130 let

Přípravné fotbalové utkání po rozvolňování opatření proti šíření koronaviru mezi Českými Budějovicemi a Táborskem. | foto: ČTK

Názor

KOMENTÁŘ: Fotbalisté nejsou pokusní králíci, ale někdo musí udávat směr

Sport
  •   5:00
PRAHA - Bylo to dlouhé, sakra dlouhé odpoledne, které se protáhlo až do večerního času. Z libeňské haly O2 Universum nakonec odcházeli po restartu první a druhé fotbalové ligy alespoň částečně uspokojení de facto všichni.

Vedení profesionálního fotbalu u nás proto, že přečkalo nejtěžší chvíle svého čtyřletého mandátu – tak trochu na potvoru – až v jeho závěru.

Novináři a hlavně televizní štáby, protože podstatné věci stihli do večerního zpravodajství a do svých úterních periodik.

Přípravné fotbalové utkání po rozvolňování opatření proti šíření koronaviru...
V roušce Adolf Šádek, zástupce Plzně a místopředseda LFA.

A konečně také zástupci 32 profesionálních klubů, kteří už nyní sčítají ztráty a restart soutěže jim dal naději, že pro letošní ročník mohou být menší.

Byť zákulisím se nesou zprávy, že především některé druholigové celky už nyní tak nějak kalkulují s tím, že nebudou žádat o licenci pro příští sezonu.

Ono je to všelijaké také s dokončením aktuálního ročníku. Nemalujme čerta na zeď, ale i za ty necelé dva týdny, než vyběhnou na zelený pažit fotbalisté Teplic a Liberce (23. května), se toho může stát více než dost.

Právě po toto období chce ministerstvo zdravotnictví a vláda podrobně sledovat, jak se podepíše pondělní hlavní vlna rozvolňování na všech číslech souvisejících s onemocněním covid-19.

Že si to všichni plně uvědomují, bylo cítit i po více než pětihodinovém jednání Ligového grémia LFA (Ligová fotbalová asociace) z jejího znovuzvoleného předsedy Dušana Svobody. Otázky novinářů začínající „Jak budete řešit to, kdyby...“ mu postupně vadily více a více a nejčastější reakcí byla odpověď: „To je stejné jako kalkulovat s tím, že vám uprostřed pokutového území vyroste strom. Jaká je pravděpodobnost?“

Ano, minimální.

Rozhodně menší než skutečnost, že se pandemie vrátí, čehož se všichni obávají nejvíce.

Jenže z tohoto úhlu pohledu je více než důležité hodit přehnané obavy za hlavu a uvažovat racionálně. Vždy bude někdo, kdo udělá jako první krok do neznáma. Nejen v Česku jej povětšinou učiní právě fotbal, nejrozšířenější to sport planety.

Někdo může namítnout, že hráči by neměli být pokusnými králíky, je tu ale protiargument – to teď budeme navždy všichni sedět zavření doma na zadku a bát se jakéhokoliv zakašlání?

Ne, na jednu stranu se lidstvo vždy nejvíce obává neznámého, také proto vzniká tak často panika z nového, co jej ohrožuje. Na druhou se ale vždy dokázalo se všemi strastmi nějak vypořádat.

Nezahubila ho španělská chřipka, která měla daleko ničivější čísla než koronavirus SARS-CoV-2. Přečkalo pád newyorské burzy, dokážeme žít ve světě, kterým se šíří AIDS či ebola. Zvládlo i poslední finanční krizi. Proč?

Předseda LFA Dušan Svoboda (vlevo) přichází na jednání ligového grémia.

V roušce Adolf Šádek, zástupce Plzně a místopředseda LFA.

Zjednodušeně řečeno se prostě a jednoduše dokázalo lidstvo vždy alespoň částečně poučit.

To nyní čeká na tuzemský fotbal – musí se poučit. Nejen z koronavirové, ale i vlastní krize.

Za mizernou komunikaci směrem k ostatním funkcionářům i směrem k novinářům silně kritizovaný Svoboda při téměř padesátiminutovém povídání na diktafony ukázal jistou míru pokory.

A správně poukázal na to, že klíčové vlastně nyní ani není dohrání aktuálního soutěžního ročníku, ale prostřednictvím této zkušenosti nastavit pravidla pro roky příští.

Být co nejlépe připraven. Totéž by pak mělo platit i pro ty, kteří jej kritizovali, ale až na výjimky pak na jednání grémia působili tak, že přijeli jen zvednout ruce, dát si chlebíčky a zase hurá domů.

Protože cílená, podložená kritika a silná opozice není při řízení firmy, kterou vlastně LFA je, na škodu. Právě její síla totiž formuje koalici a ty, kdo vládnou.

Pokud nás toto vše čeká, můžeme se z restartu ligy těšit. Byť na nějakou dobu jen od televizních obrazovek.

Autor: Antonín Vavrda