřezlé ploténky, kvůli které na mistrovství světa v JAR odchytal jen první poločas zahajovacího duelu s Paraguayí. Opora reprezentace a Junvetusu Turín zákrok podstoupila na specializované klinice v Miláně. Podle chirurga Maurizia Fornariho bude Buffon mimo hru asi tři měsíce a určitě tak zmešká úvod nové sezony.

  • Itálie - Paraguay (Buffon inkasuje).

    Itálie - Paraguay (Buffon inkasuje). / Autor: Reuters

09:58
Zajímavost
Shakira může po libosti hlasitě vyzpěvovat, že "tohle je čas pro Afriku" - a ona to taky dělá mimořádně dobře - ale další čas pro Afriku může být ještě hodně, hodně roků daleko, napsal dnes list The Los Angeles Times. Mistrovství světa to trvalo osm desetiletí, než konečně zakotvilo u afrických břehů a může to trvat klidně i dalších třikrát deset let, než se znovu vrátí. Jižní Afrika 2010 kromě jiného ukázala to, že africké týmy ještě musejí vystoupat na jedno nebo dvě Kilimandžára, než se dostanou na vrcholek světového fotbalu. Individuálně jsou hráči stejně dobří jako jejich evropští nebo jihoameričtí kolegové. Nikdo nezpochybňuje schopnosti Didiera Drogby, Samuela Eto'a, Sulleye Muntariho nebo Stevena Pienaara. Kolektivně jim to ale zatím drhne a důvodů, proč tomu tak je, existuje celá řada.
22:21
BRA
Kouč Dunga podle očekávání na lavičce brazilské fotbalové reprezentace skončil. Fotbalový svaz této jihoamerické země odvolal i celý technický doprovod týmu. Důvodem je neúspěch na mistrovství světa v Jihoafrické republice, kde pětinásobní šampioni vypadli ve čtvrtfinále. Po prohře 1:2 s Nizozemskem už kouč Dunga naznačil, že jeho čtyřletý kontrakt stejně končí a s pokračováním u národního týmu nepočítá. Nyní fotbalový svaz vynesl konečný verdikt a nového nástupce chce oznámit do konce měsíce. Šestačtyřicetiletý Dunga, jenž jako hráč získal titul mistra světa v roce 1994, vedl "kanárky" k šedesáti mezistátním zápasům, z nichž Brazílie 42 vyhrála, 12 remizovala a šest prohrála. Během tohoto období vyhrála Pohár FIFA i mistrovství Jižní Ameriky.
21:31
NIZ

Především díky týmovým výkonům jsou podle nizozemského útočníka Robina van Persieho v semifinále světového šampionátu Nizozemsko, Uruguay, Španělsko i Německo. Dobám, kdy vedla k úspěchu vůdčí individualita, je podle střelce Arsenalu konec. "Možná to tak mohlo být za Maradony. Ale není to lehké soustředit se jako tým na jednoho hráče. Když se podívám na ostatní semifinalisty, došli k úspěchu podobně jako my. Tým za ním musí jít společně," poznamenal šestadvacetiletý Nizozemec. Na šampionátu naopak skončily týmy, jejichž hráči byli na základě výkonů v klubech předem pasováni do role největších hvězd turnaje. Ve čtvrtfinále skončil Lionel Messi s Argentinou i Kaká s Brazílií. Už o kolo před nimi se se šampionátem rozloučili Portugalci Cristiana Ronalda a Angličané Wayna Rooneyho. "Angličané a Portugalci vložili své naděje do Rooneyho a Ronalda a selhali. Pro fotbal je to ale požehnání," uvedl Van Persie.

  • Nizozemsko - Kamerun (Van Persie střílí branku).

