Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Český hokej si myslel, že si může dělat, co chce. A teď za to oprávněně tvrdě pyká

Sport

  6:00
PRAHA - Snaha zahrát si na chytrou Horákyni se vůbec nepovedla, a tak musí Český hokej tvrdě platit. Za to, že i přes zákaz soudu nechal rozehrát juniorskou soutěž, musí nyní Český svaz ledního hokeje (ČSLH) zaplatit 100 tisíc korun.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Český hokej dostal další ránu. Musí zaplatit 100 tisíc, protože nerespektoval rozhodnutí soudu

Městský soud v Praze kvůli podnětu hokejových klubů z Havířova, Přerova a Vsetína vydal na začátku letošního září rozhodnutí, aby byl start nejvyšší soutěže juniorů odložen, než vynese verdikt ve sporu zmíněných tří klubů s ČSLH.

Následně proti Českému hokeji nechal zahájit exekuční řízení.

Jenže Český hokej naprosto bohorovně rozhodnutí soudu ignoroval a den po jeho rozhodnutí soutěž juniorů přece jen rozjel s tím, že ji nazval Pohárem DHL. Drze podle původního rozpisu, jako by se nechumelilo.

Velice naivní pokus však vedení ČSLH nevyšel a v úterý dostal od soudního exekutora Lukáše Jíchy pokutu ve výši 100 tisíc korun za nerespektování rozhodnutí pražského soudu.

Mnohý hokejový fanoušek by čekal, že vedení Českého hokeje po zářijovém rozhodnutí soudu sklopí uši a přizná svou chybu za to, že naprosto bezprecedentně právě Havířov, Přerov a Vsetín z extraligy juniorů vyškrtlo.

Jenže jsme v Česku a tady si každý vykládá rozhodnutí soudu po svém. ČSLH tak nejenže neuposlechla rozhodnutí soudu, ale nyní také odmítla zaplatit stotisícovou pokutu. 

Kdo ale zná předchozí kroky vedení Českého hokeje, už se vlastně ani nediví. 

Vždyť loni na jaře svaz nejprve do poslední chvíle tajil zásadní restrukturalizaci mládežnických soutěží, kdy extraligu mladšího dorostu, staršího dorostu a juniorů nahradil dvouročníkovou extraligou dorostu a tříročníkovou extraligou juniorů.

Junioři Vsetína v úspěšné přípravě.

Rok potom výkonný výbor obrátil o 180 stupňů a rozhodl, že nejvyšší soutěž juniorů zúží z 24 týmů na osmnáct, aby v něm mohli hrát jen kluby se statusem akademie plus Olomouc, jehož seniorský tým hraje v extralize.

Jenže jaksi zapomněl na to, že má ještě rok smlouvu se Salcburkem, a tak ho do soutěže operativně přidala. 

Nikdo se pak nemohl divit, když se vedení Havířova, Přerova a Vsetína ohradila proti tomu, že jim svaz spolu s Havlíčkovým Brodem, Ždárem nad Sázavou a postupujícím Ústím nad Labem vyřadil jejich juniorské týmy ze soutěže nesportovní cestou.

Nejprve sice kluby podle očekávání neuspěly u Arbitrážní komise ČSLH, jenže to si nenechaly líbit a podaly stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A když ani tady nepochodily, rozhodly se bránit u civilního soudu.

Česká osmnáctka.

Jenže bohorovnost Českého hokeje dál nebrala mezí. Havířovu, Přerovu a Vsetínu přiznal požadavek hrát dále extraligu juniorů, jenže tu by měly hrát se soupeři o úroveň níž. Nejvyšší soutěž pak přejmenoval na Juniorskou ligu akademií.

Nutno uznat, že kvůli kontroverznímu rozhodnutí hokejového svazu nebudou juniorští hráči u nás brzděni ve vývoji tím, že by nehráli žádnou soutěž.

Jenže činovníci Českého hokeje si měli včas uvědomit, že svým prvním rozhodnutím (tedy vyškrtnutím klubů z elitní soutěže) uškodí i hráčům oněch zmíněných šesti týmů, kteří za nic nemohli.

Krize v českém hokeji se stále více prohlubuje.

Ať už bude rozhodnutí pražského soudu jakékoliv, jedno je jisté. Poraženým je už dávno Český hokej. 

Ten Český hokej, který se s letošním příchodem šéftrenéra Filipa Pešána pyšnil tím, že teď už jej čeká jen zářná budoucnost.

Tak třeba zase někdy jindy.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pronájem kanceláře 77 m2 - Valašské Meziříčí
Pronájem kanceláře 77 m2 - Valašské Meziříčí

Svěrákova, Valašské Meziříčí - Krásno nad Bečvou, okres Vsetín
12 990 Kč/měsíc