Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

11:31
Zajímavost
Poprvé v České republice v 3D projekci mohou zájemci v pražském kině Atlas sledovat posledních šest zápasů 19. mistrovství světa ve fotbale. Již dnes večer fotbaloví fanoušci uvidí zápas mezi hráči Uruguaye a Ghany. Celkem kino do finálového zápasu 11. července nabídne pět přímých přenosů a jeden zápas druhého semifinále ze záznamu.
10:41
NIG
Mezinárodní fotbalová federace FIFA dala Nigérii ultimátum. Prezident africké země Goodluck Jonathan musí do 48 hodin vzít zpět zákaz účasti nigerijských fotbalistů v mezistátních soutěžích, který vyhlásil po neúspěchu týmu na mistrovství světa. Pokud tak neučiní, budou od FIFA následovat tvrdé sankce. Uvedl to generální sekretář FIFA Jerome Valcke.
09:42
JAP
Fotbalový obránce Juiči Komano, který se jedinou neproměněnou penaltou v rozstřelu podepsal pod vyřazení Japonska z mistrovství světa, dostane ve své zemi medaili. Guvernér jeho rodné prefektury Wakajama mu ji chce i navzdory smolnému osmifinále udělit za zásluhy na turnaji. "Chtěli bychom dát Komanovi medaili za to, že lidi naplnil sny a emocemi," řekl guvernér Jošinobu Nisaka, který utkání Japonska s Paraguayí sledoval na venkovní velkoplošné obrazovce spolu s fotbalistovou matkou.
09:33
KOJ
U fotbalistů Korejské republiky skončil po mistrovství světa trenér Huh Čung-mu. Jeho svěřenci v Jihoafrické republice postoupili poprvé v historii na šampionátu konaném mimo Koreu do osmifinále, v němž podlehli 1:2 Uruguayi.
09:26
JAP
Argentinští trenéři Marcelo Bielsa a José Pekerman jsou podle japonských médií největšími favority domácího fotbalového svazu na pozici nového trenéra národního týmu. Na lavičce nahradí současného kouče Takešiho Okadu, který po vyřazení Japonska v penaltovém rozstřelu s Paraguayí nabídl rezignaci.
22:12
CHI
Tisíce obyvatel Chile dnes nešly do práce a do školy, aby přivítaly fotbalisty, kteří se vrátili z mistrovství světa v Jihoafrické republice. Fanoušci ocenili vřelým přijetím svých hrdinů jeden z nejlepších fotbalových výsledků v historii. Chilské reprezentanty vyřadila v pondělním osmifinále favorizovaná Brazílie.
20:05
ARG
Hlavní hvězda argentinské fotbalové reprezentace Lionel Messi vynechal kvůli nachlazení dnešní odpolední trénink. Podle mluvčího týmu však nejde o nic vážného a útočník Barcelony by neměl chybět v sobotním čtvrtfinále mistrovství světa proti Německu. Messi se sice objevil na začátku tréninku, ale kouč Diego Maradona nechtěl zbytečně riskovat a raději ho poslal do postele. "(Messi) dorazil na hřiště nachlazený, ale ne s horečkou," řekl mluvčí argentinské reprezentace.
19:47
ARG
Přestože argentinský fotbalista Lionel Messi ještě nedal na světovém šampionátu v Jižní Africe ani jeden gól, legendární portugalský útočník Eusébio ho považuje za nejlepšího hráče turnaje. Slavný kanonýr nepochybuje o tom, že hvězda Barcelony získá Zlatý míč, prestižní ocenění pro nejužitečnějšího fotbalistu mistrovství.
18:34
SPA
Vlastní život je připravený nasadit věrný a možná nejznámější fanoušek španělské fotbalové reprezentace Manuel Cáceres, aby si přímo na stadionu vychutnal finálový zápas Španělů na mistrovství světa. Jednašedesátiletý nadšenec, který vyrazil do Jihoafrické republiky už na svůj osmý šampionát, totiž musel odjet zpět domů, aby vyléčil chřipku, a určitě tak nenavštíví sobotní čtvrtfinálový duel s Paraguayí. Cáceres, jehož všichni znají pod přezdívkou Manolo el del bombo, prý udělá všechno pro to, aby stihl případné finále, které je na programu 11. července. "Určitě budu zpátky, i kdyby mě to stálo život," nechal se v deníku El Mundo slyšet Cáceres, který se na tribunách proslavil svým neodmyslitelným velikým černým baretem a mohutným bubnem.
18:25
FRA

Bývalý kouč francouzské fotbalové reprezentace Raymond Domenech prohlásil, že při skládání týmu pro mistrovství světa v Jižní Africe udělal chyby. Připustil, že výběr hráčů pro turnaj, kde galský kohout jakožto obhájce stříbra vypadl už v základní skupině, nebyl ideální. Domenech byl už před začátkem šampionátu kritizovaný za to, že nechal doma útočníka Realu Madrid Karima Benzemu a záložníka Arsenalu Samira Nasriho. Nyní připustil, že zřejmě udělal chybu. "Obraz Francie je nepřijatelný. Přebírám za to zodpovědnost. Lituji, že jsem udělal chyby při výběru hráčů, které jsem zařadil do třiadvacetičlenné nominace pro šampionát," uvedl Domenech. Ten v Jižní Africe získal s Francií pouze jediný bod a po šampionátu jej vystřídal bývalý kouč Bordeaux Laurent Blanc.