    Nizozemsko - Kamerun (Van Persie střílí branku). / Autor: Reuters

20:27
URU
Uruguayští fotbalisté jsou přesvědčeni, že jim k překvapivému postupu do semifinále mistrovství světa pomohlo trápení v kvalifikaci. Na šampionát postoupili jako vůbec poslední tým a museli sehrát dvacet zápasů. "Dorazili jsme na párty jako nezvaní hosté, ale teď tady chceme tančit co nejdéle," připomněl složitou cestu Uruguaye útočník Sebastián Abreu. Jeho tým skončil v jihoamerické kvalifikaci až pátý a musel bojovat o postup v play off s Kostarikou ze zóny CONCACAF. Venku sice vyhrál 1:0, ale při domácí remíze 1:1 byl postup až do konce na vážkách.
18:40
ANG
Trenér Fabio Capello i přes neuspokojivý výsledek na mistrovství světa zůstává na lavičce anglické reprezentace a začal se věnovat analýze chyb, které vyústily v potupné osmifinálové vyřazení s Německem. Myslí si například, že měl před světovým šampionátem dát svým svěřencům volno, aby si odpočinuli po náročné sezoně v Premier League.
18:23
NIZ
Trenér nizozemských fotbalistů Bert van Marwijk považuje za největšího nepřítele svého týmu přílišnou euforii. I po výhře nad Brazílií nabádá své svěřence, aby zůstali oběma nohama na zemi, a připomíná jim, jak dopadli na mistrovství Evropy před dvěma lety. "U nás doma vládne obrovské nadšení, ale já jsem rád, že jsme od něj tak daleko. Od svého příchodu k mužstvu hráčům neustále opakuji, aby mysleli jen na ten nejbližší zápas," řekl Van Marwijk a vrátil se k neblahé zkušenosti z Eura 2008. "Tehdy naši hráči porazili ve skupině Itálii a Francii a všichni už se viděli jako mistři Evropy. Jenže skončili hned ve čtvrtfinále. Teď jim zdůrazňuji, že tohle se nesmí opakovat," řekl nizozemský kouč.
17:17
ARG

Diego Maradona přestal být po sobotní prohře na mistrovství světa s Německem pro většinu Argentinců nedotknutelným idolem. V hlasování na internetu projevila většina fanoušků přání, aby u mužstva skončil. Na druhé straně mu zůstalo i hodně stoupenců, a to i mezi samotnými hráči.

  • Argentina - Německo (zklamaný Maradona).

    Argentina - Německo (zklamaný Maradona). / Autor: Reuters

16:27
NIG
Nigerijská fotbalová federace odvolala svého prezidenta, viceprezidenta a šéfa technické komise. Federace se svým krokem snaží přesvědčit prezidenta země Goodlucka Jonathana, aby zvážil svoje rozhodnutí, kterým zakázal národnímu týmu startovat v mezistátních soutěžích po neúspěchu na mistrovství světa.
15:50
Zajímavost
Poté, co na fotbalovém mistrovství světa vypadli ve čtvrtfinále hlavní aspiranti na zlato Brazilci i spolufavorité Argentinci, připisuje většina sázkových kanceláří největší šance na titul Nizozemsku. V těsném závěsu však figurují Němci a úřadující evropští šampioni Španělé. Outsiderem semifinále je Uruguay, na kterou lze tipovat v kurzech nad 10:1.
15:05
NEM
Dnešní trénink německé fotbalové reprezentace na mistrovství světa vynechal záložník Sami Khedira. Člen základní sestavy si zranil stehenní sval v průběhu čtvrtfinálového utkání s Argentinou. Na semifinále proti Španělsku by však měl být připraven.
14:35
BRA
Brazilští fotbalisté dnes přicestovali na letiště v Riu de Janeiro. I přes brzké vyřazení se v zemi, která před začátkem šampionátu nebrala nic než zlato, dočkali přátelského přijetí. Urážek se dočkal jen záložník Felipe Melo, jehož domácí fanoušci po čtvrtfinále viní kromě červené karty i z podílu na prvním obdrženém gólu. Tým Carlose Dungy se po svém výstupu z letadla v čele s brankářem Júliem Césarem a obráncem Juanem dočkal podle agentury AP vřelého, i když slabého potlesku. Nervózní Melo, kterého už předtím krajan Ronaldo varoval, aby se raději domů nevracel, po spršce nadávek urychleně zamířil do auta a odjel.
14:14
Zajímavost
Fotbalisté Německa připravili Argentině druhou nejtěžší porážku v historii mistrovství světa. Triumfem 4:0 ve čtvrtfinále šampionátu v JAR nepřekonali pouze výkon Československa, které na mistrovství v roce 1958 porazilo jihoamerického favorita 6:1. Argentinci si ve čtvrtfinále připsali teprve svou třetí porážku na MS o více než tři branky. Poprvé to bylo v již zmíněném utkání s Československem a podruhé v roce 1974, kdy podlehli Nizozemsku rovněž 0:4. Od té doby si připsali pouze dvě porážky dvougólovým rozdílem, jinak vždy prohráli těsně.
13:15
Zajímavost

