Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: FIFA je příliš nenasytná. V touze po penězích vymýšlí nesmysly

Sport

  8:00
PRAHA - Původně se mělo fotbalové mistrovství světa hrát se 48 týmy až od roku 2026, nyní to vypadá, že se novinka může zavést už o čtyři roky dříve. Rada Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) začne o možnosti rozšíření jednat s pořadatelem MS 2022 Katarem.

Prezident FIFA Gianni Infantino zavítal na volební kongres Evropské fotbalové federace UEFA. foto: ČTK/AP

To by však znamenalo, že k organizaci budou muset být přizvány některé z dalších zemí Arabského poloostrova. Přes výhrady, že týmů už bude na šampionátu příliš, lze chápat touhu každé země mít větší šanci dostat se na něj.

Nicméně aby toho nebylo málo, schválila FIFA také nový formát mistrovství světa klubů – samozřejmě také rozšířený z dosavadních sedmi na 24 účastníků. Přestože se bude konat jen jednou za čtyři roky a nahradí reprezentační Konfederační pohár, zatíží už tak nabitý program nejlepších evropských celků.

Gianni Infantino na kongresu UEFA.
Ruský prezident Vladimir Putin po finále MS ve fotbale: Prezident FIFA Gianni...

Ovšem FIFA si mne ruce, že z ne příliš sledovaného turnaje, který zpestřil až v semifinále a finále evropský velkoklub, se najednou stane prestižní dostaveníčko gigantů zabalené do celosvětového hávu, kde soupeři z Afriky či Asie určitě občas někoho slovutného zaskočí. O publicitu a zájem bude postaráno a tím i o peníze za přenosová práva a další tučné výdělky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!