Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Jak se proboxovat k íránskému zatykači za nenošení hidžábu

Sport

  17:55
PRAHA - Velkou dávku odvahy ukázala Sadaf Chádemová, čtyřiadvacetiletá boxerka íránského původu. Na francouzské půdě se totiž utkala s místní bojovnicí, a přitom na sobě neměla hidžáb, kterým Írán podmiňuje starty svých sportovkyň. „Chci ukázat cestu dalším íránským ženám, aby mohly také okusit tento sport,“ prohlásila Chádemová.

Boxerka Sadaf Khademová se domů nějakou dobu nevrátí. foto: Reuters

Mladá boxerka si nevzala na zápas hidžáb, Írán na ni vydal zatykač

Jenže svou osobní statečností si doma pěkně zavařila, neboť íránské úřady promptně zareagovaly a na boxerku, stejně jako na jejího trenéra, vydaly zatykač. Čtyřiadvacetileté zápasnici nebyl platný ani výsledek, protože proti Francouzce zvítězila.

Zatykač může Íránu samotnému uškodit hlavně v případě, že bude na příštích olympijských hrách opravdu figurovat box. Pokud ano, tak si mohou v Teheránu Chádemovou rovnou odškrtnout, protože místní režim nejspíš bude chtít reprezentovat jen těžko.

Navíc jak už Chádemová řekla, chce ukázat cestu dalším íránským ženám. A v těch určitě nebudou vzrůstat sympatie vůči místní vládě, když bude perzekuovat jejich idol.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...