130 let

Sparta nestačila na celek z Řecké ligy. | foto: ČTK

Elita českým klubům uniká

Sport
  •   12:27
PRAHA - Snad už ani nejde mluvit o propadáku. Liga mistrů bez účasti českého klubu je realita, s níž je lepší se i letos smířit. Zvlášť po posledním vystoupení fotbalistů Sparty a Slavie v třetím předkole. Duely s Panathinaikosem Atény, respektive Fiorentinou měly rozdílný průběh s totožným výsledkem.

Pražským „S“ neunikl postup jen těsně, ale rozdílem třídy. Co oběma týmům stačí v domácích podmínkách pohodlně na boj o titul, znamená v Evropě podprůměr. Důvodů, proč špičkové české kluby v konfrontaci s mezinárodní konkurencí upadají, se rýsuje víc. Slabé sebevědomí. Chtít po špičce české ligy, aby se měřila s favority kalibru Arsenalu či Barcelony zůstává bláhovým přáním. Jenže i soupeři méně zvučných jmen najednou v Edenu či na Letné znatelně povyrostou. Třetí tým řecké ligy a čtvrtý celek italské Serie A určitě nepatřily mezi nepřekonatelné překážky. V základní skupině budou mít pravděpodobně podobné ambice jako jejich vyřazení soupeři.

Zvlášť hráči úřadujícího mistra ale vnímali, že Fiorentina je nad jejich momentální síly. „Mrzí mě každý neúspěch. Tentokrát jsme ale narazili na silného soupeře, o zklamání proto nelze mluvit,“ tvrdil trenér Slavie Karel Jarolím. Proč se nedá zopakovat loňská radost po postupu přes Ajax pravidelně? „Když seženete pořádného sponzora, tak by to snad šlo. Proti Ajaxu se to povedlo za určité konstelace,“ nabídl vysvětlení Jarolím.

Pro Spartu je letošní neúspěch proti Panathinaikosu zlomový z hlediska její historické bilance. Z osmi účastí v předkole už počtvrté nedokázala projít do skupiny. Nynější nezdar je přitom už třetí v řadě. Účast v hlavní fázi milionářské soutěže pamatuje ze současného kádru na Letné pětice Blažek, Matušovič, Kisel, Slepička a Došek, ostatní znají jen neúspěchy.

Kolísavé výkony. Kdyby se sparťané vyvarovali zbytečných výpadků v obraně a slávisté zvládli zatlačit soupeře déle než na 15 minut, všechno se mohlo vyvíjet víc pozitivně. Jenže držet uzdu utkání pevně v rukou je klíčová vlastnost, která oběma pražským týmům schází. A to se ještě předvedly ve výjimečném světle obě brankářské jedničky - slávista Vaniak i sparťan Kozáčik. Jen kvalitní gólmani ve formě ale zápasy nevyhrávají.

Trápení v koncovce. Čtyři utkání a jeden gól. I kdyby Slavia se Spartou spojily dohromady svoji ofenzivu, bylo by to stále málo. „Srazila nás efektivita v situacích, kdy se zápasy rozhodují,“ přiznal trenér Sparty Vítězslav Lavička. Jarolím přestal věřit ve zvrat půlhodiny před koncem odvety, když záložník Černý minul branku z pozice, při níž by nejspíš v lize nezaváhal. Nutnost prodávat opory. Když nedorazí štědré prémie za odehrané zápasy v Lize mistrů, musí se hledat alternativní zdroje příjmů. Oba čeští aspiranti tvrdí, že jsou na skromnější poměry připraveni. Spartě pomůže hostování obránce Michala Kadlece, který den po vyřazení od Panathinaikosu už cestoval stvrdit hostování do Leverkusenu. Také Slavia se chystá na zúžení kádru. „K tomu by došlo, i kdybychom postoupili. V hlavě už máme jasno, o koho půjde, ale nejdřív se to dozvědí hráči,“ nastínil Jarolím.

Trudný kruh pohárového neúspěchu se tak uzavírá.

Autor: Petr Adam