Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Hlavně nehledat výmluvy. Pokud chce být Sparta úspěšná, musí hrát dobře i bez Hložka s Hanckem

Sparta se s Českými Budějovicemi nečekaně trápila. foto: ČTK

Praha - Z posledních čtyř utkání vyhrála fotbalová Sparta pouhé jedno, k tomu mají navíc svěřenci Václava Kotala nelichotivé skóre 8:15. Zranění Adama Hložka či návrat nerozehraného Dávida Hancka ukazují letenským smutnou realitu - k úspěchům v domácí lize i v evropských pohárech je zapotřebí kvalitního širokého kádru.
  15:26

„Podívejte se na sestavu, vždyť nám chybí pět až šest hráčů ze základu. Řezat do sestavy můžete, když máte náhradní hráče, my musíme pracovat na tom, abychom chyby eliminovali,“ hodnotil trenér Sparty Václav Kotal domácí prohru 2:4 s Českými Budějovicemi.

Nemá to však být právě trojlístek hlavních aspirantů na ligový titul - tedy Sparta,Slavia a Plzeň, pro něž je každoročně účast v evropských pohárech jedním z hlavních cílů? K té musí mít dané mužstvo sestavu natolik variabilní, že v případě zranění klíčových článků mužstva je schopný střídající hráč toho zraněného či vykartovaného nahradit.

Pro konkrétní příklady se nemusí chodit daleko do minulosti.

Sparta se s Českými Budějovicemi nečekaně trápila.
Florin Nita a Michal Sáček po brance Plzně.

Liverpoolu chybělo před nedělním utkáním s Leicesterem 6 hráčů základní sestavy - mezi nimi i nejlepší obránce uplynulého ročníku Ligy mistrů Virgil van Dijk či nejlepší střelec Liverpoolu z minulé sezony Mohammed Salah.

Výsledek? Reds přehráli po dominantním výkonu silný Leicester 3:0.

I v českých poměrech nastala obdobná situace, to když koronavirem zkosená Slavia nastoupila s torzem sestavy v utkání základní skupiny Evropské ligy proti Nice, které po aktivním výkonu překvapivě vyhrála 3:2.

Hlavním problémem současné Sparty je obrana. Z ní vypadl na delší dobu Dávid Hancko, jenž se po návratu ze zranění nestihl dostat do oslnivé formy, kterou před nucenou pauzou měl, neprospěla ani absence reprezentačního stopera Ondřeje Čelůstky. Trio David Lischka, Adam Plechatý a Matěj Hanousek svými častými hrubkami nápadně připomíná neslavné časy Sparty pod trenéry Stramaccionim a Jílkem - své by o tom mohli vyprávět příjemně překvapení útočníci AC Milán, Plzně, Lille a v neposlední řadě vlastně i Budějovic.

AC Milán - Sparta Praha: Rafael Leao (vpravo) slaví s Kjaerem gól v síti hostí.

Když se k tomu přidá špatná aktuální forma brankáře Milana Heči, dirigenta hry Bořka Dočkala či absence Adama Hložka, problém je na světě.

„Samozřejmě, chybí nám nejlepší střelec minulé sezony, chybí nám tři stopeři, nemáme Hložana. Je toho strašně moc, samí skvělí hráči. Ale i bez nich jsme dobrý tým, který by měl bezpodmínečně zvládat zápasy proti Českým Budějovicím. Není nás tu dvanáct, abychom se vymlouvali na zranění,“ nehledá výmluvy David Moberg Karlsson, jenž Budějovicím vstřelil branku a jako jeden z mála snesl přísnější měřítka.

Pokud ale chce Sparta dlouhodobě bojovat v evropských pohárech i v lize o nejvyšší příčky, na jedno se musí připravit - bez kvalitních náhradníků, kteří nedokážou alespoň z části nahradit Hložka, Hancka či Dočkala, to nepůjde. Nucené absence během sezony totiž potkají každý tým.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...