Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chaos ve Spartě. Hráči věděli, co mají hrát, říká trenér. Vůbec nevěděli, odpovídá kapitán

Sport

  11:00
Tak jak to tedy je? Věděli fotbalisté Sparty, co mají v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy na hřišti Crvené zvezdy Bělehrad hrát, nebo ne?

David Lafata odchází ze hřiště viditelně zklamaný. foto: ČTK

Trenér týmu Andrea Stramaccioni totiž při své soutěžní premiéře na lavičce Sparty na pozápasové tiskové konferenci uvedl, že hráči přesně věděli, co mají hrát, akorát to neplnili.

V naprostém rozporu s tím, co říká italský kouč Sparty, je názor kapitána Sparty Lukáše Marečka, který byl jedním ze tří českých hráčů v základní sestavě Sparty.

„V prvních dvaceti minutách jsme nehráli vůbec dobře, oni nás zatlačili, nevěděli jsme, co hrát,“ přiznal Mareček novinářům po zápase.

Sparta však byla pod tlakem prakticky celý zápas, směrem do obrany byla její hra katastrofická a směrem dopředu velmi sporadická.

Úvodní zápas třetího předkola fotbalové Evropské ligy: Crvena Zvezda Bělehrad -...

Porážka 0:2 se před odvetou, která se hraje příští čtvrtek v Praze, tak je po několika neproměněných šancích hráčů Zvezdy ještě přijatelná.

Letenští, v jejichž základním kádru hrálo hned šest letních zahraničních posil a další dvě nastoupily v průběhu zápasu, působili jako orchestr, jehož hráči se vidí první den.

Ano, nikdo nečekal, že Sparta, která nakoupila v létě deset zahraničních hráčů, bude v prvním duelu působit extra sehraným dojmem.

Přesto byl rozdíl mezi sehraností hráčů Zvezdy a Sparty do očí bijící. A to přesto, že v základním kádru bylo hned sedm letních posil, tedy o jednu víc než v sestavě hráčů z Letné.

A když Spartě nepomohla ani nová gólmanská jednička Martin Dúbravka, který v prvním poločase několikrát vyběhl netakticky daleko z brány a druhý gól jde na jeho vrub, nikdo se nemůže divit, že sparťané odjíždějí z Bělehradu se svěšenými hlavami.

Brankář Sparty Martin Dúbravka.
Srdjan Plavšič ze Sparty.

Zvlášť když nefungovala ani jeho souhra s dvojicí nových stoperů Semihem Kayou a Lukášem Štetinou.

No a když nefungovala ani záložní řada, která naprosto od hry odřízla jediného útočníka Marka Janka, a Letenští poslali na bránu soupeře jen dvě propagační střely, je vlastně zázrak, že Sparta má v odvetě ještě šanci postoupit.