Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Karanténa Karviné přinesla zmatky a zlobu. Příště už musí být takové případy lépe ošetřeny

Hráči Karviné a Opavy při standardní situaci. foto: ČTK

Názor
Praha - Slavia získala titul, za ní končí druhá Plzeň a třetí Sparta. Na nejvyšších příčkách fotbalové ligy je naštěstí všechno jasné i přes koronavirová opatření. Vedení Ligové fotbalové asociace po restartu dvou nejvyšších soutěží jistě v dobré víře chtělo vyřešit dohrání tak, aby se vše rozhodlo regulérně na trávníku a podle původního, i když posunutého rozpisu. Jenže to se již teď nepovede.
  5:00

Nákaza čtyř členů karvinského klubu, který bojuje o záchranu, a následná karanténa do této snahy hodila vidle. Teď jde o to, jak se z této situace dostat a způsobit nejméně příkoří. 

Tři nejhorší celky – Karviná, Opava a Příbram – cítí neregulérnost již nyní, jelikož v případě negativních testů na covid v Karviné se mají zbývající dvě kola nadstavby skupiny o udržení a následná baráž 14. a 15. týmu dohrávat během pouhých deseti dnů. A to je pořádná fuška. Nový ročník má navíc začít už 22. srpna, což by znamenalo zkrouhnutí dovolené a přípravy pro tyto celky na pouhé tři týdny.

Ve hře jsou navíc další řešení, třeba že dvě nejhorší mužstva z první ligy sestoupí a nahradí je dva nejlepší týmy ze druhé ligy. Nebo že se o patro výš dostane vítěz druhé ligy a nejvyšší soutěž se příští sezonu bude hrát se sedmnácti účastníky.

Hráči Karviné a Opavy při standardní situaci.
Zleva Filip Kubala z Karviné a Jan Sýkora z Jablonce.

Jsou v tom zkrátka zmatky, v nichž se málokdo vyzná, což způsobil i nejednoznačný scénář z květnového Ligového grémia. Zároveň by nebylo fér všechno hodit na LFA a jejího šéfa Dušana Svobodu, málokde ve společnosti bylo za této situace v posledních měsících něco jistého.

Důležité je si také uvědomit, že koronavirus tu nemusí být jen pár měsíců, ale může zásadně ovlivňovat také příští ročník. Proto je nutné vyhodnotit dosavadní zkušenosti a připravit možná a co nejspravedlivější řešení pro další sezony. Ať se předejde zmatkům a všichni dopředu vědí, na čem jsou.