Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jihočeská bolest jménem koncovka

Sport

  10:10
ČESKÉ BUDĚJOVICE - V hlavách nosili sen o titulu. Celou sezonu hráli parádně, vyhráli extraligovou základní část. Jenže v play off narazili na rozjetý karlovarský expres. České Budějovice se zahalily do černého sukna. "Je to zase zkušenost. Snad si z toho vezmeme něco pozitivního,“ povídal českobudějovický trenér Josef Jandač.

Gólman Turek rozhodně nezklamal. foto: ČTK

České Budějovice odehrály v českém play off pět semifinálových sérií, z toho tři v posledních třech letech. Ani jednou se do vysněného finále neprotáhly. "Předloni jsme na Slavii nestačili, loni nám to proti Pardubicím nevyšlo, letos jsme to chtěli napravit,“ řekl Jandač.

Příčin, proč se to Jihočechům nepovedlo, je víc. Ta hlavní se jmenuje mizerná koncovka. "Na každý gól jsme se strašně nadřeli,“ povzdechl si českobudějovický útočník Jiří Šimánek.
Českobudějovickou silou je vyrovnaný kádr, branky střílejí rovnoměrně všechny útoky. Jenže v play off útočníkům vyschl prach. Ve čtvrtfinále proti Kladnu ještě vychytal postup suverénní brankář Roman Turek. Proti Karlovým Varům se už střelecká nemohoucnost vymstila.


Vždyť nejvíc gólů v semifinálové sérii vstřelil bek Vydarený, jenž si připsal tři přesné zásahy. Tahounům typu Hübla, Kotrly nebo Šimánka play off nevyšlo. "Nechci říkat, že jsem čekal od někoho víc, ale obecně se měli útočníci více prosazovat,“ prohlásil Jandač.

Jihočeši alespoň v domácím prostředí nahrazovali střeleckou nemohoucnost velkou aktivitou, po ledě létali, v sedmém zápase soupeře přehrávali a místy měli drtivý tlak. Jenže v nadějných pozicích míjeli kotouč, případně jim puk odskočil od hokejky. A zbytek pochytal karlovarský Mensator.


Českobudějovický kouč Jandač odmítl, že by jeho svěřencům svázala ruce nervozita. "Větší tlak jsem cítil ve čtvrtfinále. My jsme nehráli špatně, jen jsme nedali gól. Ale to je pořád dokola.“
Dalším důležitým důvodem, proč hokejisté Českých Budějovic mohou vyrazit na dovolenou, byl fakt, že nedokázali vyhrát na ledě soupeře. "Měli jsme tam dost zraněných,“ myslel si Jandač.
Karlovy Vary navíc předvádějí téměř precizní hokej. "Pro mě nejsou žádné překvapení. Jen nemají nálepku mužstva, které pravidelně hraje nahoře,“ mínil.