Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Když se bouří zápasníci. UFC šetřila na svých hvězdách, teď narazila

Jon Jones se chystá na další obhajobu foto: instagram.com/jonnybones

New York - Jon Jones, Jorge Masvidal, Conor McGregor. Co tato jména spojuje? Jde o hvězdy světa smíšených bojových umění (MMA) a její nejslavnější ligy – americké UFC. A také o trojici mužů, která v posledních dvou týdnech zatřásla základy této organizace.
  7:04

Už definitivně? McGregor potřetí během čtyř let oznámil konec s MMA

Jones a Masvidal nejsou spokojeni s platy, kterým se jim dostává, a jelikož jim mocný šéf Dana White vzkázal, že přidáno nedostanou, veřejně požádali o rozvázání kontraktů.

A McGregor? Ten už potřetí za poslední čtyři roky oznámil konec kariéry. I zde jde pochopitelně o peníze. Byť White údajně s irským bouřlivákem nemluvil, ten si ale umí spočítat, že pokud není UFC schopna nyní zaplatit Jonese či Masvidala, těžko dokáže vydat finance na něj.

Song Yadong vyhrál
Matt Brown a Miguel Baeza v rámci galavečera UFC on ESPN

Bijec přezdívaný „Notorious“ je tak trochu jiná liga. Přestože za ony čtyři roky stál v oktagonu všehovšudy dvakrát, vždy se dostal do žebříčku 100 nejbohatších sportovců planety dle časopisu Forbes.

UFC ho dokáže královsky platit – minimálně 3 miliony dolarů za zápas – díky prodeji lístků a televizních práv. Jenže sportovní soutěže lze nyní konat pouze za zavřenými dveřmi.

Paradoxně právě McGregor stojí za vzpourou jeho parťáků Jonese a Masvidala.

Ti, ač jsou možná ještě lepšími zápasníky než slavný irský milovník whiskey, dostávají proti němu almužnu, Jones si dosud nejvíce vydělal za jeden zápas 580 tisíc dolarů, Masvidal 520 tisíc dolarů.

UFC sama přitom každoročně roste, v roce 2018 byl její čistý zisk přes 600 milionů dolarů, loni skoro miliardu. Všichni bojovníci ale na výplatách dostali necelých 150 milionů dolarů.

To činí nějakých 16 procent, které z příjmů ligy zápasníci ukrajují. Jen pro porovnání: basketbalová NBA, liga amerického fotbalu NFL a hokejová NBA dávají sportovcům díky kolektivním smlouvám mezi 47 až 57 procent příjmů!

Ve světě MMA žádné odbory nejsou, White, potažmo UFC, zde vládla vždy pevnou rukou. Vzpoura tří ikon to ale může definitivně změnit.

A dokonce bychom už měli i jména odborových předáků...