Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

A trenéři zase létají

Sport

  12:59
PRAHA - A je to tu znovu. Česká fotbalová liga má šestnáct týmů. Trenér Hapal a Morales jsou v této sezoně číslo deset a jedenáct na seznamu vyhozených. Od začátku ročníku byli ze svých postů odvoláni Jan Kmoch (České Budějovice), Vítězslav Lavička (Sparta), Petr Uličný (Brno), Jaroslav Šilhavý (Plzeň), Karel Večeřa (Ostrava), na Žižkově postupně skončili Stanislav Griga a Josef Csaplár, Josef Mazura (Zlín) a Stanislav Levy, také Zlín.

Jedním z prvních byl Lavička. foto: ČTK

Přijde vám to normální? Za tu dobu padly pokuty pro hráče Plzně a Brna. Vyhozený fotbalista je jeden – Aleš Besta, v Brně si ještě našli jinou obět – gólman Lejsal chytá za B-tým, v Mladé Boleslavi si na lavičku sedl kanonýr Pecka. Cítíte ten nepoměr? A teď schválně, kdo nakonec svým výkonem rozhoduje na hřišti (když nepočítáme rozhodčí ovšem)?

Co tedy vede české bafuňáře k tom, že v případě neúspěchu se jako první sáhne po místu trenéra. A kde se bere ta nebetyčná hloupost když se kouč vyhazuje po několika málo zápasech (Kmoch, Lavička, Csaplár, Levý)? Navíc když heslo "nové koště dobře mete"  v mnoha případech rozhodně neplatí. V čem spočívá ta naprostá absence důvěry v koncepční práci, která paradoxně i u nás nese své ovoce (Jarolím ve Slavii, Škorpil v Liberci, Komňacký v Jablonci a donedávna i Večeřa v Ostravě)? To se bohužel asi nikdy nedozvíme. Jediným vysvětlením tak zůstává alibismus a amatérismus, který v českých podmínkách dlouhodobě vládne. Můžete se totiž spolehnout, že před rokem i příští rok bych klidně tento článek mohl zveřejnit znovu. Jen s drobnými změnami v obsazení.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...