Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Federerova dokonalá image vydělává víc než Ronaldovy góly

Švýcarský gentleman Roger Federer vyfasoval za nadávky směrem k rozhodčím pokutu. foto: Reuters

Praha - Vůbec poprvé v třicetileté historii žebříčku nejvíce vydělávajících sportovců opanoval pořadí tenista. Po letech, kdy se o prvenství přetahovali především fotbalisté Lionel Messi s Cristianem Ronaldem a boxer Floyd Mayweather, zvítězil Roger Federer. Švýcar, jenž i v 38 letech patří do nejužší tenisové špičky, podle magazínu Forbes za uplynulých 12 měsíců před zdaněním inkasoval 106,3 milionu dolarů (2,6 miliardy korun). Tím těsně porazil Portugalce Ronalda (105 milionů dolarů) a loňského vítěze Messiho z Argentiny (104 milionů dolarů).
  5:00

Příjmy z turnajů přitom tvoří pouze malou část z celkových Federerových výdělků. Drtivou většinu – rovných 100 milionů dolarů – získal plněním sponzorských smluv. Dá se říci, že v této oblasti nemá aktuálně konkurenci. 

Není divu, vždyť jakožto veleúspěšný sportovec známý po celém světě, atraktivní muž, elegán s příjemným vystupováním, jenž je proslulý také svým vzorným rodinným životem, může propagovat snad cokoliv. Od sportovního vybavení, přes hodinky, oblečení či kosmetiku po kojeneckou výživu.

Největší peníze dvacetinásobnému grandslamovému vítězi plynou od japonské oděvní značky Uniqlo, která s ním v roce 2018 uzavřela desetiletý kontrakt na 300 milionů dolarů. Mezi další jeho nejvýznamnější partnery patří banka Credit Suisse, automobilka Mercedes-Benz nebo hodinářská legenda Rolex.

Švýcarský gentleman Roger Federer vyfasoval za nadávky směrem k rozhodčím...
Roger Federer proti Novaku Djokovičovi.

Naopak v případě Ronalda a Messiho tvoří příjmy ze sponzorských smluv méně než polovinu částky a hlavní obnos si vyslouží svými výkony na hřišti.

Stovka nejlépe vydělávajících sportovců roku si celkově přišla na 3,6 miliardy dolarů, což je o devět procent méně než za předchozích dvanáct měsíců. Tím, že kvůli koronaviru vrcholné sportovní dění už tři měsíce stojí, přicházejí zástupci především kolektivních odvětví o tučné prémie za vstřelené branky, vítězné zápasy či vyhrané trofeje. Doplatili na to hlavně zámořští baseballisté, jejichž Major League Baseball ještě nezačala. Zatímco loni jich bylo v elitní stovce největších boháčů celkem 15, tentokrát do ní pronikl jediný.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!