Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Dopady koronaviru změní fotbalové poměry. Na zaplacení Messiho či Ronalda bude mít málokdo

Ronaldo dal po návratu dva góly foto: Reuters

Už během první vlny koronaviru bylo jasné, že sportovní kluby budou kvůli pandemii finančně tratit. Menší možnosti sponzorů či nutnost hrát bez diváků se na příjmech musí projevit. Mnohde na to reagovali snížením platů a částečným propouštěním. Šlo však spíš o preventivní opatření, která měla pomoct přemostit měsíce nejistoty či nutnosti uskromnit se v rozpočtu, aby přitom výkonnostní úroveň zůstala zachována.
  9:06

Při druhé vlně covidu je však jasné, že ekonomické dopady budou mnohem závažnější. Dokládají to i dvě víkendové zprávy ze světa fotbalu.

Podle španělských médií hrozí v lednu bankrot slavné Barceloně, pokud se hráči v čele s Lionelem Messim nevzdají třiceti procent ze mzdy, což by znamenalo úsporu ve výši 190 milionů eur (5,2 miliardy korun). Fotbalisté pochopitelně s takto razantním snížením nesouhlasí, celou situaci v klubu navíc ztěžuje fakt, že vedení v čele s prezidentem Bartomeuem před pár dny na nátlak fanoušků odstoupilo a nové se teprve bude volit.

Zklamaný Lionel Messi.
Cristiano Ronaldo

O blížícím se kolapsu pro změnu v italské kopané mluvil zase prezident Serie A Paolo Dal Pino. A podle médií má mít patnáct z dvaceti prvoligových klubů problémy se zaplacením listopadových výplat. Představitelé soutěže se už obrátili na vládu se žádostí o úlevy.

V uvedených končinách působí také nejlépe placení fotbalisté světa Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, kteří pobírají ročně desítky milionů eur. Už příští měsíce ukážou, zda si je kluby budou moci nadále dovolit platit. Jasné však je, že se poměry a rozložení sil ve fotbale nutně změní.