Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jágr Omsk neopustí, v Evropě jde do tuhého

Sport

  14:28
PRAHA - Zatímco fanoušci zámořské NHL si musí na boje o Stanley Cup ještě počkat, vyřazovací boje evropských lig jsou v plném proudu. Přesto: Klidné vody slavné NHL v tomto týdnu rozvířil závěr přestupního termínu. A ten se přímo dotýkal i Evropy. Především pak ruské KHL a její největší hvězdy Jaromíra Jágra.

Jágr právě střílí branku. foto: www.hawk.ru

V Jágrově případě se několik týdnů spekulovalo, zda zůstane v Rusku nebo se vrátí na scénu kanadsko-americké soutěže. Jenže rázem je jasno. Výsledky Omsku, který z osmifinále KHL překvapivě lehce přešel do dalšího kola přes obhájce trofeje z Ufy, a také konec přestupů  v NHL veškeré spekulace rozfoukaly jako silný vítr bouřkové mraky. Což je skvělá zpráva pro české fanoušky: Jaromír Jágr, pokud jej nezradí zdraví, se tím pádem představí na letošním světovém šampionátu.

Závěr přestupního termínu však za oceánem přinesl změnu dresu pro dva české hráče: Petra Průchu a Aleše Kotalíka. Zda jim nový vítr prospěje, či nikoliv, to ukáží až následující týdny a měsíce. V prvním případě jde o velká očekávání samotného hráče. Faktem je, že Phoenix je pro mladé hokejisty zajímavá destinace. A Aleš Kotalík? Za roky se v Buffalu vypracoval mezi klíčové hráče týmu. I přesto, že nebyl vždy úplně spokojený, jeho odchod do Edmontonu je překvapením.

České fanoušky jistě napadne, že je "náhradou" za Jágra a hned si jej spojí do dvojice s Alešem Hemským. Ale jak bude spolupráce českých šikulů a jmenovců fungovat, na to si musíme počkat. Každopádně Edmonton tlačí bota také na pozici špičkového centra, který Hemskému především chybí.

Jak jsem již zmínil, v celé Evropě se rozjely vyřazovací boje. A česká extraliga nabídla ve svých čtvrtfinálových úvodních zápasech velmi koukatelnou podívanou. Kromě pražské Sparty nedokázal žádný jiný favorit naplno potvrdit svou pozici. Jednou klopýtly oba vedoucí celky po základní části Slavia a Pardubice, dokonce dvakrát Litvínov. Prohrát dvakrát doma na nájezdy zásluhou jednoho hokejisty, to extraliga nepamatuje. Zbývající série mají také své perličky, především zásluhou trenérů.

Slavii proti Pardubicím vede do boje současný reprezentační kouč Vladimír Růžička, proti němu stojí muž, jenž šéfoval lavičce národního týmu před ním: Alois Hadamczik. V sérii Pardubic a Plzně naopak šéfují oběma střídačkám trenéři, kteří dovedli společnými silami k titulu pražskou Spartu v roce 2002: Václav Sýkora a Pavel Hynek.

Právě Sparta odjížděla jako jediná na led soupeře 2:0 z domácího ledu. I díky domácí síle Zlína však pro ni play off začínalo vlastně až včera. Bude proto hodně zajímavé sledovat, jak si s nástrahami vyřazovacích bojů poradí nejen ona a Zlín, ale také další šestice týmů bojujících o český ligový titul.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!