130 let
Fanoušci Hajduku Split s choreem.

Fanoušci Hajduku Split s choreem. | foto: Reprofoto

GLOSA: Nesuďte drsné fandy podle obalu. Chorvaté ve Splitu pomáhají při epidemii nemocnicím

Sport
  •   5:00
Praha - Širokou veřejností jsou skalní fotbaloví příznivci často vnímáni jako banda bezmozků, kteří si jdou na fotbal vylévat svoje přebytečné emoce. Čas od času se také střetnou někde mimo stadion, kde si to rozdají v předem domluvené bitce. Každá strana má ale, jak se říká, dvě mince.

Zvláště balkánští příznivci jsou historicky proslulí tím, že v případě nestability jejich rodné země jsou připraveni udělat cokoliv. Třeba i narukovat do armády či v tomto případě pomoci potřebným.

Chorvatská vláda v čele s městem Split včera oficiálně požádala hlavní fanouškovskou frakci Hajduku Split, aby v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru pomohla při vystěhování zdravotnického vybavení z nemocnice Križina do nemocnice Firule. Torcida Split neváhala ani chvíli a začala mobilizovat fandy k pomoci.

KOMENTÁŘ: Koronavirus sejmul všechny sportovce. Nejde jen o profesionály, doplácí na něj hlavně děti

„Je to jedna z největších poválečných výzev pro naši organizaci. Ukážeme vám svoji sílu a schopnosti v době, kdy je nás nejvíce potřeba do ulic,“ uvedla ve svém vyjádření Torcida Split. Vláda a město počítají s okamžitým zapojením několika set příznivců Hajduku k potřebné práci.

Ano, v mnohatisícovém davu se lehce najde jedinec, který během fotbalového utkání naruší průběh duelu, následné škatulkování fotbalových fanoušků a jejich házení do jednoho pytle mi ale přijde nesmyslné. V tomto případě jsou navíc skalní příznivci Hajduku hrdinové. 

Bez jejich pomoci by nemocnice ve Splitu nemusela fungovat několik dalších dnů a v ohrožení mohla být řada dalších lidských životů.

Autor: David Ako