17:06
ITA
Nový kapitánem italské fotbalové reprezentace bude po blamáži na mistrovství světa v Jihoafrické republice nejspíš gólman Juventusu Gianluigi Buffon. Velmi pravděpodobného nástupce Fabia Cannavara oznámil dnes nový kouč Cesare Prandelli, který rozložený tým převzal po Marcellu Lippim. "Rád bych kapitánskou pásku předal Buffonovi," prohlásil Prandelli, který má vést squadru azzurru příští čtyři roky. Itálie skončila na mistrovství světa bez jediné výhry na chvostu skupiny F a nepostoupila do osmifinále, na což Cannavaro reagoval ukončením reprezentační kariéry.
16:46
Zajímavost

Asi dvě třetiny lidí si myslí, že by fotbaloví rozhodčí měli během zápasů posuzovat sporné situace s pomocí videozáznamu. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen, která oslovila 27 tisíc respondentů v 55 zemích celého světa.

  • Německo - Anglie (neuznaný gól)

    Německo - Anglie (neuznaný gól) / Autor: Reuters

16:39
POR
Kouč portugalských fotbalistů Carlos Queiroz nepomýšlí po vyřazení svého týmu v osmifinále světového šampionátu v Jižní Africe na rezignaci. Soustředí se na budoucnost a chce uspět v nadcházející kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2012. Queiroz odmítl označit osmifinálovou porážku 0:1 s evropskými šampiony Španěly za vyložený neúspěch. Prohlásil, že v žádném případě neuvažuje o odstoupení z funkce.
15:49
Představitelé Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) se zatím nerozhodli, jaké stanovisko zaujmou k situaci v Nigérii. Její prezident Goodluck Jonathan totiž ve středu zakázal reprezentačnímu týmu po vyřazení v základní části mistrovství světa v dalších dvou letech účastnit se veškerých mezinárodních akcí.
15:49
Důležité
Fotbalový šampionát v Jižní Africe by mohl mít druhou nejvyšší návštěvnost v historii. Podle prezidenta organizačního výboru Dannyho Jordaana navštívilo dosavadních 56 duelů turnaje více než 2,69 milionu fanoušků, a pokud se nestane nic nepředvídatelného, mohlo by se nynější mistrovství zařadit v diváckém zájmu na druhé místo za šampionát ve Spojených státech amerických v roce 1994. Turnaj v USA zhlédl rekordní počet 3,59 milionu diváků. Na druhém místě figuruje šampionát před čtyři lety v Německu, kde organizátoři napočítali 3,36 milionu fanoušků.
15:06
POR

Fotbalový kouč José Mourinho se zastal svého svěřence v Realu Madrid krajana Cristiana Ronalda, který neuspěl v roli kapitána s portugalským týmem na světovém šampionátu v Jižní Africe. Podle kontroverzního trenéra nelze vinu svalovat pouze na jednoho hráče.

  • José Mourinho při podpisu smlouvy v Realu.

    José Mourinho při podpisu smlouvy v Realu. / Autor: ČTK

14:48
Čtvrtfinálové zápasy mistrovství světa ve fotbale začnou v pátek bitvou mezi dvěma týmy, které zatím patří mezi nejkritizovanější na turnaji. Nizozemsko a Brazílie dosud dohromady z osmi zápasů ztratily jen dva body a dostaly celkem čtyři góly, přesto čelí tvrdé kritice za to, že nepředvádějí svůj obvyklý ofenzivní fotbal. Nyní se rozhodne o tom, kterému favoritovi sázka na účelný styl hry přinese postup a kdo se naopak mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu nepodívá.
14:31
Zajímavost
Fotbalisté Brazílie zůstávají podle bookmakerů před čtvrtfinálovými zápasy světového šampionátu hlavními aspiranty na titul. V těsném závěsu za nimi figurují mistři Evropy Španělé, s dalším odstupem následuje Argentina. Nejmenší šance na zisk zlatých medailí dávají bookmakeři Ghaně a Paraguayi.
13:57
JAP
Záložník Šunsuke Nakamura ukončil po vyřazení japonského národního týmu z mistrovství světa reprezentační kariéru. Dvaatřicetiletý fotbalista, který čtyři roky nastupoval za skotský Celtic Glasgow, tak zakončí svou reprezentační bilanci na 98 startech.
11:45
ANG
Britský politik David Amess chce vyšetřit příčinu předčasného vyřazení národního týmu Anglie z fotbalového mistrovství světa. Zásahy politiků do fotbalového dění už po šampionátu zaznamenaly reprezentace Nigérie a Francie, přestože za to hrozí od federace FIFA vyloučení z mezinárodních soutěží.