Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

BERNÁTH: ‚Černá mamba’ chybí i rok po tragické smrti. Jeho mentalitu bychom nyní potřebovali všichni

Fanoušci Lakers zavzpomínali také na Kobeho Bryanta. foto: Reuters

Názor
PRAHA - Je tomu dnes přesně rok ode dne, kdy se v americkém Los Angeles zřítil vrtulník s devíti lidmi na palubě. Mezi nimi byla tehdy jednačtyřicetiletá basketbalová legenda tamních Lakers Kobe Bryant i jeho třináctiletá dcera Gianna.
  11:44

Po jejich tragické smrti následoval rok, který nikdo z hlavy jen tak nevymaže. Svět pevně sevřela covidová pandemie, s níž bojujeme doteď. Právě Bryant mohl být velkou inspirací.

Památku uctila písní i Christina Aguilera.
Shaquille O'Neal opouštějící jeviště.

Pro jeho zabijáckou mentalitu v útoku, hlavně v koncovkách se mu přezdívalo „Černá mamba“. Ale ještě větší věhlas si vydobyl svou neúnavnou pracovní morálkou. U jiných to bývá klišé, ale Kobe Bryant skutečně přicházel do haly jako první a odcházel poslední. Nic pro něj nebylo nemožné, pokud měl možnost na sobě pracovat.

Hrál se zlomenou rukou, natrženými svaly v rameni, oteklými kotníky a koleny i uraženým zubem. „Všechno negativní – tlaky i výzvy – jsou pro mě příležitosti, abych vynikl,“ říkal o své odolnosti křídelník. Hned po odchodu z NBA vyhrál jeho krátký animovaný snímek Drahý basketbale Oskara.

Když k tragédii před rokem došlo, několik zápasů NBA bylo odloženo. Mnozí ale namítali, že Kobe by chtěl, aby se hrálo dál. Protože miloval basket a jít přes překážky byla jeho přirozenost. Možná měli pravdu. Náš zápas s virem jde do čtvrté čtvrtiny, snad v sobě „mentalitu Mamby“ v koncovce nalezneme.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...