Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Experti považují titul Slavie za zasloužený

Sport

  14:19
PRAHA - Zatímco ligový triumf fotbalistů Slavie Praha považují odborníci za zcela zasloužený, jejich názory na dvojici sestupujících se liší. Soutěž považují celkově za kvalitní a zaujala je řada nových mladých hráčů, kteří se v lize objevili.

Velkolepé slávistické oslavy titulu. foto: ČTK

"Slavia vyhrála naprosto zaslouženě, i když měla na jaře výpadek, ale to je ve všech ligách na světě. Během soutěže podávala nejvyrovnanější a hlavně nejkvalitnější výkony," uvedl bývalý reprezentační kouč Petr Rada. V Edenu podle něj funguje vše: stadion, vedení, trenér, realizační tým a hráči. "A když Slavii výsledkově nedařilo, Sparta šanci propásla. Mohla ligu hodně zdramatizovat. Cíl sice splnila, ale se sezonou asi být spokojena nemůže," řekl ČTK Rada, jenž je rád, že obě pražská "S" jdou do bojů o Ligu mistrů. "Mají v kvalifikaci největší šance," tvrdí.

Největší ambice ohrozit Slavii a Spartu měly původně Mladá Boleslav a Ostrava, ale jarní část vůbec nezvládly. "Jediný tým, který bojoval do konce, byl Liberec. Do pohárů jde zaslouženě také Olomouc, i když má mladý kádr, který je perspektivní," míní Rada. Za velké překvapení považuje Jablonec. "Podával velmi dobré výsledky a páté místo vynikající. Je vidět, že trpělivost přináší výsledky," uvedl bývalý jablonecký kouč.

Sestup Zlína přičítá především tragickému podzimu. "Na jaře udělali maximum, ale ta ztráta byla značná," konstatoval Rada, jenž lituje sestupu Žižkova. "Zřejmě doplatil na půjčení hřiště Bohemians. Vozábal, Švancara, Stracený a další hráči jsou spíše typy technických fotbalistů a tým doplatil na špatný stav hřiště. Rozhodně měl kádr na to se zachránit," řekl Rada. Ligu považuje za kvalitní. "Měla dobré, velmi dobré zápasy, ale i průměrné a slabé. Těch prvních ale bylo více," dodal rada.

Petra Uličného, který v říjnu opustil lavičku Brna, nejvíc překvapily výsledky Olomouce. "Klub zvolil dobrou filozofii. Vsadil na místního trenéra Zdeňka Psotku, který dobře zná olomouckou mládež. Dal šanci mladým šikovným hráčům a oni se mu odvděčili kvalitními výkony. Také měli výpadky jako všechny ligové týmy, ale dokázali vozit body i z venku," prohlásil olomoucký patriot Uličný.

Lepší týmy než Slavia, Sparta a Liberec podle něj v sezoně nebyly. "Slavia byla jasně nejlepší. Rozhodla kvalita hráčů, trenéra a zázemí domácího stadionu. Sparta se v závěru dostala do formy, ale také se nevyvarovala nečekaných ztrát," konstatoval Uličný, kterého zaskočil sestup Zlína i Žižkova. "Místo nich jsem čekal, že to vyjde na Kladno a Bohemians. Zlín ovšem doplatil na mizerný podzim. I když v závěru hrál výborný fotbal srovnatelný s týmy z první poloviny tabulky, nemohl takovou ztrátu dohnat.

Žižkov měl dost kvalitní tým, který to ale nezvládl. Trápil se střelecky a poztrácel spoustu bodů doma," uvedl kouč, který jak ve Zlíně, tak na Žižkově působil. Uličný si prošel také Brnem nebo Ostravou, které rovněž zůstaly na hony vzdálené svým ambicím. "Kdybych to měl v nadsázce shrnout, tak tam, kde jsem působil, jsou teďka velmi zklamaní," usmál se Uličný.

I bývalý reprezentant a trenér Karel Jarůšek míní, že Slavia má nejlépe poskládaný kádr, kvalitního kouče a dobré klubové zázemí, zatímco Sparta stále hledá svou tvář. "Slavia potvrdila navzdory dubnovému výpadku své dominantní postavení," řekl Jarůšek, jehož překvapil herní propad Ostravy.

"Za očekáváním zůstalo i Brno a Mladá Boleslav," uvedl. Sestup Zlína a Žižkova považuje za zasloužený. "Žižkov poznamenaly dlouhodobé problémy v hráčském kádru. Zlín doplatil na velice slabou podzimní část soutěže. I když mu k záchraně chyběl krůček," řekl Jarůšek.

Za největší klad uplynulého ročníku považuje objevení několika talentovaných fotbalistů. "Zřejmě největší nadějí je Václav Kadlec ve Spartě, který má čich na branky. Takových hráčů je minimum. Ale talentované hráče má i Slavia a další kluby," řekl Jarůšek.

Také Radu těší, že se prosazují mladí hráči. "Ve Spartě Vacek, Zeman a hlavně Kadlec, Chramosta v Mladé Boleslavi, excelentní jaro měl jablonecký Hloušek. Hodně o sobě dal vědět Vondrášek z Teplic a v závěru také Milan Černý ze Slavie. Je dobře, že mladí hráči dostávají šanci, českému fotbalu to může jen pomoci," uvedl Rada.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!