Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

08:27
MEX
Mexičtí fotbalisté změnili před dnešním důležitým zápasem s Francií kapitána. Gerarda Torrada, který tým vedl v zahajovacím utkání mistrovství světa s domácí Jihoafrickou republikou, nahradí jiný veterán Rafael Márquez. "Je to práce pro nejzkušenějšího hráče. Měl by spojit trenéra a mladší fotbalisty. Proto jsem ho vybral," vysvětlil na tiskové konferenci trenér Javier Aguirre.
8:23
ANG
Anglická fotbalová hvězda Wayne Rooney trénuje na mistrovství světa v Jihoafrické republice s růžencem kolem krku a velkým křížem. Když se však chtěl o své víře rozpovídat, vedení reprezentace mu to zakázalo. "Jsem věřící," řekl Rooney. "Nosím ho už asi čtyři roky, ale jenom na tréninku, kam moc lidí nechodí. Při zápase ho mít nemůžu," dodal.
7:58
CHI
První vítězství Chile na fotbalovém mistrovství světa po 48 letech rozpoutalo v ulicích hlavního města této jihoamerické země řádění fanoušků. Podle agentury Reuters musela policie proti příznivcům v Santiagu zasáhnout vodními děly a slzným plynem a 81 lidí zatkla. VÍCE ČTĚTE ZDE
07:54
NEM
Vedení fotbalistů Borussie Dortmund vyhlásilo válku vuvuzelám. Německý klub podle agentury SID na svém stadionu hlučné jihoafrické trumpety zakázal. "Rozhodli jsme, že tyhle věci na našem stadionu prostě nebudou," řekl ředitel klubu Hans-Joachim Watzke. "Jejich zvuk je únavný a přehlušil by veškeré fandění," dodal.
22:29
Důležité
Ani v druhém utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice nedokázali domácí fotbalisté vyhrát a po porážce 0:3 s Uruguayí jsou na pokraji vyřazení. Dvě branky vstřelil Forlán, třetí přidal v nastavení Álvaro Pereira. Vítězný tým má naopak nakročeno do osmifinále. VÍCE ČTĚTE ZDE!
21:58
POR

Vedení portugalské reprezentace požádalo FIFA o zrušení žluté karty pro Cristiana Ronalda. Fotbalista Realu Madrid byl potrestán po rozmíšce s hráči Pobřeží slonoviny v úvodním utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice (0:0). Roztržka mezi Ronaldem a obráncem Guyem Demelem nastala poté, co byl portugalský forvard faulován před vápnem afrického týmu. Uruguayský rozhodčí Jorge Larrionda dal oběma fotbalistům žluté karty. "Portugalský hráč byl podražen před vápnem. Jakmile vstal, obstoupili ho protihráči, kteří do něj strkali a nadávali mu," citovala agentura Reuters prohlášení portugalské reprezentace. "Proto chceme poukázat na nevyrovnané potrestání hráčů. Žlutou kartu dostal jak faulující hráč afrického týmu, tak i portugalský fotbalista, který se pouze snažil odejít."

  • Ronaldo dostává žlutou kartu.

    Ronaldo dostává žlutou kartu. / Autor: Reuters

20:46
KLDR
Až s odstupem 17 hodin nabídla severokorejská státní televize záznam premiérového zápasu fotbalové reprezentace KLDR na světovém šampionátu proti Brazílii, v němž asijský tým podlehl 1:2. Utkání se hrálo z úterý na středu korejského času a televize se držela praxe, že v noci a přes den vůbec nevysílá.
20:27
ANG
Troubící vuvuzely při zápasech fotbalového šampionátu vzbuzují rozporuplné reakce, ale už si pomalu získávají sympatie i mezi mimoafrickými fotbalisty. Jako jejich první opravdový zastánce se projevil útočník anglické reprezentace Peter Crouch, který vuvuzely považuje za nezbytnou součást místní fotbalové kultury.
20:01
USA
Útočník americké fotbalové reprezentace Jozy Altidore na světovém šampionátu touží po pronikavém úspěchu, aby udělal radost i Haiti - vlasti svých rodičů, kterou v lednu postihlo ničivé zemětřesení. Dvacetiletý talent nikdy netajil hrdost nad tím, kde má kořeny. A v době mistrovství prý jeho myšlenky míří do karibské země a jejích přeplněných táborů, v nichž přežívá až milion lidí bez domova.
19:30
SPA
Trenér španělských fotbalistů Vicente del Bosque po senzační porážce 0:1 se Švýcarskem připustil, že jeho tým dnes neměl svůj den. Úřadující mistři Evropy nepotvrdili ve svém zahajovacím duelu na světovém šampionátu roli hlavního favorita turnaje a utrpěli teprve druhou porážku z posledních 49 zápasů. Zároveň přišli o sérii dvanácti vítězných utkání. VÍCE ČTĚTE ZDE!
18:45
Zajímavost
Trenér fotbalistů Pobřeží slonoviny Sven Göran Eriksson se na mistrovství světa v Jihoafrické republice přidal ke kritikům míče Jabulani. Švédský kouč také navrhl, aby před dalším turnajem při vývoji míče pomáhali přední brankáři. "Teď už je pozdě s míčem něco udělat. Ale zodpovědní lidé by se měli před dalším velkým turnajem zamyslet a naslouchat špičkovým brankářům," citoval Erikssona server BBC. "Možná uvidíme pár gólů navíc, ale bylo by dobré, kdyby se výrobce poradil s trenéry a hráči," dodal.
17:55

První skutečně překvapivý výsledek zažili fanoušci na letošním MS ve fotbale. Největší favorit turnaje, evropští šampioni ze Španělska prohráli 0:1 s podceňovanými Švýcary. Fotbalisté ze země helvétského kříže porazili Španěly poprvé v historii. Jediný gól zápasu vstřelil v 52. minutě Gelson Fernandes.