Dokud neuvidíš, neuvěříš, říká se. Pro neuvěřitelnou penaltou show ve čtvrtfinále MS mezi Španělskem a Paraguayí to platí stoprocentně. Tři penalty odpískané během tří minut - to je světové unikum. Navíc i poté poslední svítil na ukazateli skóre stále stav 0:0. Ten změnil až sedm minut před koncem kanonýr David Villa, který poslal do semifinále favorita z Pyrenejského poloostrova.

  • Španělsko - Paraguay (spoluhráč utěšuje Cardoza).

    Španělsko - Paraguay (spoluhráč utěšuje Cardoza). / Autor: Reuters

12:28
SPA
Žiju pro góly, říká s oblibou kanonýr David Villa. Pokud je jeho rčení pravdivé, na světovém šampionátu v Jihoafrické republice je jeho ego uspokojené na dlouhou dobu dopředu. Právě on, nová akvizice Barcelony, Španělsku uchovává naději na to, že fotbalová velmoc konečně dosáhne na premiérový titul. CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE!
12:12
NIZ
Letos již slavil s Interem Milán triumf v italské lize i v italském poháru a také vyhrál Ligu mistrů. Nyní chce nizozemský fotbalista Wesley Sneijder čtvrtou trofej - pohár pro vítěze mistrovství světa. Pomoci by mu v tom měla i životní forma, kterou zatím přispěl k postupu do semifinále. CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE!
12:00
ARG

Hrdí ve své porážce? Zapomeňte na to. Spíš rozčarovaní. Roztrpčení. V depresi. Způsob, jakým Německo vypráskalo Argentinu v sobotním čtvrtfinále mistrovství světa - jen den poté, co Nizozemci bez dlouhých řečí ukázali dveře Brazílii - byl drtivou ranou zasazenou kolektivní hrdosti v oblasti, kde fotbal je náboženstvím, a kde naděje na mistrovský titul byly hodně vysoko, napsal dnes list The Los Angeles Times.

  • Argentina - Německo (kreativní němečtí fanoušci).

    Argentina - Německo (kreativní němečtí fanoušci). / Autor: Reuters

10:55
NEM

Především výkon záložníka Bastiana Schweinsteigera oceňují německé servery a nedělníky v dnešních komentářích k sobotní čtvrtfinálové výhře Německa nad favorizovanou Argentinou 4:0 na fotbalovém šampionátu v Jižní Africe. Pětadvacetiletý tvůrce hry Bayernu Mnichov podle některých dává zapomenout na neúčast kapitána Michaela Ballacka a Německo může díky němu dál snít o čtvrtém titulu mistrů světa. "Byl režisérem a hlavním hercem v jedné osobě," soudí například zpravodajský server Spiegel Online. Schweinsteigerovu hru označil za galapředstavení a klade si otázku: "Je on lepším Ballackem?" Ze stínu zraněné modly německých fanoušků Schweinsteiger vystoupil i podle nedělníku Bild am Sonntag.

  • Argentina - Německo (Klose střílí branku).

    Argentina - Německo (Klose střílí branku). / Autor: Reuters

09:45
Zajímavost
Fanoušci po celém světě si často k sledování fotbalového mistrovství světa pořizují trofeje pro mistra světa vyrobené z papíru či plastu. Nejoriginálnější materiál ale použil bezesporu Kolumbijec, který se ze země snažil propašovat pohár vyrobený z kokainu. Podivný mistrovský pohár objevili v pátek pracovníci letiště v Bogotě při protidrogové kontrole ve skladišti. Kokainová trofej byla v zásilce adresované do Madridu. Měla 36 centimetrů, tedy byla téměř stejně velká jako originál.