Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová Sparta excesy přehlížela. Teď sklízí velmi hořké ovoce

Sport

  13:24
PRAHA - Místo toho, abychom se zaobírali tezemi na téma jestli nucená konsolidace kádru pražské Sparty bude týmu k dobru v nadcházejícím ročníku Gambrinus ligy, někteří primitivové z řad jejích fanoušků zavdali k probírání jiného tématu. Podobné věci jsou bohužel jen sklízením hořkého ovoce, jež plodí léta neudržovaný strom.

Fanoušci Sparty vhazovali pyrotechniku na hrací plochu. foto: ČTK

Čtěte: Fanoušci Sparty řádili, přátelské utkání s Duisburgem se nedohrálo

V dobách největších žní na přelomu tisíciletí nikdo podobné excesy nijak přísně netrestal. Ostatně celé fotbalové soukolí připomínalo neprostupnou džungli plnou osobních kamarádšoftů a rybníků plných kapříků. Jenže zatímco v Česku byl fotbal zábavou hospodských povalečů a drsných mafiánů, ve světě a zejména pak v Evropě se stal celospolečenskou událostí. UEFA a FIFA se staly velkými společnostmi s kvalitním PR, stejně jako přední kluby ve svých zemích. K tomu patří i práce s fanoušky, která není snadná, ale zkušenosti ukazují, že má smysl a bohatě se vyplatí nejen finančně, ale i po sportovním hledisku.

Jenže když v Evropě bojovali pod zástavou "fotbal proti rasismu" na českých stadionech se na černochy hučelo oblíbené "hu, hu, hu". Zatímco v Itálii se často hrává zcela bez diváků, u nás se náznak podobného trestu objevil až ve chvíli, kdy jeden z rudých hlupáků zranil výbušninou dítě. A pojďme dál. Sparta jako klub s největším počtem fanoušků má v tomto směru samozřejmě největší zodpovědnost. A dlouho, dlouho podobné záležitosti přehlížela, tak aby si tvrdé jádro nerozhněvala. Posíleni tímto přístupem tak tito bezmozci vyhazovali trenéry i hráče. Místo rázných kroků pak ještě hráči jdou ochozům, na nichž visel slogan Smrt Hřebíkovi (s explicitně zabitou postavičkou), či se z nich po celý poločas ozývají urážky směrem k vlastním hráčům (Horváth by mohl vyprávět), na závěr zápasu poděkovat.

Takhle bych mohl pokračovat, ale myslím, že všichni, kdo umí číst, a mají dobrou paměť, ví, o čem mluvím. Ještě nedávno jasně nejlepší tým v Čechách zažívá nevídaný úpadek, který navíc díky podobným událostem dostává mezinárodní rozměr. Do nové sezóny chce letenský tým prokázat, že stále má vnitřní sílu na to bojovat se Slavií o domácí vavříny, pokud ovšem bude jeho metabolismus živen hořkým ovocem, které nyní Sparta sklízí, sportovní úspěchy budou opět jen marným snem. Případné pokračování nadvlády Slavie pak vyžene z děr další frustrované krysy, které už nyní nedokážeme ukrotit. Z toho točení v kruhu pak zřejmě stihne všechny na Spartě pořádný bolehlav.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!