  • Španělsko - Švýcarsko.

    Španělsko - Švýcarsko. / Autor: Reuters

17:36
Zajímavost

Trenér argentinských fotbalistů Diego Maradona se obul do brazilské legendy Pelého a prezidenta UEFA Michela Platiniho. Vrátil jim tak úder za nedávnou kritiku.

  • Argentina - Nigérie (Maradona).

    Argentina - Nigérie (Maradona). / Autor: Reuters

16:52

Fotbalisté Španělska hrají po prvním poločase se Švýcary nerozhodně 0:0, přestože měli výraznou převahu.

  • Španělsko - Švýcarsko.

    Španělsko - Švýcarsko. / Autor: Reuters

16:41
ITA
Brankář italských fotbalistů Gianluigi Buffon má lehce vyhřezlou ploténku a jeho další účast na světovém šampionátu v Jihoafrické republice tak je vážně ohrožena. Diagnózu potvrdilo dnešní vyšetření, kterému se mistr světa z roku 2006 podrobil v nemocnici v Pretorii. Vedení mužstva neupřesnilo, jak dlouho může trvat Buffonova rekonvalescence. "Nemůže to být stanoveno přesně, je těžké určit datum návratu," řekl fyzioterapeut italského týmu Enrico Castellacci.
16:40
FRA
Fotbalisté Francie se musejí s konečnou platností do konce mistrovství světa spoléhat jen na dva brankáře. Mezinárodní federace FIFA totiž dnes zamítla francouzskou žádost o dodatečné povolání náhradníka za "trojku" Cedrika Carrasa, který se zranil při pondělním tréninku a potvrdilo se, že do konce šampionátu nebude zdravotně v pořádku. Vedení francouzského týmu proto požádalo FIFA o udělení výjimky, aby mohlo nominovat dalšího brankáře, ale federace to smetla ze stolu. Francouzi spoléhají na prvního brankáře Huga Llorise z Lyonu a Steva Mandandu z Marseille. A teď musejí doufat, že nepřijdou k žádné újmě, jinak by mohli mít hodně starostí.
16:00
Důležité
ZÁPAS ŠPANĚLSKO-ŠVÝCARSKO SLEDUJTE V PODROBNÉ REPORTÁŽI ZDE!
15:47
FRA
Francouzská ministryně sportu Rama Yadeová, jež před začátkem mistrovství světa kritizovala fotbalovou reprezentaci za ceny jejího ubytování, měla při své návštěvě Jihoafrické republiky bydlet v ještě dražším hotelu. Její úřad později rezervaci zrušil, nicméně musel zaplatit plnou cenu. Yadeová před startem MS poukazovala na to, že v době ekonomické recese není vhodné, aby fotbalisté bydleli v pětihvězdičkovém hotelu, kde jeden pokoj stojí 589 eur (přes 15 tisíc korun). Týdenník Le Canard Enchainé nicméně nyní přinesl informaci, že pro ministryni bylo na dva dny v hotelu v Georgetownu připraveno apartmá v ceně 667 eur (přes 17 tisíc za noc). V něm nakonec ministryně nespala. Na dva dny se uchýlila na francouzský konzulát a třetí noc strávila v hotelu za 120 eur na noc. Její úřad však musel rezervaci v luxusním hotelu stejně zaplatit. "Ambasáda udělala předběžnou rezervaci na začátku května, protože v té době vládl na úřadu stavební ruch a bylo potřeba zajistit pro jistotu náhradní ubytování," uvedlo v tiskovém prohlášení ministerstvo.
15:23
Důležité
Začaly poslední duely prvního kola základních skupin MS. V úvodním zápase skupiny H na sebe narazili fotbalisté Chile a Hondurasu. A jihoamerický favorit svou úlohu zásluhou trefy Beausejoura ze 34. minutě zvládl. Hondurasu se nepovedlo vyrovnat ani přes tlak v posledních pěti minutách souboje. REPORTÁŽ ZE ZÁPASU ČTĚTE ZDE!
14:48
Důležité

Jihoafrická policie dnes zatkla dvě Nizozemky, které podezřívá z organizace reklamní akce pivovaru Bavaria během pondělního utkání Nizozemska a Dánska na mistrovství světa. Světová federace FIFA mezitím podala na organizátory žalobu. Zatčení dvou žen přišlo dva dny poté, co ochranka vyvedla z hlediště stadionu Soccer City 36 dívek jednotně oblečených v oranžových šatech. Ačkoli na oblečení nebylo žádné logo, experti na reklamu tvrdí, že se jednalo o akci pivovaru Bavaria, jenž se chce na MS přiživit. Oficiálním pivem šampionátu je Budweiser pivovaru Anheuser Busch.

  • Sylvie van der Vaartová  pózuje při reklamní akci pivovaru Bavaria.

    Sylvie van der Vaartová pózuje při reklamní akci pivovaru Bavaria. / Autor: Reprofoto