Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

KOMENTÁŘ: Nastal soumrak biatlonu? Sponzoři chtějí výsledky, které nejsou

Sport

  14:37aktualizováno  20:41
PRAHA - Činovníci českého biatlonu by měli bít na poplach. Úspěchy se totiž v nové sezoně nedostavují a namlsaný tuzemský divák chce vidět výhry. Jenže jak je získat, když forma chybí?

Archivní fotografie Gabriely Koukalové a Jiřího Hamzy. foto: Český biatlon - Petr Slavík

Biatlonová paráda na konec roku. Moravec i Krčmář dojeli v Novém Městě v první desítce

Počasí nad Vysočina Arenou symbolizovalo celkový zmar domácích reprezentantů. Za nejlepší výsledek soutěžního víkendu jsou považována dvě místa v elitní desítce v závěrečném závodu mužů (Ondřej Moravec osmý, Michal Krčmář desátý). Ale ani jeden domácí biatlonista se nepodíval na stupně vítězů. Navíc Češky chyběly v závěrečném závodě s hromadným startem. Na domácí půdě je to věc ostudná, zoufalá.

Samozřejmě se dají výsledky z jednoho víkendu omluvit tím, že reprezentanti měli střevní potíže, o nichž se hojně informovalo. Ale rozhodně se na ně nedá svalit vina za špatné výsledky během celého prosince.

Český biatlon má zkrátka problém. Očekávání totiž mají všichni: sponzoři, diváci, politici. Ti všichni dávají své peníze (v případě politiků vlastně peníze nás všech) za to, aby viděli úspěchy domácích sportovců. Jenže v letošní sezoně se blýskla jen Markéta Davidová bronzem ve slovinské Pokljuce. Druhý den byla dvaatřicátá.

Michal Krčmář (vpravo) gratuluje Ondřeji Moravcovi
Rozmrzelý Michal Krčmář si nevyjel takový výsledek, jaký by si přál.

Svazovým funkcionářům se krátí čas. Sponzorské smlouvy běží, a pokud biatlonisté nebudou plnit očekávání, stane se to, co se musí stát. Proud peněz se zmenší, případně ustane úplně.

Na což mají firmy plné právo.

Je tedy nutné doufat, že biatlon ve zbytku sezony dokáže, že není jen sportem, který stál a ležel na Gabriele Koukalové. Jinak se velice rychle vrátí tam, kde byl před pár lety. Mezi okrajové sporty, které zajímají jen sportovní fajnšmekry.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!